Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Προσφυγή της Cosco κατά της Κομισιόν για τις ενισχύσεις



Παράνομες και μη συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο θεωρεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις κρατικές ενισχύσεις που έχει λάβει με τη μορφή φοροαπαλλαγών και σχετικών διευκολύνσεων η εταιρεία Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ), θυγατρική της Cosco στην Ελλάδα, με αφορμή τη σύμβαση παραχώρησης που έχει υπογράψει από το 2008 με τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ). Σύμφωνα με χθεσινή της ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει από το ελληνικό Δημόσιο να ανακτήσει από τον ΣΕΠ τα χαμένα φορολογικά έσοδα και ταυτόχρονα να διακόψει κάθε σχετικές φοροαπαλλαγές στο άμεσο μέλλον. Στο πόρισμά της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θεωρεί ότι μια σειρά από οικονομικά πλεονεκτήματα που δόθηκαν στον ΣΕΠ, στο πλαίσιο της σχετικής σύμβασης παραχώρησης, εγείρουν ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι άλλων ομοειδών εταιρειών.

Η αντίδραση από την πλευρά της Cosco παραμένει άγνωστη, τουλάχιστον επί του παρόντος, ωστόσο χθες, κύκλοι της διοίκησης της εταιρείας ανέφεραν στην «Κ» ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, ασκώντας έφεση ενάντια στη σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα, άφηναν αιχμές για το σκεπτικό της εν λόγω κίνησης, δεδομένου ότι ανάλογες φοροαπαλλαγές έχουν χορηγηθεί κατά καιρούς σε όλες τις μεγάλες συμβάσεις παραχώρησης στην Ελλάδα, χωρίς να έχει ανακινηθεί ζήτημα για καμία εξ αυτών. Χαρακτηριστικά επισημαίνουν τις περιπτώσεις όλων των μεγάλων συγχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων που υλοποιούνται σήμερα στη χώρα, της Αττικής Οδού, της Γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου και του Διεθνούς Αερολιμένα Σπάτων. Μάλιστα, το σχετικό επιχείρημα είχε επικαλεστεί και η ελληνική πλευρά κατά την απάντηση που είχε αποστείλει στις ευρωπαϊκές αρχές κατά τη διεξαγωγή της σχετικής έρευνας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κύκλοι της αγοράς έκαναν λόγο για απόφαση που έχει ελάσσονα σημασία, εκτιμώντας ότι το συνολικό όφελος του ΣΕΠ από τις εν λόγω απαλλαγές δεν ξεπερνά το 1-2 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζεται πως η σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού έρχεται ως αποτέλεσμα διερεύνησης καταγγελίας που είχε υποβάλει στο τέλος Απριλίου του 2009 τόσο ο τότε νομάρχης Πειραιά κ. Γ. Μίχας όσο και η ΟΜΥΛΕ (Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος) λίγες ημέρες αργότερα. Εν τέλει, απορρίφθηκε η πλειονότητα των αιτιάσεων των καταγγελόντων, όπως μια σειρά από αναντιστοιχίες μεταξύ της αρχικής διακήρυξης του διαγωνισμού για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά και της τελικής σύμβασης που ψηφίστηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, η Επιτροπή θεωρεί παράνομες ενισχύσεις μια σειρά από φοροαπαλλαγές και λογιστικές διευκολύνσεις που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, εξαιρουμένης της απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος εταιρειών των αγαθών, εργασιών και υπηρεσιών που παρέχονται στον ΣΕΠ εκτός Ελλάδος. Μεταξύ των υπόλοιπων φοροαπαλλαγών περιλαμβάνονται η επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ για κάθε φορολογική περίοδο, ανεξάρτητα από τον βαθμό ολοκλήρωσης του αντικειμένου της σύμβασης, εντός περιόδου 60 ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης, η μεταφορά ζημιών χωρίς χρονικό περιορισμό και η επιλογή ανάμεσα σε τρεις διαφορετικές μεθόδους απόσβεσης του κόστους της επένδυσης που συνδέεται με την ανακατασκευή των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ. Επίσης, ο ΣΕΠ απαλλάσσεται από τα τέλη χαρτοσήμου κάθε είδους αποζημιώσεων που καταβάλλονται από τον ΟΛΠ στον ΣΕΠ δυνάμει της σύμβασης παραχώρησης, οι οποίες δεν εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του κώδικα ΦΠΑ.



Πηγή



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου