Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Ποιοι κέρδισαν τα βραβεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα



Στον Κινέζο διαφωνούντα καλλιτέχνη Άι Ουεϊουέι - σφοδρό επικριτή του Πεκίνου στον οποίο απαγορεύθηκε το 2011 η έξοδος από την Κίνα αφού παρέμεινε υπό κράτηση επί 81 ημέρες- και στην Αμερικανίδα τραγουδίστρια της φολκ Τζόαν Μπαέζ απονεμήθηκε το βραβείο της Διεθνούς Αμνηστίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία το βραβείο Πρεσβευτής της Συνείδησης απονέμεται "σ' αυτούς που έχουν επιδείξει εξαιρετική ηγεσία στη μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέσω της ζωής και του έργου τους".

Το βραβείο έχει απονεμηθεί στο παρελθόν στην έφηβη Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι, στον πρώην ηγέτη της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα και στην επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι.

"Μέσω του έργου του, ο Άι Ουεϊουέι μας υπενθυμίζει ότι το δικαίωμα κάθε ατόμου να εκφράζει τον εαυτό του πρέπει να προστατεύεται, όχι μόνο χάριν της κοινωνίας, αλλά επίσης για την τέχνη και την ανθρωπότητα", αναφέρει στη δήλωσή του ο Σαλίλ Σέτι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ο ίδιος έπλεξε επίσης το εγκώμιο της Τζόαν Μπαέζ για την "ακλόνητη στράτευσή της στην ειρηνική διαμαρτυρία και τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους".

Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαΐου στο Βερολίνο.

Ωστόσο είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο 57χρονος Άι δεν θα μπορέσει να το παραλάβει, καθώς παραμένει υπό στενή παρακολούθηση και δεν μπορεί να φύγει από την Κίνα.

Ο Άι δήλωσε πως είναι δύσκολο να προβλέψει τον αντίκτυπο που θα έχει η βράβευσή του στην Κίνα, η οποία "επιδεικνύει περιφρόνηση γι' αυτού του είδους τα βραβεία".

Σε συνέντευξή του στο Reuters, κάλεσε τις άλλες χώρες να συνεχίσουν να επικρίνουν την κοινωνική και την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα.


Πηγή : mega.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου