Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Θρηνεί τα παιδιά της η Γαλλία




Σε κλίμα βαρύ πένθους η Γαλλία μετά τον χαμό των 3 Γάλλων ολυμπιονικών της.

Γάλλοι εμπειρογνώμονες αναμένονται σήμερα στην Κεμπράδα ντελ Γέσο, στη βορειοδυτική Αργεντινή, στο σημείο της συντριβής των ελικοπτέρων κατά την οποία δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους τρεις μεγάλες μορφές του γαλλικού αθλητισμού.

Η ιστιοπλόος Φλοράνς Αρτό, 57 ετών, η ολυμπιονίκης κολύμβησης Καμίγ Μυφά, 25 ετών και ο ολυμπιονίκης της πυγμαχίας Αλεξίς Βαστίν, 28 ετών, σκοτώθηκαν στην αεροπορική τραγωδία τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης μαζί με ακόμη πέντε Γάλλους, μέλη της παραγωγής του τηλεριάλιτι "Dropped" του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου TF1 και, τους δύο αργεντινούς πιλότους.

Τριάντα μέλη της ομάδας του τηλεριάλιτι κλείστηκαν στο ξενοδοχείο Pircas Negras, 35 χλμ. από τον τόπο του δυστυχήματος, συντετριμμένοι από τον βίαιο θάνατο των συντρόφων τους στη διάρκεια των γυρισμάτων.

Ο κολυμβητής Αλέν Μπερνάρ, η ποδηλάτις Ζανί Λονγκό, η αθλήτρια του σνόουμπορντ Αν-Φλορ Μαρξέρ και ο πατινέρ Φιλίπ Καντελορό ήταν επίσης στην Αργεντινή αναμένοντας να μετάσχουν στο τηλεριάλιτι. Ο ποδοσφαιριστής Σιλβέν Βιλτόρ είχε επιστρέψει στη Γαλλία πριν σημειωθεί το δυστύχημα.

Ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας στην Αργεντινή, Ραφαέλ Τρανοΐ, μετέβη στην επαρχία Λα Ριόχα για να συναντήσει τις δικαστικές αρχές και να πάει στο νεκροτομείο, όπου είχε αρχίσει η διαδικασία αναγνώρισης των σορών. "Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι όσοι επιθυμούν, να επιστρέψουν στη Γαλλία το συντομότερο δυνατόν, τηρώντας παράλληλα την τοπική δικαστική διαδικασία, επειδή οι αυτόπτες μάρτυρες πιθανόν να εξεταστούν από τη δικαιοσύνη.

Η αργεντινή δικαστής Βιργκίνα Ιγιάνες Μπορντόν είχε δηλώσει νωρίτερα ότι προτίθεται να ζητήσει να καταθέσουν γάλλοι αυτόπτες μάρτυρες χωρίς να διευκρινίσει πότε

Η πρόεδρος της υπηρεσίας διερεύνησης ατυχημάτων της Αργεντινής Πάμελα Σουάρες επικαλέστηκε το απόρρητο της έρευνας όταν ρωτήθηκε για τα αίτια της συντριβής και προειδοποίησε ότι η έκθεση για τα αίτια του δυστυχήματος δεν αναμένεται να δημοσιοποιηθεί παρά ύστερα από μήνες.

Εμπειρογνώμονες του γαλλικού Γραφείου Έρευνας και Ανάλυσης (BEA) αναμένονται σήμερα στην περιοχή.

Για πολλούς εμπειρογνώμονες της αεροναυπηγικής, ένα σφάλμα του συστήματος πλοήγησης είναι η αιτία της τραγωδίας. Τα δύο ελικόπτερα, τύπου Ecureuil, κατασκευής 2010, πετούσαν κοντά το ένα στο άλλο, σε χαμηλό υψόμετρο, όταν το ένα προσέκρουσε στο δεύτερο, προκαλώντας τη σύγκρουση των δύο ελικοπτέρων.

"Ξαφνικά, (ένα ελικόπτερο) άλλαξε πορεία και έπεσε στο άλλο", δήλωσε ο Φρανκ Φιρμίν-Γκιόν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας παραγωγής του τηλεριάλιτι ALP.

Η σειρά επρόκειτο να μεταδοθεί από το TF1 τον Ιούλιο. Το πρώτο επεισόδιο γυρίστηκε στις αρχές Μαρτίου στην περιοχή Ουσουάια, στο νοτιότερο άκρο της Αμερικής, αλλά τα γυρίσματα του δεύτερου που άρχισαν την Κυριακή διακόπηκαν βίαια.

Η Γαλλία συγκλονισμένη πενθεί τα παιδιά της, αυξάνοντας τα αφιερώματα στους θανόντες πρωταθλητές. Η πιο διάσημη μεταξύ των θυμάτων της τραγωδίας, η Φλοράνς Αρτό, ήταν "μια εξαιρετική θαλασσοπόρος", όπως την αποκάλεσε ο ιστιοπλόος Ολιβιέ ντε Κερσοσόν.

Μια μεγάλη προσωπογραφία της Καμίγ Μυφά αναρτήθηκε στην πρόσοψη του δημαρχείου της Νίκαιας, στην Κυανή Ακτή. Στο Πον-Οντεμέρ, στη Νορμανδία, πατρίδα της οικογένειας Βαστίν, ο δήμαρχος Μισέλ Λερού απέτισε φόρο τιμής στον πυγμάχο λέγοντας: "δεν θα μπορούσε να μην αγαπά κανείς τον Αλεξίς".

Στο Παρίσι, η εισαγγελία ανέθεσε στο αρμόδιο τμήμα της αστυνομίας των αερομεταφορών την έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Κάτω από την αφόρητη ζέστη, οι ιατροδικαστές ανέσυραν χθες από τα συντρίμμια των απανθρακωμένων ελικοπτέρων δέκα πτώματα, τα οποία μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στο νεκροτομείο της Λα Ριόχα, της πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας, για αναγνώριση. Εμπειρογνώμονες της πολιτικής αεροπορίας της Αργεντινής μετέβησαν αμέσως μετά στο σημείο της συντριβής.

"Τα πτώματα δεν ήταν αναγνωρίσιμα," δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασφάλειας στην επαρχία Λα Ριόχα, Λουίς Ανγουλο.

Το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν οι Αρτό, Μυφά και Βαστίν δεν είναι παρά ένας σωρός από μεταλλικά συντρίμμια, μερικά από τα οποία εξακολουθούσαν να καπνίζουν 18 ώρες μετά τη συντριβή. Αναγνωρίζονταν μόνο η μαυρισμένη από τις φλόγες ουρά, οι στρεβλωμένοι έλικες που ήταν μπλεγμένοι ανάμεσα σε μικρά απανθρακωμένα δέντρα.

Η πρόκληση που προτείνει το τηλεριάλιτι "Dropped", τα γυρίσματα του οποίου διακόπηκαν, είναι μια δοκιμασία επιβίωσης σε εχθρικό περιβάλλον. Σύμφωνα με την αντίληψη του ριάλιτι, οι διαγωνιζόμενοι που μεταφέρονται με δεμένα τα μάτια σε απομακρυσμένη και δυσπρόσβατη περιοχή έχουν 72 ώρες στη διάθεσή τους για να βρεθούν ξανά στον πολιτισμό, ενώ τα βήματα τους ακολουθεί τηλεοπτικό συνεργείο.

Πηγή: Απε-Μπε, thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου