Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Γ. Σακελλαρίδης: «Σε περίπτωση αδιεξόδου, δημοψήφισμα»



Το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος με αφορμή τη συμφωνία που θα επιτευχθεί με τους εταίρους συνεχίζει να αφήνει ανοικτό η κυβέρνηση, ενώ το πιθανότερο εντός της προσεχούς εβδομάδος θα κατατεθεί και η πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο. Μετά τις σχετικές δηλώσεις στις οποίες προέβησαν προχθές οι υπουργοί Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, χθες ήταν η σειρά του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη να αναφερθεί στο θέμα, προχωρώντας ένα βήμα περαιτέρω.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σακελλαρίδης προσδιόρισε το δημοψήφισμα ως μέσον αντιμετώπισης ενδεχόμενου αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση. «Εάν θα φτάσουμε σε ένα οριακό σημείο, σε ένα σημείο αδιεξόδου –κάτι το οποίο απευχόμαστε και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην φτάσουμε σε αυτό– πάντοτε υπάρχουν και αυτές οι λύσεις», ανέφερε (Ρ/Σ ΒΗΜΑ).

«Μία εναλλακτική»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «η κυβέρνηση αυτό που κάνει από την πρώτη μέρα που έχει βρεθεί σε αυτή τη θέση είναι να προσπαθεί ώστε να μην υπάρξουν αδιέξοδα στη διαπραγμάτευση».

Ο κ. Σακελλαρίδης κράτησε ανοιχτή τη συζήτηση για ενδεχόμενο δημοψήφισμα, καταδεικνύοντας και αυτός από την πλευρά του ότι είναι μία εναλλακτική που η κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει ενεργή. Δεν είναι τυχαίο ότι κυβερνητικά στελέχη, όπως οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, μίλησαν τις προηγούμενες ημέρες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ έμμεση αναφορά έκανε από το Παρίσι και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Οπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι οι εταίροι είναι αρνητικοί έναντι της προσφυγής σε δημοψήφισμα, πιθανότατα κρατάει ανοιχτή τη σχετική συζήτηση όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση, ως μέσο πίεσης προς τους συνομιλητές της.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν, μάλιστα, ότι η διατήρηση υψηλών τόνων έναντι της Γερμανίας, που συντηρούν ένα πολωτικό κλίμα, δεν είναι καθόλου άσχετη με την πιθανότητα διενέργειας δημοψηφίσματος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ποιο θα μπορούσε να είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος εάν τα πράγματα οδηγηθούν εκεί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «θα έχει να κάνει με τα σημεία αυτά που μας οδήγησαν στο αδιέξοδο». Επισήμανε, δε, ότι σε περίπτωση συμφωνίας με τους εταίρους απορρίπτεται το δημοψήφισμα.

«Το ζήτημα του δημοψηφίσματος τέθηκε μόνο σε περίπτωση που φτάσουμε σε κάποιο αδιέξοδο, το οποίο είναι κάτι που απευχόμαστε και εργαζόμαστε έτσι ώστε να μη φτάσουμε σε αυτό. Εάν έχει έρθει σε αδιέξοδο ο διάλογος, επειδή για παράδειγμα μας ζητούν οι δανειστές την εφαρμογή κάποιων σκληρών μέτρων λιτότητας, τότε το ερώτημα, σας το λέω ενδεικτικά και υποθετικά, το τονίζω, θα έχει να κάνει με την εφαρμογή αυτών των μέτρων λιτότητας ή όχι. Εχει όμως σημασία για ποιο λόγο θα έρθουμε σε αδιέξοδο, δηλαδή εάν θα είναι σε αδιέξοδο για τον ένα λόγο ή τον άλλο, τότε αυτό θα είναι και το ερώτημα του δημοψηφίσματος».

Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου