Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Αλλάζει τα φώτα η Opel



Την επόμενη ημέρα στα φώτα των αυτοκινήτων παρουσιάζει η Opel, με τη δέσμη τους να καθοδηγείται από τα… μάτια του οδηγού.

Οι μηχανικοί της Opel ασχολούνται με την εξέλιξη ενός μελλοντικού συστήματος φωτισμού για το αυτοκίνητο, με τεχνολογία παρακολούθησης ματιού, που ονομάζουν Opel Eye Tracking.  «Εδώ και δύο χρόνια περίπου ασχολούμαστε με την τεχνολογία ελέγχου κατεύθυνσης και έντασης φωτισμού μέσω παρακολούθησης ματιού του οδηγού», αναφέρει ο Ingolf Schneider, Διευθυντής Τεχνολογίας Φωτισμού της Opel. Στην προσπάθεια αυτή το  Διεθνές  Κέντρο Τεχνικής Εξέλιξης της Opel συνεργάζεται με το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Darmstadt.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος κατάλληλου για χρήση σε οχήματα παραγωγής. Η επανάσταση στην εξέλιξη ήρθε με τη  βελτιστοποίηση των παραμέτρων λειτουργίας της κάμερας και η προσαρμογή του αλγορίθμου παρακολούθησης ματιού. Η κάμερα εφοδιάζεται τώρα με περιφερειακούς αισθητήρες υπερύθρων και κεντρικές φωτοδιόδους μέσω των οποίων μπορεί να «σαρώνει» την κίνηση των ματιών του οδηγού πάνω από 50 φορές το δευτερόλεπτο στο ημίφως και στο σκοτάδι. Με πολύ ταχύτερη επεξεργασία και μετάδοση δεδομένων, οι προβολείς αντιδρούν άμεσα, εκτελώντας οριζόντιες και κάθετες ρυθμίσεις.

Στην πράξη, τα μάτια του οδηγού απόλυτα φυσικά και ασυναίσθητα εστιάζουν από το ένα σημείο στο άλλο. Επομένως, εάν οι προβολείς ήταν ελεύθεροι να ακολουθούν με ακρίβεια αυτή την κίνηση, η δέσμη θα κινούνταν σπασμωδικά. «Για να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα, δημιουργήσαμε έναν προηγμένο αλγόριθμο καθυστέρησης που διασφαλίζει ομαλή κίνηση της δέσμης,» δήλωσε ο Schneider. «Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι ο ανιχνευτής κίνησης ματιού δεν χρειάζεται να ρυθμιστεί ξεχωριστά για κάθε οδηγό. Το σύστημα λειτουργεί τέλεια με οποιονδήποτε βρίσκεται πίσω από το τιμόνι, ανεξαρτήτως διαστάσεων.»

Το Opel Eye Tracking θα αντικαταστήσει στο μέλλον τα υπάρχοντα συστήματα αυτόματου φωτισμού της Opel, τα AFL και Led Matrix, τα οποία ήδη εξασφαλίζουν εξαιρετικό επίπεδο ασφάλειας καθώς προσαρμόζουν την ένταση των προβολέων αυτόματα στις συνθήκες φωτισμού, χωρίς ο οδηγός να χρειάζεται να ασχολείται με τη μεσαία ή τη μεγάλη σκάλα ή να ανησυχεί για τα αντίθετα ερχόμενα αυτοκίνητα.



Πηγή :  gazzetta.gr 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου