Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Όλα τα μυστικά για ρύθμιση χρεών σε εφορίες, Ταμεία



Ρύθμιση για την εφάπαξ ή την τμηματική εξόφληση όλων των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο με άκρως ευνοϊκούς όρους σχεδιάζει να νομοθετήσει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από το σχετικό νομοσχέδιο που έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών. Με τη ρύθμιση αυτή ακόμη και φορολογούμενοι που έχουν φυλακιστεί για πολύ μεγάλα χρέη προς το Δημόσιο θα μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να αποφυλακιστούν. Στόχος είναι να επωφεληθούν πάνω από 3.000.000 φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις) και να εισπραχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 9 δισ. ευρώ των εισπράξιμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Και ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από το υπουργείο Οικονομικών, όλα ανεξαιρέτως τα χρέη προς τις εφορίες και τα τελωνεία τα οποία έχουν βεβαιωθεί και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα, μέχρι και την 1η Μαρτίου 2015, δηλαδή ακόμη και οι μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, που παρέμειναν απλήρωτες, μπορούν να τακτοποιηθούν είτε με εφάπαξ πληρωμή του αρχικού ποσού της οφειλής και διαγραφή του συνόλου των συσσωρευμένων προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής είτε με τμηματική καταβολή, σε 2 έως και 100 μηνιαίες δόσεις και με εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων και των τόκων κλιμακούμενες αντιστρόφως ανάλογα του αριθμού των δόσεων, από 90% έως 30%. Η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση αυτή λήγει στις 26 Μαΐου 2015.

Ισόποση διαγραφή

Ειδικά για όσους εξοφλήσουν μέχρι τις 27 Απριλίου 2015 οποιοδήποτε ποσό τουλάχιστον ίσο με το δεκαπλάσιο της ελάχιστης δόσης προβλέπεται ισόποση διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων και εν συνεχεία υπαγωγή του εναπομείναντος υπολοίπου, το αργότερο μέχρι τις 26 Μαΐου 2015, στη βασική ρύθμιση που προβλέπει εξόφληση έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις.

Γενικά, το τελικό κείμενο των διατάξεων για τις ρυθμίσεις είναι ακόμη πιο ευνοϊκό για τους οφειλέτες σε σύγκριση με αυτό που είχε προαναγγείλει πριν από ένα μήνα σε συνέντευξη τύπου η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη δεδομένου ότι εντάσσονται στη ρύθμιση και τα χρέη που έγιναν ληξιπρόθεσμα στο πρώτο δίμηνο του 2015. Επιπλέον, η ρύθμιση η οποία προβλέπει διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων ίση με το τμήμα της αρχικής οφειλής που θα πληρωθεί άμεσα καταλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις χρεών και όχι μόνο τους φόρους εισοδήματος και τα «χαράτσια» επί των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ και ΕΕΤΑ) που είχαν βεβαιωθεί και κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2013.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών έχει δικαίωμα με απόφασή του να εξαιρέσει από το δικαίωμα υπαγωγής στις ρυθμίσεις συγκεκριμένες κατηγορίες οφειλετών με κριτήρια το ύψος των οφειλών τους και την εισοδηματική ή την περιουσιακή τους κατάσταση. Μπορεί επίσης να εξαιρέσει και συγκεκριμένες κατηγορίες οφειλών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ


Πηγή : e-typos.com/gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου