Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Ξεπερνούν τους 1400 οι νεκροί από τον «φονικό» σεισμό στο Νεπάλ


Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το πρωί του Σαββάτου το Νεπάλ, με τους αρχικούς φόβους για εκατοντάδες νεκρούς να επιβεβαιώνονται από επίσημες πηγές.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση η οποία δόθηκε από την αστυνομία στην δημοσιότητα το απόγευμα του Σαββάτου, οι νεκροί ξεπερνούν τους 1400 , ενώ υπάρχουν φόβοι ότι τα θύματα αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, καθώς σημειώθηκαν πολλές καταρρεύσεις κτιρίων, ενώ υπάρχουν ακόμα χιλιάδες αγνοούμενοι σε ολόκληρη την χώρα.

Ανάμεσά τους 634 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Κοιλάδα του Κατμαντού και τουλάχιστον 300 στην πρωτεύουσα.

Εκτός από την πρωτεύουσα Κατμαντού, ιδιαίτερα έχει πληγεί και η τουριστική πόλη Ποκάρα, 80 χιλιόμετρα ανατολικά της οποίας υπολογίζεται και το επίκεντρο της δόνησης.

Στη βόρεια Ινδία ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 34, ενώ ένας θάνατος έχει καταγραφεί στο Μπαγκλαντές.

Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωολογικό ινστιτούτο USGS, το οποίο αναθεώρησε προς τα επάνω την αρχική εκτίμησή του για 7,7 Ρίχτερ, ο σεισμός προήλθε από εστιακό βάθος μόλις δύο χιλιομέτρων.

Καταστράφηκε ολοσχερώς ο πύργος Νταράρα

Σε σύμβολο της «βιβλικής καταστροφής» που προκάλεσε ο φονικός σεισμός έχουν αναγάγει την ολοσχερή καταστροφή του πύργου Νταράρα οι κάτοικοι του Νεπάλ.

Οι εικόνες των αστυνομικών με τους ντόπιους να σκάβουν με τα χέρια ανάμεσα στα χώματα προκειμένου να βρουν αγνοούμενους, εκεί που μέχρι το πρωί του Σαββάτου δέσποζε ο κατάλευκος πύργος, κάνουν τον γύρο του κόσμου προκαλώντας θλίψη και πένθος.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν είναι γνωστός ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται παγιδευμένοι, ενώ ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων είδε τουλάχιστον δέκα πτώματα που ανασύρθηκαν από τα ερείπια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 50 άνθρωποι παραμένουν θαμμένοι κάτω από τους σωρούς χώματος και τούβλων.

Ο πύργος Νταράρα κατασκευάστηκε το 1832 και ανοικοδομήθηκε μετά τον σεισμό του 1934. Είχε ύψος 50 μέτρα και ήταν ένα από τα γνωστά μνημεία της πολιτισμικής κληρονομιάς του Κατμαντού, μαζί με την Πλατεία Ντέρμπαρ και την στούπα Σουαγιαμπούναθ. Στον πύργο υπήρχε ιερό αφιερωμένοσ τον θεό Σίβα.

Η Πλατεία Ντέρμπαρ, το ιστορικό κέντρο του Κατμαντού, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, παρουσιάζει την ίδια εικόνα καταστροφής. Πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει σχηματίζοντας σωρούς τούβλων.

Οκτώ νεκροί από χιονοστιβάδα στο Εβερεστ

Εν τω μεταξύ, η δόνηση προκάλεσε χιονοστιβάδες στο όρος Εβερεστ, με το υπουργείο Τουρισμού του Νεπάλ να κάνει λόγο για τουλάχιστον οκτώ νεκρούς.

Ο Ρουμάνος ορειβάτης Άλεξ Γκαβάν επιβεβαίωσε με μήνυμα στο Twitter ότι προκλήθηκε μια «τεράστια χιονοστιβάδα» και «πολλοί, πολλοί» άνθρωποι βρίσκονται στο βουνό.
«Τρέχω για να γλυτώσω την ζωή μου μακριά από τη σκηνή μου», ήταν το μήνυμα του Γκαβάν.

Ένας άλλος ορειβάτης, ο Ντάνιελ Μαζούρ, έγραψε ότι ο καταυλισμός των ορειβατών στο βουνό έχει «υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές» και ότι η ομάδα του έχει παγιδευτεί.

«Σας παρακαλώ προσευχηθείτε για όλους», έγραψε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν χρόνο χιονοστιβάδα στο Εβερεστ είχε προκαλέσει τον θάνατο 16 Νεπαλέζων οδηγών.

Βοήθεια ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την αποστολή μίας ομάδας διασωστών και την αποδέσμευση ενός πρώτου πακέτου οικονομικής βοήθειας ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία αρωγής USAID.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώνεται για την εξέλιξη της κατάστασης στο Νεπάλ. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και το Πεντάγωνο δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τα σχέδιά τους για την παροχή βοήθειας προς τη χώρα.

Στο Νεπάλ η Unicef

«Η Unicef είναι στο έδαφος» αναφέρει ο Οργανισμός σε ανακοίνωή του, με την οποία γνωστοποιεί πως καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να δοθεί βοήθεια στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες και ιδιαίτερα στα παιδιά.


Πηγή : kathimerini.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου