Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Ν. Βαλαβάνη: Εκτός της διαπραγμάτευσης του Eurogroup οι 100 δόσεις




Την πρόθεσή της να φέρει το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των 100 δόσεων ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο εξέφρασε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, η οποία, με δηλώσεις της στο Mega, διαβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο δεν θα τεθεί στη διαπραγμάτευση του Eurogroupτης Δευτέρας.

Όπως είπε η κ. Βαλαβάνη, το νομοσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο και απομένουν μόνο μία – δύο νομοτεχνικές βελτιώσεις. Η αναπληρωτής υπουργός ανέφερε πως δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια, αλλά για νομοσχέδιο που θα έχει δημοσιονομικό όφελος για το κράτος.

Διευκρίνισε επίσης ότι το νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει το μέρος που προέβλεπε κούρεμα κεφαλαίου. Σημείωσε πάντως ότι δεν πρόκειται για ήττα της κυβέρνησης, αλλά για παραδοχή ότι πρέπει να εισακουστεί και η γνώμη των επιχειρησιακών παραγόντων του υπουργείου και των ειδικών που εκτιμούσαν ότι δεν ήταν σωστό μέτρο, σε αντίθεση με την ίδια.

Παράλληλα, προανήγγειλε ρύθμιση βάσει της οποίας θα διαγράφεται το σύνολο των προστίμων και προσαυξήσεων παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε περίπτωση που αυτές εξοφληθούν εντός του μηνός Μαρτίου 2015. Σύμφωνα με την ίδια ρύθμιση θα υπάρχει και πρόβλεψη για τη διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων χαμηλοτέρου ύψους, κατ’ αντιστοιχία του εξοφλούμενου ποσού.

Η κ. Βαλαβάνη προανήγγειλε, επίσης, ευνοϊκές ρυθμίσεις και για το καθεστώς φορολόγησης ελευθέρων εισοδηματιών που είναι ταυτόχρονα και μισθωτοί.

Για τον ΦΑΠ είπε ότι θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑμετά από αναπροσαρμογή των αντικειμενικων αξιών, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο. Σε ό,τι αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μηχανισμού συντονισμένου και επιχειρησιακά εποπτευόμενου, εκτιμώντας όμως ότι οι δανειστές της χώρας πρέπει να της δώσουν χρόνο ώστε να παραχθούν αποτελέσματα.

Η αναπληρωτής υπουργός διευκρίνισε ότι από το 2015 θα ισχύσει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, ενώ διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο δεν επεξεργάζεται νομοσχέδιο για την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ, αναγνωρίζοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει πλήρεις αρμοδιότητες για να χειριστεί τα θέματα στο επίπεδο του Eurogroup.

Πηγή: ΑΜΠΕ, polispress.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου