Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο συγκυβερνήτης φαίνεται να έριξε το αεροπλάνο





Καταιγιστικές είναι τις τελευταίες ώρες οι εξελίξεις σχετικά με τα αίτια της συντριβής του Airbus A320 της εταιρείας Germanwings, στην οποία βρήκαν τον θάνατο 150 άνθρωποι καθώς νέες πληροφορίες έρχονται συνεχώς στο φως της δημοσιότητας.

"Ο συγκυβερνήτης ηθελημένα συνέτριψε το αεροσκάφος", ανέφερε ο Εισαγγελέας της Μασσαλίας, Brice Robin,  σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα ηχητικά αποσπάσματα που έχει στην διάθεσή του φέρεται να είχε τις αισθήσεις του μέχρι την πρόσκρουση καθώς ακούγεται ο σταθερός ήχος της αναπνοής του. Mάλιστα αποκάλυψε και το όνομα του 28χρονου άντρα που είναι Andreas Lubitz (φωτο).


Σύμφωνα με το Reuters, ο ίδιος ενημέρωσε πως από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του προκύπτει πως ο συγκυβερνήτης ήταν αυτός που είχε αποκλειστικά τον έλεγχο του αεροσκάφους μετά την απομάκρυνση του κυβερνήτη από το κόκπιτ, ενώ στη συνέχεια αρνήθηκε να του ανοίξει την πόρτα πατώντας το κουμπί που προκάλεσε την "θανάσιμη βουτιά" στο Airbus.

"Ακούσαμε τον πιλότο να ζητά από τον συγκυβερνήτη να πάρει τον έλεγχο του αεροσκάφους και την ίδια ώρα ακούγεται ο ήχος από το κάθισμα που κινείται προς τα πίσω και στη συνέχεια ο ήχος της πόρτας που κλείνει", είπε.

"Δεν ήταν τρομοκρατική ενέργεια, οι επιβάτες δεν είχαν αντιληφθεί τι γινόταν"

Ο Εισαγγελέας ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. Ωστόσο ερωτηθείς αν πρόκειται για αυτοκτονία αρκέστηκε να πει ότι "οι άνθρωποι αυτοκτονούν μόνοι τους... όταν είσαν υπεύθυνος για 150 ζωές δεν θα το ονόμαζα έτσι...".

Τέλος, όπως είπε από τα ηχητικά αποσπάσματα στο "μαύρο κουτί" προκύπτει ότι οι επιβάτες δεν είχαν συνειδητοποιήσει τι γινόταν, παρά μόνο " λίγα λεπτά πριν την πρόσκρουση όπου ακούγονται κραυγές".

Αναλυτικά τι ανέφερε ο ερευνητής τους NYT

Υπενθυμίζεται ότι, την ανατροπή στα μέχρι τώρα δεδομένα έφερε η πληροφορία που δημοσίευσε το πρωί η αμερικανική εφημερίδα, Νew York Times, σύμφωνα με την οποία ένας από τους πιλότους του αεροσκάφους είχε σηκωθεί από το πιλοτήριο του αεροπλάνου και δεν κατάφερε να επιστρέψει στη θέση του πριν αυτό προσκρούσει στο έδαφος.

Οι έρευνες στράφηκαν αμέσως στο ενδεχόμενο της αυτοκτονίας, "από έρευνα για τα αίτια της πτώσης μπορεί να μετατραπεί σε έρευνα για εγκληματική ενέργεια", ανέφερε στο BBC ένας εμπειρογνώμονας για θέματα ασφάλειας πτήσεων. Άλλωστε η γαλλική υπηρεσία έρευνα αεροπορικών δυστυχημάτων (BEA) δεν έχει διαψεύσει το σενάριο αυτό.

Άλλωστε στο ίδιο μήκος κύματος η Le Monde που επικαλείται πηγή κοντά στις έρευνες αναφέρει ότι πλέον το σενάριο του ατυχήματος απομακρύνεται και αναδύεται η περίπτωση αυτοκτονίας ή σκόπιμης ενέργειας.

Aναλυτικά στο δημοσίευμα των NYT πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν στοιχεία από τον καταγραφέα συνομιλιών στο θάλαμο διακυβέρνησης (μαύρο κουτί) αποκάλυψαν ότι «ο χειριστής που ήταν έξω από το πιλοτήριο χτυπά ελαφρά την πόρτα χωρίς να του απαντήσει κανείς». «Και τότε χτυπά την πόρτα πιο δυνατά αλλά και πάλι δεν λαμβάνει απάντηση. Δεν υπήρξε καμία απάντηση».

«Μπορεί κανείς να ακούσει ότι προσπαθεί να σπάσει την πόρτα», ανέφερε ένας ερευνητής χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Δεν διευκρινίζεται αν ο πιλότος που είχε σηκωθεί από τη θέση του ήταν ο κυβερνήτης του αεροσκάφους ή ο συγκυβερνήτης του.

Σύμφωνα με την πηγή που μετέχει στην αποκωδικοποίηση του καταγραφέα πτήσης και την οποία επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα η γλώσσα που ακούγεται είναι τα γερμανικά. Επίσης στο τέλος της ηχογράφησης ακούγεται ένας συναγερμός που προφανώς είναι το σήμα που προειδοποιεί για την προσέγγιση του αεροσκάφους στο έδαφος.

Επίσης μια άλλη πηγή των ερευνών δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο συγκυβερνήτης της πτήσης είχε μπει "πρόσφατα στην εταιρεία Germanwings που είναι θυγατρική της Lufthansa". Η πρόσληψή του έγινε περί τα τέλη του 2013 και στο βιογραφικό του είχε μερικές εκατοντάδες ώρες πτήσης. Η εθνικότητα του δεν έχει αποσαφηνιστεί δήλωσε η ίδια πηγή.

Επιπλέον όπως έγινε γνωστό από την Εισαγγελία της Γερμανίας δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό ποιός από τους δύο πιλότους βρέθηκε πριν την απότομη "βύθιση" εκτός πιλοτηρίου.

Δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες η Lufthansa

Η αεροπορική εταιρεία Lufthansa δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο ένας από τους δύο πιλότους βρέθηκε μόνος του στη διακυβέρνηση του αεροσκάφους, την ώρα που ο δεύτερος πιλότος έμεινε αποκλεισμένος έξω από το κόκπιτ.

Aνακοίνωσε πάντως ότι ο συγκυβερνήτης του A320 είχε προσληφθεί τον Σεπτέμβριο 2013 από την Germanwings και ότι είχε στο ενεργητικό του 630 ώρες πτήσης.

Από την πλευρά της η Germanwings ανακοίνωσε: "Θα κάνουμε τα πάντα για να αποκτήσουμε περισσότερες πληροφορίες και δεν θα συμμετάσχουμε σε εικοτολίες. Η έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος ανήκει στις αρμόδιες αρχές".




Mε πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, NYT

Πηγή: capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου