Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Τσίπρας: «Αμοιβαία τήρηση υποχρεώσεων»




Την ισχυρή βούληση της κυβέρνησης να διεκδικήσει τις γερμανικές οφειλές, από την περίοδο της ναζιστικής κατοχής, προς τη χώρα μας εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας από τη Βουλή, με μια ομιλία το περιεχόμενο της οποίας χαρακτηρίστηκε από επισημάνσεις που είχαν έμμεση πλην σαφή αναφορά στις σημερινές συζητήσεις στην Ευρώπη για το ελληνικό, δημοσιονομικό ζήτημα.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εργαστεί άοκνα, ώστε με ισότιμους όρους, μέσα από διάλογο στο πλαίσιο μιας έντιμης διαπραγμάτευσης, να συνδράμει ώστε να βρεθεί λύση στα πολύπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Θα εργαστεί ώστε να τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της. Αλλά ταυτόχρονα θα εργαστεί ώστε να τηρηθούν όλες οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Και όπως εμείς δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας, έτσι οφείλουν να πράξουν και όλες οι πλευρές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συνεδρίαση της Ολομέλειας, αντικείμενο της οποίας ήταν η ανασύσταση και αναβάθμιση της Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, έπειτα από σχετική πρόταση της προέδρου της Βουλής. Για να συνεχίσει στον ίδιο τόνο: «Η ηθική δεν μπορεί να είναι α λα καρτ, κατά περίσταση». Και ο πρωθυπουργός πρόσθεσε:

«Απέναντι σε έναν ηθικολογικό τόνο που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στη δημόσια συζήτηση στην Ευρώπη, εμείς δεν επιλέγουμε ούτε τη θέση του μαθητή που σκύβει το κεφάλι και χαμηλώνει τα μάτια απέναντι στην αφ’ υψηλού ηθική διδασκαλία, αλλά ούτε διεκδικούμε τη θέση του ηθικοδιδάσκαλου που κουνά επιτιμητικά το δάχτυλο απέναντι στον υποτιθέμενο αμαρτωλό, ζητώντας του να πληρώσει για τις αμαρτίες του. Δεν κάνουμε μαθήματα ηθικής, αλλά και δεν δεχόμαστε και μαθήματα ηθικής». Μάλιστα, αίσθηση προκάλεσε αμέσως μετά η ακόλουθη αποστροφή της ομιλίας του: «Πολλές φορές το τελευταίο διάστημα», είπε ο πρωθυπουργός, «στο άκουσμα πολλών προκλητικών δηλώσεων από το εξωτερικό, μου έρχεται στο μυαλό το περίφημο απόσπασμα από την επί του Ορους ομιλία του Ιησού: Βλέπουν την ακίδα στο μάτι του αδελφού τους, αλλά όχι το δοκάρι στο δικό τους». Τέλος, δεν στερείται συμβολικής σημασίας και η ιστορική αναφορά του στον τρόπο που αντιμετωπίστηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Γερμανία: «Η Γερμανία παρά τα εγκλήματα του Γ΄ Ράιχ, ωφελήθηκε -και ορθώς ωφελήθηκε- από σειρά παρεμβάσεων. Με κυριότερες τη διαγραφή του χρέους της από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τη Σύμβαση του Λονδίνου το 1953 και φυσικά με τα τεράστια ποσά που εκταμιεύτηκαν από τους Συμμάχους για την ανοικοδόμησή της».

Ο κ. Ευ. Βενιζέλος

Αξιοσημείωτο είναι ότι και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος που έλαβε αμέσως μετά τον λόγο, αναφέρθηκε και από την πλευρά του στη σημερινή συγκυρία: Δεν πρέπει να διασυνδέεται το θέμα των διεκδικήσεων με την ανοιχτή διαπραγμάτευση για έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και την επάνοδό της στην ευρωπαϊκή νομιμότητα, είπε χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα κάλεσε ευθέως -με την ευκαιρία- τον παριστάμενο πρωθυπουργό να προκαλέσει ανάλογη ανοιχτή συζήτηση στη Βουλή και για την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, «του προγράμματος» όπως είπε με έμφαση.

Λίγη ώρα αργότερα, ο Ηλ. Παναγιώταρος με την παρέμβασή του αμαύρωσε τη διαδικασία, μνημονεύοντας την επικείμενη δίκη της Χρυσής Αυγής και μιλώντας για «σφαγές» Ελλήνων από Ελληνες.


Πηγή 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου