Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Θεαματικό φαινόμενο : Η «παλίρροια του αιώνα» έκανε νησί το Μον Σεν Μισέλ




Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στις ακτές της δυτικής Γαλλίας για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του θεαματικού φαινομένου της «παλίρροιας του αιώνα» που παρατηρείται κάθε 18 χρόνια περίπου.

Το Μον Σεν Μισέλ, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ξαναέγινε νησί δύο φορές το Σάββατο, κατά την πρωινή και κατά τη βραδυνή πλημμυρίδα, στις 20.07 (τοπική ώρα).

Στο αποκορύφωμα της πλημμυρίδας η στάθμη της θάλασσας στη Γαλλία φθάνει τα 14 μέτρα.

Η άμπωτη, εξίσου έντονη, έφερε στο φως τμήματα που καλύπτονται πάντα από το νερό.



Κατά την άμπωτη, η θάλασσα αποτραβιέται μέχρι τον ορίζοντα, ενώ στην πλημμυρίδα επανέρχεται με την ταχύτητα «αλόγου που καλπάζει». 

Οι τοπικές αρχές επαναλάμβαναν τις τελευταίες ημέρες τις προειδοποιήσεις, κυρίως προς τους ψαράδες που θα έσπευδαν να μαζέψουν όστρακα κατά την άμπωτη.

Ενας 70χρονος ψαράς που πεζός απομακρύνθηκε κατά την άμπωτη πνίγηκε το Σάββατοςσε παραλία της νοτιο-δυτικής Γαλλίας.




Το φαινόμενο της «παλίρροιας του αιώνα», ενισχυμένο φέτος από την έκλειψη του ηλίου, θα καταγραφεί και στον κόλπο του Φάντι, στον Καναδά, όπου η στάθμη θα ανέλθει σε 16 μέτρα, στην ανατολική ακτή της Γης του Πυρός, στη βόρεια ακτή της Αυστραλίας και στο κανάλι του Μπρίστολ στη Βρετανία.






Η προηγούμενη «παλίρροια του αιώνα» είχε δημιουργηθεί σστις 10 Μαρτίου 1997, ενώ η επόμενη αναμένεται στις 3 Μαρτίου 2033.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου