Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Καμμένος: Συνεκμετάλλευση με τις ΗΠΑ των κοιτασμάτων του Αιγαίου



Διατεθειμένη να προχωρήσει σε συνεργασία με τις ΗΠΑ για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων του Αιγαίου, δηλώνει η κυβέρνηση δια στόματος Πάνου Καμμένου. Ποια η πρόταση που κατέθεσε στην Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών και ποια η απάντηση που έλαβε

Πρόταση για συνεκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων του Αιγαίου με τις ΗΠΑ, αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος ότι κατέθεσε στην κυβέρνηση της χώρας.
Ο κ. Καμμένος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ, προκάλεσε αίσθηση όταν γνωστοποίησε ότι στη συνάντηση που είχε με την υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας, αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα, Βικτόρια Νούλαντ πρότεινε να γίνει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου σε ποσοστό 70-30%.

"Χρηματοδότηση που θα μας απαλλάξει από πολλά προβλήματα"

"Είναι ξεκάθαρη η στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και προσωπικά του Προέδρου Ομπάμα και στη δήλωση για την 25η Μαρτίου, που είναι μια πολύ σημαντική δήλωση, δεν είναι μία τυπική δήλωση Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Οι συνεχείς παρεμβάσεις του προς την κ. Μέρκελ και προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για να βρεθεί λύση για την Ελλάδα και να μην υπάρχει αυτή η ασφυκτική πίεση προς τη χώρα θεωρώ ότι έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στο να έχουμε οδηγηθεί πλέον σε μία πορεία προς τη λύση της πίεσης την οποία δέχεται η Ελλάδα κατά παράβαση των διεθνών κανόνων.

Δεν σας κρύβω ότι η ελληνική κυβέρνηση, από τη στιγμή που θα υπάρξει ενδιαφέρον από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα θέματα της συνεργασίας σε σχέση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε συνεργασία. Στη συνάντηση που είχα με την κ. Νούλαντ της είπα ότι θα μας ενδιέφερε μία GtoG (government to government) agreement με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ώστε να υπάρχει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Αυτό θα οδηγούσε και θα οδηγήσει πιθανόν, σε μια λύση η οποία δεν έχει να κάνει με τις οποιεσδήποτε πιέσεις δεχόμαστε από τους δανειστές μας. Είναι αντιληπτό, ότι αν προχωρήσουμε σε μια συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου με ποσοστό 70-30, αυτό θα οδηγήσει σε μια γραμμή χρηματοδότησης που θα μας απαλλάξει από πολλά προβλήματα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Όσον αφορά την απάντηση της Βικτόρια Νούλαντ, ο κ. Καμμένος επεσήμανε: "Η απάντηση είναι ότι θα το εξετάσουν, η απάντηση είναι ότι θα πρέπει να δουν και αν τους ενδιαφέρει μία G to company agreement, δηλαδή συνεργασία με εταιρείες. Βεβαίως, οποιαδήποτε συνεργασία είναι αυτή και με οποιονδήποτε τρόπο, νομίζω ότι θα είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών και προς το συμφέρον της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής. Την Παρασκευή, θα φύγω πιο νωρίς από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, θα υποδεχτούμε ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο στα ελληνικά χωρικά ύδατα και θα το υποδεχτώ εκ μέρους της κυβέρνησης με την Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων".

"Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, μεγάλο τόξο σταθερότητας στη Μεσόγειο"

Ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε και στην ανάγκη σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, καθοριστικό ρόλο στην οποία μπορούν να παίξει η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.
"Οι διαμορφούμενες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου δείχνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει μία σταθερότητα στην περιοχή και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής παίζουν σημαντικό ρόλο για αυτή τη σταθερότητα. Η Ελλάδα με την Κύπρο και λόγω των νέων πλέον κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλά και πετρελαίου στην ευρύτερη περιοχή, σε συνεργασία με το Ισραήλ, μπορούν να διαμορφώσουν ένα μεγάλο τόξο ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και να αντιμετωπίσουμε πλέον την απειλή που δέχεται το ΝΑΤΟ στο νότιο μέρος, που λέγεται ισλαμικός φονταμενταλισμός με την παρουσία του ISIS.

Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο για να επιλυθεί χρειάζεται η ενίσχυση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα της Ελλάδος και της Κύπρου, η συνεργασία με το Ισραήλ και με τις χώρες οι οποίες δέχονται την επίθεση του εξτρεμισμού και αυτό θα οδηγήσει στη διαμόρφωση και νέων κανόνων πλέον στην ευρύτερη περιοχή. Η κυπριακή και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται σε άμεση συνεννόηση και θεωρώ ότι πλέον ανοίγονται νέες προοπτικές για την επίλυση του προβλήματος".

ΠΑΣΟΚ: Περιμένουμε ενέργειες προάσπισης της σοβαρότητας της εθνικής πολιτικής
Ανακοίνωση για την περιβόητη πρόταση Καμμένου, εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ ζητώντας από την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα να πάρουν θέση και να ενεργήσουν για την προάσπιση της σοβαρότητας της εθνικής πολιτικής.

"Τα όσα δήλωσε ο κ. Καμμένος για την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, δεν μπορούν να μείνουν ασχολίαστα και αναπάντητα από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον κ. Τσίπρα.
Περιμένουμε  να γίνουν το ταχύτερο στοιχειώδεις ενέργειες προάσπισης της σοβαρότητας της εθνικής πολιτικής", αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.



Πηγή : news247.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου