Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Στα μαλακά ο παπακωνσταντίνου



Ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή επέβαλε κατά πλειοψηφία το ανώτατο ειδικό δικαστήριο στον πρώην υπουργό οικονομικών Γίωργο Παπακωνσταντίνου.

Το δικαστήριο τον έκρινε μεν ένοχο για τη νόθευση της λίστας Λαγκάρντ αφαιρώντας τα ονόματα των συγγενών του, αλλά σε βαθμό πλημμελήματος και όχι κακουργήματος, όπως ήταν η αρχική κατηγορία. Το δικαστήριο έκρινε αθώο τον κατηγορούμενο για το κακούργημα της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία που δεν έχει αντικείμενο πλέον μετά τη μετατροπή του προηγούμενου κακουργήματος σε πλημμέλημα.

Ρίχνοντας την αυλαία της δίκης, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Νίκος Πάσσσος είπε: "Θα αντιληφθείτε προφανώς ότι το δικαστήριο εξάντλησε την επιείκεια του σε εσάς αυτό με την ευχή να αποτελέσει οδηγό στη ζωή σας, αν και φαίνεται ότι έχετε εγκαταλείψει την πολιτική. Επι τρία έτη θα πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικός γιατί αν σε αυτό το διάστημα διαπράξατε άλλο αδίκημα θα σας επιβληθεί και αυτή η ποινή και ενα έτος φυλάκισης δεν ειναι λίγο. Πηγαίνετε και μη καίτοι αμαρτάνετε"

Η μειοψηφία είχε την άποψη ότι έπρεπε να επιβληθεί ποινή φυλάκισης τριών ετών στον κατηγορούμενο.

Στην αδυναμία των δημοσίων υπηρεσιών να βεβαιώσουν το δικαστήριο ότι από την παραποίηση της λίστας Λαγκάρντ προέκυψε ζημιά σε βάρος του δημοσίου στηρίχθηκε η απόφαση του ανώτατου ειδικού δικαστηρίου για τον πρώην υπουργό οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντινου.

Οι μάρτυρες από το ΣΔΟΕ και του Κέντρο Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου που κατέθεσαν στη δίκη δεν ήταν σε θέση να βεβαιώσουν κατηγορηματικά ότι από την αφαίρεση των τριών αρχείων με τους τραπεζικούς λογαριασμούς συγγενικών προσώπων του πρώην υπουργού στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC της Γενεύης προκύπτει ζημιά για το δημόσιο. Ειναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο προσωρινός καταλογισμός προστίμων σε βάρος των συγγενών του πρώην υπουργού έγινε μόλις κατά τη δεύτερη συνεδρίαση του δικαστηρίου. Και πάλι όμως οι μάρτυρες δεν ήταν σε θέληση να βεβαιώσουν ότι αυτός ο καταλογισμός δεν θα καταπέσει στα διοικητικά δικαστήρια. Ειναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις, τα πρόστιμα μόνο για τους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία στους συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου ξεπερνούν τα δυο εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο οι μάρτυρες δήλωσαν αδυναμία να προβλέψουν ότι αυτά τα πρόστιμα δεν θα εξαλειφθούν.

Οι δικαστές κατά συντριπτική πλειοψηφία 10 έναντι 3 τάχθηκαν υπέρ της μετατροπής της κατηγορίας για τη νόθευση εγγράφου από το κακούργημα των ισοβίων στο πλημμέλημα. Οι τρεις δικαστές που τάχθηκαν υπέρ της απόφασης που θα οδηγούσε στη φυλακή τον πρώην υπουργό ειναι οι αρεοπαγίτες Δημ. Κόμης, Μαρία Γάλανη Λεοναρδοπούλου και Αργύρης Δταυράκης. Στην τελική απόφαση η πλειοψηφία διαμορφώθηκε στους 8 έναντι 5 για την ενοχή του πρώην υπουργού. Οι πέντε δικαστές που τάχθηκαν υπέρ της αθώωσης του λόγω αμφιβολιών είναι ο πρόεδρος του δικαστηρίου Νικ. Πάσσος οι αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας Αγγελική Θεοφιλοπούλου και Δημοσθένης Πετρούλιας και οι σύμβουλοι του ΣτΕ Ταξιαρχία Κόμβου και Αγγελική Σακελλαροπούλου.

Η πλειοψηφία των δικαστών ανέφερε ότι το USB με τη λίστα Λαγκάρντ αποτελεί έγγραφο με εκδότη τις Γαλλικές αρχές. Δέχτηκαν ότι ο πρώην υπουργός διέγραψε τα τρία αρχεία με σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα. Ωστόσο, κατά την πλειοψηφία, δεν αποδείχτηκε ζημιά άνω των 150.000 ευρώ που αποτελεί προϋπόθεση για την καταδίκη του κατηγορούμενου σε βαθμό κακουργήματος.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοινώνοντας την απόφαση επι της ενοχής του πρώην υπουργού είπε "ήρθε η στιγμή της αλήθειας" και κάλεσε τον κατηγορούμενο να σταθεί όρθιος στο εδώλιο. Οι δικαστές έκριναν αθώο τον κατηγορούμενο για το κακούργημα της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος που επίλυσης τιμωρείται με ποινή ισόβιας κάθειρξης. Η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στον Γίωργο Παπακωνσταντίνου αλλά ομόφωνα οι δικαστές του αναγνώρισαν το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου που έριξε την ποινή για την πλημμεληματική νόθευση εγγράφου, η οποία έχει "οροφή" την πενταετή φυλάκιση.


Πηγή : thetoc.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου