Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Στη Βουλή οι γερμανικές αποζημιώσεις



Με πρωτοβουλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου, συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια η επανασύσταση της Επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.
Στη Βουλή οι γερμανικές αποζημιώσεις

Στη Βουλή φέρνει η Ζωή Κωνσταντοπούλου το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Με πρωτοβουλία της προέδρου, συζητείται στις 19:30 το απόγευμα η επανασύσταση, επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Η πρόταση της προέδρου της Βουλής ορίζει ως προθεσμία υποβολής του πρώτου πορίσματος της επιτροπής την 15η Ιουλίου 2015, ενώ στα πλαίσια των εργασιών της θα πραγματοποιηθούν επαφές με άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και με το ευρωκοινοβούλιο αλλά και με ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα που έχουν αντιμετωπίσει ανάλογες περιπτώσεις, καθώς και της διοργάνωσης συνεδρίων και διαλέξεων για το ζήτημα των αποζημιώσεων.

«Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς το ελληνικό Δημόσιο και τον ελληνικό λαό συνιστά, αναντίρρητα, εθνικό ζήτημα» υπογράμμισε η πρόεδρος της Βουλής, επισημαίνοντας «την ολιγωρία των προηγούμενων κυβερνήσεων να διεκδικήσουν αυτό το ιστορικό χρέος». Τα μέλη της Επιτροπής θα συμμετέχουν στην διαδικασία χωρίς αποζημίωση.

Την ίδια στιγμή, το θέμα των γερμανικών οφειλών εξετάσθηκε χθες σε σύσκεψη των εμπλεκομένων φορέων στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Κώστα Ήσυχου. Στην σύσκεψη τέθηκαν στο τραπέζι οι δυνατότητες για την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για το θέμα αλλά και την ενεργοποίηση του απόδημου ελληνισμού, καθώς και οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για την αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης και αντιναζιστικής-αντιφασιστικής θωράκισης της νέας γενιάς τόσο στα σχολεία όσο και στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Όπως τονίστηκε οι ελληνικές διεκδικήσεις απέναντι στη Γερμανία δεν είναι απλά μια διμερής διαφορά αλλά ένα διεθνές ζήτημα. «Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που θα προωθήσει και θα στηρίξει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και φορείς, περιλαμβάνονται πολύμορφες εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Αθήνα και σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν υποστεί τις ναζιστικές θηριωδίες αλλά και σε τόπους όπου έδρασε η Εθνική Αντίσταση συνεχίζοντας την ηρωική αντίσταση του Ελληνικού Στρατού απέναντι στα ιταλικά και τα γερμανικά στρατεύματα εισβολής», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

«Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που σχεδιάζονται είναι η πραγματοποίηση εκδήλωσης στο Πολεμικό Μουσείο, εκθέσεων σε κεντρικούς σταθμούς των μετρό της Αθήνας, εκδήλωση στο ΥΠΕΘΑ για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του προσωπικού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς και εκδηλώσεις στις παραγωγικές σχολές (Ευελπίδων, Δοκίμων, Ικάρων).

Επίσης, θα υπάρχει συμμετοχή με περίπτερο προβολής των ελληνικών διεκδικήσεων, στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στη Μόσχα στη μεγάλη γιορτή για τα 70 χρόνια της αντιφασιστικής νίκης, όπου θα παραστεί και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας».


Πηγή : euro2day.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου