Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Η πρόταση της εισαγγελέως φέρνει τον Παπακωνσταντίνου αντιμέτωπο με ισόβια



Αντιμετωπίζει δύο  κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος - Εάν το δικαστήριο δεχθεί τις κατηγορίες, οι ποινές προσαυξάνονται αισθητά και εισέρχονται στην σφαίρα της ισοβίου κάθειρξης εφόσον δεν του αναγνωριστούν ελαφρυντικά - Προσπάθειες από τους δικηγόρους του να αντιστρέψουν το κλίμα

Με κάθε τρόπο θα επιχειρήσουν οι τρεις συνήγοροι του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου να τον βγάλουν από την γωνία πού το έβαλε χθες το απόγευμα η εισαγγελέας της έδρας του Ειδικού Δικαστηρίου  Ξένη Δημητρίου κατά την  αγόρευση της, η οποία όχι μόνο έσβησε παντελώς τα επιχειρήματα του κατηγορούμενου, αλλά ζήτησε την ενοχή του και για τα δύο κακουργήματα που έχει στην πλάτη του.

Η εισαγγελική  λειτουργός κατά την 5ωρη αγόρευση της ήταν καταπέλτης σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών και δεν άφησε αναπάντητο κανένα επιχειρήματα του.

Δεν παρέλειψε να τονίσει η εισαγγελέας της έδρας «ο κ. Παπακωνσταντίνου ότι έκανε το έκανε μόνος του», ενώ εξέφρασε και την απογοήτευση της στο πρόσωπο του κατηγορουμένου.

Η κυρία Δημητρίου επισήμανε ότι  ο κατηγορούμενος τέλεσε τις πράξεις για τις οποίες έχει παραπεμφθεί, αλλά και η στάση του με απογοήτευσε, γιατί ήταν ένας άνδρας με προσόντα με μια  αξιοπρεπή  οικογένεια και έπρεπε να είναι ειλικρινής και προσέθεσε: «Η Δικαιοσύνη δεν εξοντώνει αλλά προσπαθεί με γνώμονα την επιείκεια να δείχνει όλη την μεγαλοσύνη που πρέπει».

Απευθυνόμενη  προς τα 13 μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου η εισαγγελέας της έδρας τους επισήμανε ότι ο μόνος που είχε συμφέρον να διαγράψει τα αρχεία από την επίμαχη λίστα Λαγκάρντ ήταν ο κύριος  κατηγορούμενος είτε για να ωφελήσει τους συγγενείς του είτε για να προστατεύσει το δικό του όνομα στη πολιτική και να μη φανεί ότι τρεις συγγενείς του ελέγχονται για φοροδιαφυγή.

Σε άλλο σημείο της αγόρευσης της η εισαγγελέας ανέφερε ότι σταματάει η μνήμη του κατηγορούμενου και δεν θυμάται  σε ποια από τις 7 γραμματείς του  έδωσε το CD για φύλαξη, ούτε όμως θυμάται τι έγινε το συνοδευτικό έγγραφο -διαβιβαστικό του CD που στάλθηκε από την Γαλλία.

Ακόμη, η κυρία Δημητρίου αναφερόμενη στον πρώην υπουργό Οικονομικών  τόνισε ότι  «μιλάει για σκευωρούς  που «φύτευσε» ανοίγματα στους υπολογιστές για να τον ενοχοποιήσουν και δεν παραδέχεται ότι είναι ο ίδιος που άνοιξε τον υπολογιστή με τον συγκεκριμένο κωδικό».

Σε μια αποστροφή της αγόρευσής της η εισαγγελέας ανέφερε ότι εάν ο κάποιος ήθελε να βλάψει τον κ. Παπακωσταντίνου θα ήταν προτιμότερο να αφήσει τα ονόματα στη λίστα και να διαδώσει ότι πρόκειται για συγγενείς του υπουργού, παρά να τα διαγράψει.

Όλα ήταν προφάσεις από την  πλευρά του κατηγορουμένου, είπε η εισαγγελέας και προσέθεσε ότι  καταρρέει κάθε επιχείρημα του κατηγορούμενου.

Αόριστα κατηγορεί τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Διώτη, ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός, ενώ  ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει στα χέρια του τις πραγματογνωμοσύνες των ειδικών εμπειρογνωμόνων.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αντιμετωπίζει σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, δύο  κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου, κάτι που σημαίνει ότι εάν το δικαστήριο δεχθεί τις κατηγορίες, οι ποινές προσαυξάνονται αισθητά και εισέρχονται στην χειρότερη περίπτωση- στην σφαίρα της ισοβίου κάθειρξης εφόσον δεν του αναγνωριστούν ελαφρυντικά.

Τα κακουργήματα  τα οποία αντιμετωπίζει είναι: 1) της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και 2)  της απόπειρας  απιστίας.

Πάντως, οι συνήγοροι του πρώην υπουργού Οικονομικών Τάκης  Βασιλακόπουλος, Βασίλης Δημακόπουλος και Παναγιώτης Κουρελέας θα επιχειρήσουν σήμερα να μεταστρέψουν το αρνητικό κλίμα που επικρατεί μέσα  στην δικαστική αίθουσα μετά την χθεσινή αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας.


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου