Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Χωρίς αύξηση στα τέλη η επανίδρυση της ΕΡΤ



Χωρίς αύξηση στα τέλη η επανίδρυση της ΕΡΤ Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας το νομοσχέδιο για την επανίδρυση της ΕΡΤ με τίτλο «Ρυθμίσεις Θεμάτων Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία και τροποποίηση του άρθρου 48 του Ν2190-1920».

Η διάρκεια της διαβούλευσης προσδιορίζεται έως την Πέμπτη στις 10:00. Μεταξύ άλλων, στο προτεινόμενο νομοσχέδιο, σημειώνεται πως «οι κάθε είδους συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του προσωπικού, το οποίο την 11η Ιουνίου 2013 απασχολείτο στην Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. οι οποίες λύθηκαν, καθοιονδήποτε τρόπο, με το άρθρο 3 της υπ' αριθμόν 02/11.6.2013 κοινής Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό (Β' 1414), όπως ισχύει αναβιώνουν από την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και θεωρούνται εφ' εξής συμβάσεις που έχουν συναφθεί με την εταιρεία του άρθρου 1 του παρόντος νόμου».

Εξάλλου, ως αντιστάθμισμα για την εκπλήρωση των σκοπών της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας, επιβάλλεται και εισπράττεται υπέρ της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. ανταποδοτικό τέλος ύψους τριών ευρώ, ενώ στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 6 του ν.4173/2013 όπου αναφέρεται η φράση «ΝΕΡΙΤ Α.Ε.», αντικαθίσταται ως «Ε.Ρ.Τ. Α.Ε» Επίσης, συστήνεται «Ειδική Επιτροπή Ελέγχου με σκοπό τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της εκκαθάρισης της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. και των θυγατρικών της που καταργήθηκαν με την αριθμ.2/11.6.2013 Κοινή Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, όπως ισχύει».

Η εταιρεία θα επαναλειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη με μουσικά σύνολα, διαδικτυακούς τόπους και οπτικοακουστικό αρχείο. Προβλέπεται η επαναπρόσληψη όλων όσοι είχαν συμβάσεις αορίστου χρόνου που λύθηκαν με το «λουκέτο» της 11ης Ιουνίου 2013, οι οποίες αναβιώνουν από την ημερομηνία που θα πάρει ΦΕΚ το νομοσχέδιο και εφόσον αυτοί το επιθυμούν. Επίσης, οι συμβάσεις εργασίας στη ΝΕΡΙΤ διατηρούνται.

Η επαναφορά αυτή, με βάση τα αναφερόμενα, δεν προκαλεί δημοσιονομική επιβάρυνση ούτε επιβαρύνει τον πολίτη. Η χρηματοδότηση της εταιρείας θα γίνει μέσω του ανταποδοτικού τέλους, το οποίο θα παραμείνει στο σημερινό ύψος των 3 ευρώ μηνιαίως ανά παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ υπάρχει μέριμνα για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια για την εξαίρεση αυτών. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ θα διορίζεται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Απαρτίζεται από 7 μέλη, εκ των οποίων πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και τρία μέλη με ειδικές γνώσεις, που θα επιλέγονται με δημόσια πρόσκληση και δύο που θα εκπροσωπούν τους εργαζόμενους, που θα εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία.



Πηγή : dikaiologitika.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου