Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Βαρουφάκης: Θα υποβάλλουμε και νέες προτάσεις προς τους εταίρους




Η Τρόικα δεν υπάρχει αλλά θα δώσουμε στους θεσμούς όσα στοιχεία μας ζητήσουν - Είναι ευπρόσδεκτοι και στην Αθήνα αν χρειαστεί - Δεν υπάρχει λόγος για δημοψήφισμα αφού δέχθηκαν τις προτάσεις μας - Δεν μου επιτέθηκε ο Σόιμπλε για την ανθρωπιστική κρίση

Την Τετάρτη στις Βρυξέλλες ξεκινούν και επίσημα οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

«Κανείς δεν περίμενε πως η συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου επρόκειτο να ολοκληρωθεί σε μία μέρα, αλλά σταδιακά θα ολοκληρώνεται και πάντως θα επιτύχουμε την ολοκλήρωσή της πριν την καθορισμένη ημερομηνία του Απριλίου», τόνισε αμέσως μετά το Eurogroup ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Επίσης ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε, ότι στις 5 Μαρτίου ζήτησε με επιστολή του προς τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ την άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων. «Σήμερα, μπορούμε συλλογικά και συναδελφικά να ανακοινώσουμε ότι την Τετάρτη, ξεκινάμε τις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων εδώ, στις Βρυξέλλες». Στη συνάντηση που προηγήθηκε αποφασίστηκε ότι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, δηλαδή της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, ξεκινούν αυτήν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ανέφερε ακόμη ότι κατά την συνεδρίαση τέθηκε το πλαίσιο «ώστε να δούμε την πραγματικότητα και μετά το 2015».

Μιλώντας για το κείμενο που εστάλη την προηγούμενη εβδομάδα στον Γερούν Ντάισελμπλουμ ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «εμείς υποβάλαμε πρόταση επτά παραδειγμάτων, ήταν η πρώτη δόση των προτάσεων που υποβάλαμε, θα έχουμε ένα νέο πακέτο 7-8 προτάσεων για να εξηγήσουμε ποια θα είναι η τελική λίστα των προτάσεων που θα υποβάλουμε προκειμένου να δώσουμε ώθηση στην ελληνική οικονομία».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει παρουσία τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι «όπως είπα στην πρώτη συνέντευξη Τύπου ως ΥΠΟΙΚ, οι τρεις θεσμικοί φορείς είναι θεσμοί στους οποίους ανήκουμε και ως μέλη αυτών των θεσμών θα συνεχίσουμε να έχουμε επαφές και είναι θεσμοί από τους οποίους έχουμε δανειστές. Η ιδεά ότι θα έχουμε την Τρόικα να εμφανίζεται με μεγάλο αριθμό τεχνοκρατών για να επιβάλλουν προγράμματα που απέτυχαν αυτό δεν θα το επιτρέψουμε, θα κάνουμε όμως ό,τι περνάει από το χέρι μας να τους δώσουμε πληροφορίες που χρειάζονται. Είμαστε ανοιχτή χώρα και τους περιμένουμε» ενώ συμπλήρωσε: «Η εικόνα των τριών θεσμών να μας επιβάλουν ως άλλο παιχνίδι εξουσίας αυτό που θέλουν, αυτό δεν υπάρχει πια».

Απαντώντας, μάλιστα, σε όσα ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup ότι χάθηκε χρόνος, ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι «όχι μόνο δεν χάσαμε χρόνο, αλλά ήμασταν ταχείς στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα που κληρονομήσαμε».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει πρόβλημα με τη ρευστότητα της Ελλάδας ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι «ξεκινήσαμε τη διαδικασία μαζί με τους θεσμούς, αυτές οι προτάσεις (σ.σ. της Δευτέρας) μετουσιώνουν σε κάτι πιο απτό τη διαδικασία ώστε να επιτραπεί στους θεσμούς να κάνουν αυτό που πρέπει και έτσι τα κράτη-μέλη να έχουν διασφαλισμένη τη ρευστότητα».

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι πριν το Eurogroup συναντήθηκε με τον Μοσκοβισί, τον Ντράγκι, τον Τόμσεν και μετά το Eurogroup με τον Κλάους Ρέγκλινγκ και τον Σόιμπλε. «Κοινός τόπος ο τρόπος για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία πιο αποτελεσματικά ώστε να φύγουν οι σκιές» συμπλήρωσε.


Ο Σόιμπλε δεν μου έχει επιτεθεί ποτέ

Ερωτηθείς αν υπήρξε επεισόδιο με τον κ. Σόιμπλε όσον αφορά στις ελληνικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι «ο κ. Σόιμπλε δεν μου έχει επιτεθεί ποτέ και ούτε αυτό συνέβη σήμερα, η απάντηση που του έδωσα πιστεύω ότι τον κάλυψε αλλά θα πρέπει να τον ρωτήσετε και τον ίδιο».

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι «δεν θα κάνουμε μονομερείς ενέργειες αλλά και από την άλλη δεν μπορούμε να ζητάμε την άδεια για να κάνουμε και το παραμικρό. Η διαβούλευση θα γίνεται όταν μπαίνει θέμα δημοσιονομικής ή χρηματοπιστωτικής ισορροπίας. Θα προσπαθούμε να ενημερώνουμε για τα πάντα, αλλά η κυβέρνηση θα νομοθετεί στο πλαίσιο της λαϊκής κυριαρχίας που είμαστε δεσμευμένοι να σεβαστούμε».


Δεν θα γίνει δημοψήφισμα

Γέλασε ο υπουργός Οικονοιμικών σε ερωτήση δημοσιογράφου σχετικά με το αν θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα, όπως αναφέρθηκε πως δήλωσε σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε: «Είχα την τιμή πριν μερικές μέρες να βρεθώ σε ένα συνέδριο στη Βενετία, με τον ομόλογό μου και άλλους εξαιρετικούς συμμετέχοντες. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, πέραν της δικής μου ομιλίας, ερωτήθηκα σχετικά με το ενδεχόμενο Grexit και τόνισα πως δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο» είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, προσθέτωντας: «Πιστεύω ότι ακόμη και η υποσυνείδητη ενασχόληση με το θέμα "Grexit" δημιουργεί αρνητικό αίσθημα».

Σχετικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, όπως φερόταν να υποστήριξε σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε: «Ένας συγκεκριμένος δημοσιογράφος της εφημερίδας μου ζήτησε τη συνέντευξη. Με ρώτησε, υποθετικά, πώς θα αντιδράσουμε αν οι εταίροι απορρίψουν κάθε μία από τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις που έχουμε καταθέσει. Τότε, λοιπόν, του απάντησα πως αν οι εταίροι αρνηθούν κάθε μία από τις προτάσεις, που αυτή η περίπτωση δεν υπάρχει, τότε θα στραφούμε στο λαό, είτε για δημοψήφισμα, είτε για εκλογές».

Μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης, δεν δίστασε να επισημάνει πως τα λόγια του παρερμηνεύτηκαν, ίσως όχι από τον ίδιο το δημοσιογράφο, αλλά από κάποιον ανώτερό του. «Για μένα είναι δυστυχές μια μερίδα Τύπου να χρησιμοποιεί τέτοιες πρακτικές. Δεν πρέπει να δίνουμε το οξυγόνο που έχει ανάγκη ο κίτρινος Τύπος».

Ο ίδιος υποστήριξε πως αν οι εταίροι αρνηθούν κάθε μία απο τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις, «σε αυτή την περίπτωση θα πάμε σε δημοψήφισμα. Ωστόσο, δεν έχουν αρνηθεί καμία πρόταση, συνεπώς δεν πηγαίνουμε σε δημοψήφισμα. Για την ακρίβεια έχουν δεχτεί τα πάντα, και ίσως συζητήσουμε και περισσότερο κάποιες επιπλέον μεταρρυθμιστικές προτάσεις».


Πρότασεις και όχι τα τελικά μετρά, η επιστολή στον Ντάισελμπλουμ

Όταν ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι η λίστα μεταρρυθμίσεων που έλαβε δεν ήταν ολοκληρωμένη ήταν γιατί αυτό του είχα πει κι εγώ, εξηγώντας ότι πρόκειται για πρώτη δέσμη μέτρων, την οποία θα ακολουθήσουν κι άλλες, υποστήριξε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε να κάνουμε μόνο επτά μεταρρυθμίσεις».

Η κυβέρνηση θα καλύψει όλες τις υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές, τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, αναφερόμενος στις συζητήσεις περί αποπληρωμής του ΔΝΤ και όχι της ΕΚΤ. Οι δόσεις προς το ΔΝΤ πρέπει να αποπληρωθούν τώρα, της ΕΚΤ τον Ιούνιο, οπότε μέχρι τότε μπορούμε να συζητάμε και το ενδεχόμενο αλλαγής όλων όσων ισχύουν αυτή τη στιγμή, ανέφερε σχετικά.

«Συνεργαζόμαστε απόλυτα καλά με τον κύριο Δραγασάκη, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι είμαστε πολύ καλοί συνεργάτες και θα γίνουμε φίλοι, είναι ο υπεύθυνος συντονισμού του κυβερνητικού έργου», δήλωσε ο κύριος Βαρουφάκης αναφερόμενος στα σημερινά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «αντικατάστασή» του στις διαπραγματεύσεις από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης,

«Οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Eurogroup είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών και εγώ βλέπω την παρουσία του κυρίου Δραγασάκη ως απόλυτα υποστηρικτική» διευκρίνισε σχετικά, προσθέτοντας ότι «βεβαίως στις συχνές μας συναντήσεις συζητάμε όλα τα θέματα, και θέματα στρατηγικής».


Λύνεται το πρόβλημα με το χρηματοπιστωτικό κενό της Ελλάδας

Όσον αφορά στο πώς θα καλυφθούν οι χρηματοπιστωτικές ανάγκες της Ελλάδας κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Από την Τετάρτη θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να παράσχουμε στους θεσμούς όλα τα απαιτούμενα στοιχεία που χρειάζονται από τα υπουργεία, ώστε να μπορούν να βασίζονται σε δεδομένα. Κατά συνέπεια, οι μεταρρυθμίσεις, μαζί με έναν κοινό σχεδιασμό για τους επόμενους μήνες, θα αποτελέσουν τη βάση του review, ενώ αυτό που μας έχει εγγυηθεί το σύνολο των θεσμών, είναι πως με την εκκίνηση της διαδικασίας, την Τετάρτη, ξεκινά παράλληλα και η επίλυση των προβλημάτων. Λύνεται το χρηματοπιστωτικό κενό που υπάρχει στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Από την πλευρά μας, όποιες σημαντικές κινήσεις κάνουμε, που θα έχουν αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές ανάγκες, θα τις καταθέτουμε προς συζήτηση με τους θεσμούς, όμως σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα ζητεί άδεια για το κάθε τι που θα κάνει».

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ διευκρίνισε μεταξύ άλλων, πως «η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου είναι υπό εφαρμογή και στο πλαίσιο αυτής της εφαρμογής η ρευστότητα της ελληνική κυβέρνησης θα διασφαλιστεί. Όποιες σημαντικές κινήσεις κάνουμε σε νομοθετικό πλαίσιο που έχουν αντίκτυπο σε δημοσιονομικά ή ανάπτυξη, θα τις συζητάμε με τους θεσμούς. Να συμφωνήσουμε από κοινού με τους θεσμούς για να εφαρμόσουμε κάποια πράγματα και μετά να κριθούμε, όμως πλέον είμαστε εμείς οι συγγραφείς της κοινής μας μοίρας. Θέλουμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα επιτυχώς», τόνισε ο κύριος Βαρουφάκης.

Όσον αφορά στις διαρροές από το Eurogroup περί διαφωνίας του Έλληνα υπουργού με την Πορτογαλίδα ομόλογό του, ο κύριος Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι δεν είχαν καν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και το διάψευσε κατηγορηματικά.


Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου