Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Προσγείωση - θρίλερ για αεροσκάφος της Turkish Airlines



Άγιο φαίνεται ότι είχαν οι επιβαίνοντες αεροσκάφους των Τουρκικών Αερογραμμών, το οποίο βγήκε από το διάδρομο την ώρα της προσγείωσης στο αεροδρόμιο του Κατμαντού στο Νεπάλ και κατέληξε στο διπλανό χωράφι.

Πηγές στο πρακτορείο Ανατολή ανέφεραν ότι η πτήση TK 726 από την Κωνσταντινούπολη για το Κατμαντού που μετέφερε 224 επιβάτες και 11μελές πλήρωμα, δυσκολεύτηκε να προσγειωθεί λόγω των καιρικών συνθηκών.



«Όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο κτίριο του τερματικού σταθμού. Ένας από αυτούς τραυματίστηκε ελαφρά και διακομίστηκε στο νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Turkish Airlines

Μάρτυρας περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο τις στιγμές πανικού που έζησαν οι επιβάτες και με πόσο τρόμο πετάχτηκαν από τις θέσεις τους, όταν η καμπίνα γέμισε καπνούς την ώρα που το αεροπλάνο ξέφυγε από την πορεία του και προσπαθούσε να σταματήσει.

Το αεροδρόμιο έχει κλείσει και επιτρέπονται μόνο τα ελικόπτερα, δήλωσε στο AFP ο εκπρόσωπος του αεροδρομίου, προσθέτοντας ότι η ορατότητα πλέον είναι καλύτερη σε σχέση με το πρωί που επικρατούσε πυκνή ομίχλη. Είπε ακόμη ότι ο πιλότος υπερέβη τον διάδρομο κατά την πρώτη προσπάθεια απογείωσης, πριν κάνει μία δεύτερη η οποία έκανε το αεροπλάνο να γλιστρήσει από την άσφαλτο.



«Όσο προσέγγιζε το αεροπλάνο, ήταν κάπως σαν να έχασε τον διάδρομο προσγείωσης και κατέληξε σε χωράφι», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του αεροδρομίου.
Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν το αεροσκάφος με τη μύτη στο έδαφος, ενώ τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το σύστημα προσγείωσης έχει διαλυθεί.
Ένας από τους επιβάτες, ο οποίος επέστρεφε από επαγγελματικό ταξίδι, δήλωσε ότι από το τράνταγμα από της ανώμαλης όπως αποδείχθηκε προσγείωση, έπεσαν οι βαλίτσες πάνω στους φοβισμένους επιβάτες, οι οποίοι παρέμειναν στις θέσεις τους, περιμένοντας ανήσυχοι να σταματήσει το αεροπλάνο.



«Νιώσαμε ότι έσκαγαν τα λάστιχα. Μπορούσα να δω μία αεροσυνοδό από τη θέση μου, ήταν δακρυσμένη», δήλωσε ο 28χρονος επιβάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Όταν το αεροσκάφος σταμάτησε, η καμπίνα γέμισε καπνούς και δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε. Όλοι σηκώθηκαν και άρχισαν να ουρλιάζουν για να ανοίξει η πόρτα. Τελικά, έδωσαν εντολή εκκένωσης. Λυτρωθήκαμε...», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του αεροδρομίου τόνισε ότι θα ξεκινήσει άμεσα έρευνα για το ατύχημα και ο πιλότος θα ανακριθεί. «Το αεροσκάφος είχε την άδεια να προσγειωθεί και αν και νωρίτερα επικρατούσε ομίχλη, η ορατότητα ήταν καλή. Δεν είμαστε σίγουροι πώς συνέβη το ατύχημα», σημείωσε.



Το Νεπάλ, ένα έθνος των Ιμαλαΐων, φιλοξενεί μερικούς από τους πιο απομακρυσμένους και περίπλοκους διαδρόμους απογείωσης-προσγείωσης που πλαισιώνονται από χιονισμένες κορυφές, ενώ το έδαφος κάνει τη ζωή δύσκολη ακόμη και για έμπειρους πιλότους.
Το πιο πρόσφατο ατύχημα στη χώρα συνέβη το Φεβρουάριο, όταν ένα αεροπλάνο της Nepal Airlines προσέκρουσε σε λόφο στα δυτικά της χώρας, λόγω της βροχόπτωσης, στοιχίζοντας τη ζωή 18 ανθρώπων.


Με πληροροφίες από τη Hürriyet, ethnos.gr




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου