Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

FT: Επιστολή Τσίπρα προς Μέρκελ για «αδυναμία» αποπληρωμής χρέους



Προειδοποίηση ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καλύψει τις οικονομικές της υποχρεώσεις είχε απευθύνει ο Αλέξης Τσίπρας στην Ανγκελα Μέρκελ, με επιστολή που της είχε στείλει στις 15 Μαρτίου. 

Η επιστολή, την οποία αποκαλύπτουν οι Financial Times στο φύλλο της Δευτέρας, εστάλη τέσσερις ημέρες πριν από την επταμερή συνάντηση Κορυφής στις Βρυξέλλες και δυο ημέρες πριν οριστεί το ραντεβού του πρωθυπουργού με την καγκελάριο στο Βερολίνο. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε την Μέρκελ ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καλύψεις τις οικονομικές της υποχρεώσεις, εάν δεν βρεθεί άμεσα μια βραχυχρόνια χρηματοδοτική λύση. 

Ταυτόχρονα, κατήγγειλε την πολιτική της ΕΚΤ για τα όρια που έχει βάλει στην Ελλάδα, καθώς επίσης και τις αρχές διάσωσης της ευρωζώνης που αρνούνται οποιαδήποτε εκταμίευση προτού η Αθήνα υιοθετήσει νέο γύρο οικονομικών μεταρρυθμίσεων. 

Και επεσήμανε ότι η κυβέρνησή του θα αναγκαστεί να επιλέξει ανάμεσα στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ ή στην καταβολή συντάξεων και μισθών.

Και επειδή η επιλογή να πληρωθούν χρέη έναντι μισθών αποτελέσει πλήγμα στην ελληνική κοινωνία, άφηνε να εννοηθεί ότι η Αθήνα θα πράξει το αντίθετο.

Η εξυπηρέτηση των χρεών θα οδηγήσει σε «απότομη οικονομική επιδείνωση της ήδη καταπιεσμένης ελληνικής κοινωνίας -προοπτική που δεν θα ανεχθώ» τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας. 

Ο πρωθυπουργός ζητά από την καγκελάριο να μην επιτρέψει ένα μικρό θέμα ρευστότητας και κάποια θεσμική αδράνεια να μετατραπεί σε μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. 

«Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και λαμβάνοντας υπόψη την απότομη άνοδο στην αποπληρωμή των δανειακών μας υποχρεώσεων αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι… θα έπρεπε να είναι σαφές ότι οι ειδικοί περιορισμοί της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις θα καθιστούσαν αδύνατο για κάθε κυβέρνηση να εξυπηρετήσει τα χρέη της» προσθέτει ο κ. Τσίπρας.

Newsroom ΔΟΛ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου