Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Φόβοι για 30.000 νεκρούς μετανάστες στη Μεσόγειο έως τα τέλη του 2015



Η μεγαλύτερη προσφυγική τραγωδία που έχει καταγραφεί στα χρονικά στα νερά της Μεσογείου είναι το ναυάγιο του αλιευτικού που οδήγησε στο θάνατο περισσότερους από 800 μετανάστες τη νύχτα του Σαββάτου, επιβεβαιώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR). Περισσότεροι από 1.750 πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο από την αρχή του 2015 -αριθμός 30 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014- ανακοινώνει την ίδια στιγμή ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ). Ο εκπρόσωπος της εδρεύουσας στη Γενεύη Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) Άντριαν Έντουαρντς δήλωσε την Τρίτη ότι ο οργανισμός ολοκλήρωσε τις συνεντεύξεις με τους περισσότερους εκ των οκτώ διασωθέντων από το ναυάγιο του αλιευτικού στο Κανάλι της Σικελίας.

Περίπου 350 εκ των επιβαινόντων πιστεύεται ότι κατάγονταν από την Ερυθραία. Στο πλοιάριο επέβαιναν και πολίτες από την Συρία, τη Σομαλία, την Σιέρα Λεόνε, το Μαλί, τη Σενεγάλη, την Γκάμπαι, την Ακτή του Ελεφαντοστού, την Αιθιοπία και το Μπανγκλαντές. Η Ύπατη Αρμοστεία πιστεύει ότι περισσότεροι από 800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, κάνοντας λόγο για το πλέον πολύνεκρο ναυάγιο στη Μεσόγειο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Μόνο τον Απρίλιο καταγράφηκε ο αριθμός ρεκόρ 1.300 θανάτων μεταναστών στη Μεσόγειο, και από την αρχή του έτους οι νεκροί είναι τουλάχιστον 1.776. Ο τελευταίος αριθμός είναι 30 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2014, όπως ανακοίνωσε παράλληλα από την Γενεύη ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

«Με τον τελευταίο απολογισμό, ο ΙΟΜ υπολόγισε ότι ο αριθμός των θανάτων από την αρχή του 2015 είναι επί του παρόντος 30 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με αυτόν για την ίδια χρονική περίοδο του 2014, όταν είχαν καταγραφεί 56 θάνατοι προσφύγων στη Μεσόγειο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΙΟΜ Τζόελ Μίλμαν στους δημοσιογράφους στη Γενεύη.

«O ΙΟΜ φοβάται ότι οι συνολικά 3.279 θάνατοι προσφύγων το 2014 μπορεί να ξεπεραστούν φέτος μέσα σε μερικές εβδομάδες από σήμερα και μπορεί να φθάσουν τις 30.000 στα τέλη της χρονιάς, αν βασιστούμε στο σημερινό απολογισμό» ανέφερε.



Πηγή: news.in.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου