Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Ξέπλυμα χρήματος: Διεξοδικός έλεγχος ακόμα και σε μικρές συναλλαγές



Στη διάθεση των φορολογικών αρχών είναι όλα τα στοιχεία για τις μεταφορές εμβασμάτων άνω των 100.000 ευρώ που έγιναν τον προηγούμενο χρόνο, αλλά και τους τελευταίους μήνες, ακόμη και αν πρόκειται για ποσό που δεν διακινήθηκε μέσω μιας συναλλαγής, αλλά μέσω περισσότερων κινήσεων κατά το διάστημα του τελευταίου χρόνου.

Τα παραπάνω αποκαλύπτει σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής, σύμφωνα μάλιστα με το οποίο, το όριο των 100.000 ευρώ δεν ισχύει μόνο για περιπτώσεις πολυάριθμων συναλλαγών από μία τράπεζα, αλλά αφορά και τις κινήσεις που έγιναν κατά τον προηγούμενο χρόνο από έναν δικαιούχο εφάπαξ ή τμηματικά και από διαφορετικές τράπεζες.

Οι τράπεζες, οι οποίες διαθέτουν αναλυτικά τα εν λόγω στοιχεία, τα έχουν αποστείλει στην εφορία και ενδεχομένως, αν υπάρχουν υπόνοιες για ύποπτη συναλλαγή, και στην Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Συναλλαγές υπό έλεγχο

Το ρεπορτάζ της Καθημερινής αναφέρει ότι το εύρος της καταγραφής είναι τέτοιο, που δεν περιορίζεται στις μεταφορές χρημάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών, αλλά:

επεκτείνεται σε κάθε μορφής έμβασμα από φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που καταλήγει σε αγορά χρηματοπιστωτικών προϊόντων
περιλαμβάνει κάθε συναλλαγή που αφορά τη λήψη ή την αποπληρωμή δανείων, όταν αυτές δεν δικαιολογούνται από το συναλλακτικό προφίλ και τα οικονομικά δεδομένα του πελάτη
αφορά και όλες τις συναλλαγές, που γίνονται στο πλαίσιο της επιχειρηματικής δραστηριότητας ενός ιδιώτη ή επιχειρηματία
Επιπλέον, στο μικροσκόπιο μπήκαν πρόσφατα και οι κινήσεις μέσω νέων μεθόδων πληρωμής, όπως οι προπληρωμένες κάρτες, τα ATM και οι συναλλαγές μέσω internet banking.

Εξάλλου, οι πελάτες κατηγοριοποιούνται σε υψηλού, μεσαίου ή χαμηλού ρίσκου, και επιβάλλεται η καταγραφή:

των ελεύθερων επαγγελματιών που διατηρούν ή είναι δικαιούχοι λογαριασμών στους οποίους πιστώθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους συνολικά ποσά άνω των 200.000 ευρώ
των νομικών προσώπων, στους λογαριασμούς των οποίων οι συνολικές καταθέσεις ή οι αναλήψεις μετρητών υπερέβησαν μέσα στο έτος τις 300.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι, μεταξύ των πελατών που κατατάσσονται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου είναι και τα "πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα".

Οι συναλλαγές για τις οποίες οι τράπεζες οφείλουν να δείχνουν "αυξημένη δέουσα επιμέλεια". Υποψίες μπορεί να εγείρουν:

η επαναδραστηριοποίηση αδρανούς λογαριασμού φυσικού προσώπου ή εταιρειών
το άνοιγμα λογαριασμών που δεν εμφανίζουν κίνηση ανάλογα με το οικονομικό προφίλ του πελάτη και χρησιμοποιούνται μόνο για μεταφορές κεφαλαίων
η αγορά ή πώληση τίτλων χωρίς προφανή οικονομικό σκοπό που καταλήγει σε συστηματική ζημία του επενδυτή
η αποπληρωμή δανείων χωρίς να δικαιολογείται από το εισόδημα του φορολογούμενου
οι μεταφορές ποσών σε χώρες που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι ή αφορούν off shore

Πηγή : pathfinder.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου