Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Ρευστότητα 1,2 δισ. ευρώ στις τράπεζες



Εγκριση μέσω τηλεδιάσκεψης για τη χορήγηση κεφαλαίων ρευστότητας ύψους 1,2 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες έδωσε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στη χώρα.

Μέχρι σήμερα η κεντρική τράπεζα της Ευρώπης έχει προχωρήσει σε σταδιακές αυξήσεις του ορίου ρευστότητας σε ποσά που αντιστοιχούν στις ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, πλέον ενός «μαξιλαριού» που η ΕΚΤ και η ΤτΕ εκτιμούν ότι θα πρέπει να υπάρχει.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, ακόμα και να υπάρξει (σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ) έκτακτη ανάγκη ρευστότητας, η ΕΚΤ ειδοποιείται από την τοπική Κεντρική τράπεζα του κράτους που παρουσιάζεται το πρόβλημα και ενεργεί άμεσα με την παροχή της ρευστότητας που απαιτείται, δηλαδή οποιουδήποτε ποσού προκειμένου να διασφαλίσει το σύστημα.

Η χορήγηση των 1,2 δισ. ευρώ θα γίνει μέσω του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA).

Αύξηση στα 73,2 δισ

Το σύνολο άντλησης ρευστότητας από τον ELA ανέρχεται πλέον στα 73,2 δισ. ευρώ, από τα 72 δισ. ευρώ που ήταν προηγουμένως. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος έλαβε από την ΕΚΤ ακριβώς το ποσό που ζήτησε, παρά το γεγονός ότι ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ζήτησε 2 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκης, από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Ινστιτούτου Νέας Οικονομικής Σκέψης (Ιnstitute for New Economic Thinking), στο Παρίσι, άσκησε κριτική στην πολιτική της ΕΚΤ για τον τρόπο με τον οποίο πιέζει την Ελλάδα εν μέσω των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

«Η Ευρωζώνη μας διδάσκει το παράδοξο της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας», σημείωσε σε μία ομιλία του στο Παρίσι.

«Η προσπάθεια να περιχαρακώσουμε τη Φρανκφούρτη από την πολιτική επιρροή έχει οδηγήσει σε μία ιδιαίτερα πολιτικοποιημένη κεντρική τράπεζα. Δεν κατηγορώ το διοικητικό συμβούλιο. Στην προσπάθειά τους να κατευνάσουν τη φωτιά, τελικά πολιτικοποιήθηκαν», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών στο Παρίσι.


ΕΛΕΝΗ ΚΟΜΙΝΗ



Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου