Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Αρχίζει σε πολεμική ατμόσφαιρα η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες - «Ερωτηματικό» η Αθήνα



Στο Παρίσι ο κ. Βαρουφάκης όπου την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός συναντά τον Ανχελ Γκουρία του ΟΟΣΑ.

Αρχίζει την Τετάρτη το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, σε πολεμικό κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ στην οποία όμως δεν θα συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκης.

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών βρίσκεται ήδη στο Παρίσι όπου την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν ενώ την Πέμπτη το πρωί θα πραγματοποιηθεί  συνάντηση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και στον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία.

Εκτός από τον κ. Σαπέν ο κ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί και με τον γάλλο υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν.

Στις Βρυξέλλες παραμένουν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Νίκος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών κυρία Ελενα Παναρίτη, ενώ στη διαδικασία θα συμμετέχουν και στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

«Ερωτηματικό» η Αθήνα

Το ανοιχτό θέμα είναι η πραγματοποίηση ή όχι επαφών της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ στην Αθήνα. Η πληροφορία για επίσκεψη τεχνικών αποστολών στην Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) την Τετάρτη διαψεύστηκε, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γιώργος Χουλιαράκης επέστρεψε από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα, ενδεχομένως για να μπορεί να υποδεχθεί μεμονωμένα τα στελέχη των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ.

Η Αθήνα δέχεται έντονη πίεση με τον γερμανό υπουργό Οικονομιών κ. Βόλφγκανγκ Σόμπλε να υποστηρίζει, ερωτηθείς σχετικά, ότι οι Θεσμοί δεν λειτουργούν μεμονωμένα αλλά μαζί.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε την Τρίτη και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Πρέπει να ξεκινήσουν αύριο οι διαβουλεύσεις και στην Αθήνα αλλιώς χάνουμε τη σοβαρότητά μας» διεμήνυσε.

Ενας-ένας;

Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι η εικόνα των τεχνικών κλιμακίων που πηγαίνουν στα υπουργεία δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί ανοίγοντας ωστόσο «παράθυρο» για μεμονωμένες επισκέψεις από «έναν εκπρόσωπο, ενός Θεσμού» ο οποίος θα έχει στοχευμένη πληροφόρηση.

Ως το βράδυ της Τρίτης πηγές των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ (πρώην τρόικα) σημείωναν ότι δεν υπήρχε πρόσκληση από την κυβέρνηση ώστε να επισκεφθούν την Αθήνα τεχνικές αποστολές.


Πηγή : tovima.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου