Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Sunday Times: Τριακόσιοι επικίνδυνοι τζιχαντιστές έχουν επιστρέψει στη Βρετανία



Περισσότεροι από 300 επικίνδυνοι τζιχαντιστές έχουν επιστρέψει στη Βρετανία έχοντας πολεμήσει στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τις αρχικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της Sunday Telegraph.

Η βρετανική κυβέρνηση την ίδια στιγμή ετοιμάζεται να καταθέσει νομοσχέδιο που θα απαγορεύει στις αεροπορικές εταιρείες να επιβιβάζουν Βρετανούς, οι οποίοι θεωρείται ότι θέλουν να ταξιδέψουν στη Συρία ή το Ιράκ για να ενταχθούν στις τάξεις των τζιχαντιστών.

Περίπου 700 ισλαμιστές που θεωρούνται «επικίνδυνοι» από τις μυστικές υπηρεσίες έχουν ταξιδέψει στη Συρία και στο Ιράκ από την αρχή της σύγκρουσης. Από αυτούς, περίπου 320 έχουν επιστρέψει και έχουν επισήμως καταγραφεί ως «άτομα ενδιαφέροντος».

Επιπλέον 700 άτομα -κυρίως μουσουλμάνοι Βρετανοί- που δεν θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια έχουν επίσης επισκεφθεί την περιοχή.

Προηγούμενες εκτιμήσεις της κυβέρνησης ανέφεραν ότι 500 τζιχαντιστές πολέμησαν με το Ισλαμικό Κράτος και ότι οι 250 έχουν επιστρέψει στη χώρα.

Σύμφωνα με την Telegraph, η εφημερίδα διαθέτει πληροφορίες ότι περίπου «24» άτομα που έχουν επιστρέψει στη χώρα εμπλέκονται σε σχέδια για τρομοκρατικές ενέργειες στη Βρετανία που μέχρι στιγμής έχουν αποτραπεί.

Σε άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, το οποίο και επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, αναφέρεται ότι η βρετανική κυβέρνηση θα καταθέσει σχέδιο νόμου την επόμενη εβδομάδα που θα απαγορεύει στις αεροπορικές εταιρείες να επιβιβάζουν Βρετανούς, οι οποίοι θεωρείται ότι θέλουν να ταξιδέψουν στη Συρία ή στο Ιράκ για να ενταχθούν στις τάξεις των τζιχαντιστών.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας θα μπορεί να εμποδίζει τις αεροπορικές εταιρείες να μεταφέρουν επιβάτες, περιλαμβανομένων παιδιών, που θεωρείται ότι ταξιδεύουν με σκοπό να συμμετάσχουν «σε σχετιζόμενη με τρομοκρατία δραστηριότητα» σε προορισμούς όπως η Συρία, αναφέρει η εφημερίδα.

Οι κανονισμοί που θα περιλαμβάνονται στη νέα νομοθεσία θα κατατεθούν αυτή την εβδομάδα στο Κοινοβούλιο και θα απαιτούν από τις αεροπορικές εταιρείες να ζητούν άδεια για να μεταφέρουν τέτοιους επιβάτες.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ένα ειδικό σύστημα με βάση την λίστα επιβατών που θα παρέχουν οι αεροπορικές εταιρείες θα εντοπίζει τους ταξιδιώτες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου και θα τους απαγορεύει την επιβίβαση.

Μιλώντας την Κυριακή  σε διαδικτυακή συζήτηση, η Έλεν Μπολ, η Ανώτερη Εθνική Συντονίστρια Αντικατασκοπείας της Βρετανίας, είπε ότι τον περασμένο χρόνο τουλάχιστον 22 οικογένειες στη χώρα κατήγγειλαν την εξαφάνιση νεαρών γυναικών ή κοριτσιών, που πιστεύεται ότι έχουν μεταβεί στη Συρία.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters, ΑΠΕ/Γαλλικό


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου