Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

O Βαρουφάκης μίλησε για δημοψήφισμα -Ταραχή εντός και εκτός Ελλάδας



«Αν οι Βρυξέλλες δεν δεχθούν το σχέδιό μας μπορούμε να κάνουμε εκλογές ή δημοψήφισμα» είναι η φράση του Γιάνη Βαρουφάκη που άνοιξε εκ νέου τον ασκό του Αιόλου για την κυβέρνηση.

Αυτή η αποστροφή του υπουργού Οικονομικών, σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera, με την ιταλική εφημερίδα να σημειώνει ότι το δημοψήφισμα θα είναι για το ευρώ, έφερε αναστάτωση εντός και εκτός κυβέρνησης.

Τι δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης

«Αν οι Βρυξέλλες δεν δεχθούν το σχέδιό μας μπορούμε να κάνουμε εκλογές ή δημοψήφισμα», σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών.

Σε ερώτηση της ιταλικής εφημερίδας αν μια μη επίτευξη συμφωνίας με τις Βρυξέλλες θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα, ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντά: «Θεωρώ ότι η κυβέρνηση θα επιβίωνε, ούτως η άλλως. Η μεγάλη μας δύναμη είναι η σχέση εμπιστοσύνης με τον κόσμο: εμείς δεν λέμε ψέματα στους Έλληνες. Μετά από πέντε χρόνια στα οποία η ιθύνουσα τάξη δήλωνε ότι ήθελε να σώσει την χώρα και έριχνε όλο το βάρος στις πλάτες των φτωχών, ο κόσμος καταλαβαίνει. Με σταματάει στον δρόμο και μου ζητά μόνον να πω την αλήθεια και να ξαναδώσω αξιοπρέπεια στην χώρα».

Απάντηση Σαμαρά: Επαναλαμβάνουν το ολέθριο λάθος του Παπανδρέου

Η πρώτη απάντηση από την αντιπολίτευση ήρθε δια στόματος, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, παρομοίασε τις κινήσεις της κυβέρνησης με εκείνες του Γιώργου Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «επαναλαμβάνουν το ολέθριο λάθος του κ. Παπανδρέου και βάζουν σε κίνδυνο την χώρα».

Μπακογιάννη: Η χώρα θα πάει στα βράχια

«Αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε τέτοιου είδους δημοψήφισμα, η Ελλάδα θα πάει στα βράχια», σχολίασε επί του ίδιου θέματος η Ντόρα Μπακογιάννη.

Παπαδημούλης και Βίτσας λένε όχι σε εκλογές και δημοψήφισμα

Σκληρή ανακοίνωση από το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα τονίζοντας ότι η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή μέσω δημοκρατικών διαδικασιών.

Αναλυτικά:

«Η κυβέρνηση ή δεν έχει συνείδηση των επιπτώσεων που προκαλεί κάθε ανεύθυνη, επιπόλαιη και αντιφατική δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ή αποκαλύπτει την επόμενη φάση του ανύπαρκτου σχεδιασμού της καθώς μη έχοντας και μη ξέροντας τι να κάνει σκέπτεται να οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή μέσω δημοκρατικών διαδικασιών!

Μια ημέρα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα παρουσιάσει τις μεταρρυθμιστικές του προτάσεις, ο Υπουργός Οικονομικών, δηλαδή ο υπεύθυνος της διαπραγμάτευσης με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, θέτει ζήτημα νέων εκλογών ή δημοψηφίσματος, αν δεν γίνουν δεκτές οι ελληνικές προτάσεις. Με κορυφαία προφανώς την πρόταση για καλωδιωμένους ωρομίσθιους καταδότες μικρομεσαίων φοροφυγάδων. Η κυβέρνηση με σημείωμα της διευκρινίζει μόνο ότι ο υπουργός της μίλησε γενικά για δημοψήφισμα και όχι για δημοψήφισμα περί ευρώ. Κατά τα λοιπά υιοθετεί και στηρίζει όσα είπε ο υπουργός της. Θα κάνουν λοιπόν εκλογές για να επιμείνουν στα ψέματα των προηγούμενων εκλογών ή για να πουν την επώδυνη αλήθεια; Προτείνοντας τι; Θα κάνουν δημοψήφισμα με ποιο ερώτημα; Και πώς θα ερμηνευθεί αυτό στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, από κράτη, θεσμούς και αγορές;

Η κυβέρνηση:

Δεν λυπάται πλέον καθόλου τις θυσίες του λαού που τις χαραμίζει με ραγδαίο ρυθμό γυρνώντας τη χώρα στο 2009 και ακόμη πιο πίσω.
Δεν αντιλαμβάνεται την επίπτωση τέτοιων δηλώσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την πραγματική οικονομία, τις επενδύσεις, την απασχόληση.
Καταστρέφει εν ψυχρώ τα δύο μεγάλα επιχειρήματα της χώρας που επικαλέσθηκε ο κ. Τσίπρας στη δική του συνέντευξη στο Spiegel, με χαρακτηριστική άνεση σαν να τα πέτυχε αυτός: το πρωτογενές πλεόνασμα και το θετικό ρυθμό ανάπτυξης».
Το Μαξίμου δίνει διευκρινίσεις και το ΥΠΟΙΚ κατηγορεί τους Ιταλούς

Μετά τον σάλο, το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω διαρροών, έδωσε διευκρινίσεις λέγοντας ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν αναφέρθηκε σε δημοψήφισμα για το ευρώ, ενώ, τόνισε ότι ο υπουργός Οικονομικών γίνεται «στόχος» τις τελευταίες ημέρες.

«Δηλώσεις που δεν έγιναν ποτέ ή με την προσθήκη «διευκρινίσεων» αλλάζουν τελείως το νόημα των απαντήσεων. Η λέξη “ευρώ” είναι προσθήκη του δημοσιογράφου γι’ αυτό και υπάρχει σε παρένθεση, λένε χαρακτηριστικά κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Στο ίδιο κλίμα, το υπουργείο Οικονομικών, κατηγορεί την Corriere dela Serra για «κιτρινισμό ολκής» και καλεί την εφημερίδα να επανορθώσει.

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε “Εμείς δεν έχουμε αγαπήσει τις καρέκλες- αν χρειαστεί, αν βρεθούμε μπροστά σε αδιαλλαξία, θα καταφύγουμε στον ελληνικό λαό είτε με εκλογές είτε με δημοψήφισμα” - προφανώς όσον αφορά το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πολιτικής. Σε αυτό όμως το σημείο της συνέντευξης, η σύνταξη της εφημερίδας προσέθεσε “για το ευρώ”- κάτι που ο υπουργός ούτε είπε ούτε εννόησε» αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

Αποστάσεις παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές και δημοψήφισμα

Ωστόσο, δύο σημαίνοντα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης, και ο βουλευτής, Δημήτρης Βίτσας.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «Ο λαός μίλησε πολύ πρόσφατα και πολύ καθαρά, και η στήριξη και η εντολή για λύση εντός ευρώ έχει γίνει ακόμη πιο ισχυρή. Η ρήξη δεν συμφέρει κανέναν. Στόχος των αντιπάλων είναι να απαξιωθεί η κυβέρνηση Τσίπρα, να στριμωχτεί γιατί παίρνουν ιδέες και άλλοι. Ορισμένοι προσπαθούν να μας τσαλακώσουν. Γι΄αυτό κι εμείς τώρα, η κυβέρνησή μας και όλοι μας, από τον Τσίπρα μέχρι το τελευταίο μέλος, πιο πολλά έργα, λιγότερα λόγια, δουλειά, συνοχή, αποτέλεσμα».

Αντίστοιχα, ο Δημήτρης Βίτσας σημείωσε ότι «Δεν θα βάλουμε σε δημοψήφισμα την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη. Το επιχείρημα αυτό είναι μόνο διαπραγματευτικό»

Σαμαράς: Επαναλαμβάνουν το ολέθριο λάθος του Παπανδρέου και βάζουν σε κίνδυνο τη χώρα

Σιγή από την Ευρώπη

Μέχρι στιγμής, πάντως, και με το κρίσιμο Eurogroup να απέχει μόλις μερικές ώρες, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο για τις δηλώσεις Βαρουφάκη.

Μόνο μέσα ενημέρωσης όπως το Reuters και το Business Insider, σχολιάζουν την είδηση ως «προειδοποίηση» από την Ελλάδα.



Πηγή:  iefimerida.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου