Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα ή με τη μέρα στα 1,9 ευρώ



Σχέδιο για την καταβολή μειωμένων τελών κυκλοφορίας από ιδιοκτήτες ΙΧ μελετά το ΥΠΟΙΚ. Στην προσπάθειά του να βρει έσοδα, σχεδιάζει να δείξει τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στο θέμα της επανάκτησης των πινακίδων.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς του ευνοϊκού μέτρου για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που θέλουν να τα επαναφέρουν στην κυκλοφορία με την καταβολή ενός αναλογικού ποσού για το υπόλοιπο του έτους άφησε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη με απάντησή της στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, η κ. Βαλαβάνη απαντώντας στον βουλευτή των ΑΝΕΛ Χ. Κατάνα είπε:

«Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη δυνατότητα μιας ελαστικότερης αντιμετώπισης, που θα έδινε τη δυνατότητα σε όσους έχουν καταθέσει πινακίδες και θέλουν να επανενεργοποιήσουν τα οχήματά τους κατά τη διάρκεια του έτους να το κάνουν με μικρότερη από τη συνολική ετήσια επιβάρυνση».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η αναπληρώτρια υπουργός, την τελευταία πενταετία έχουν χαθεί περισσότερα από 750 εκατ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία λόγω μη είσπραξης τελών κυκλοφορίας από εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες Ι.Χ. που κατέθεσαν τις πινακίδες των οχημάτων τους.

Οπως προκύπτει από το έγγραφο, τα κατ’ εκτίμηση απολεσθέντα έσοδα μόνο από τέλη κυκλοφορίας από το 2009 έως σήμερα έχουν ως εξής:

1. Ανεξαρτήτως κυβισμού, δεν έχουν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας για 771.873 Ι.Χ., κάτι που συνεπάγεται απώλεια εσόδων ύψους 754,7 εκατ. ευρώ. Προφανώς οι ανωτέρω ή τουλάχιστον οι περισσότεροι από τους ανωτέρω ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους.

2. Στα άνω των 1.900 κυβικών Ι.Χ., δεν έχουν εισπραχθεί τέλη για 129.915 οχήματα, μία απώλεια που εκτιμάται ότι φτάνει τα 300,2 εκατ. ευρώ.

Εφόσον λοιπόν η κυβέρνηση επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν να παραλαμβάνουν τις πινακίδες καταβάλλοντας τέλη για τους υπόλοιπους μήνες του έτους.
Η νομοθεσία που ίσχυσε μέχρι τα τέλη του 2014 προέβλεπε ότι οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων που έχουν καταθέσει πινακίδες μπορούν να τις παραλάβουν αν καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματός τους για τους υπόλοιπους μήνες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υφιστάμενη νομοθεσία ορίζει πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες μπορούν να μετακινούν τα αυτοκίνητά τους 2 ημέρες τον μήνα, πληρώνοντας ημερήσια τέλη 1,9 ευρώ.

Η προσωρινή άδεια χορηγείται αποκλειστικώς και μόνον από τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ, αφού καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας 1,9 ευρώ για κάθε μέρα.
Η ειδική πινακίδα είναι από χαρτόνι και έχει το διακριτικό «Μ». Οι ειδικές πινακίδες χορηγούνται για συγκεκριμένη χρήση και ειδικότερα προκειμένου να μεταφερθούν τα οχήματα για επισκευή, για πώληση ή απλώς για δοκιμή.


Πηγή : kathimerini.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου