Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Πώς επηρεάζει το τυρί την γλυκόζη στη διαβητική δίαιτα



Οσο υψηλότερος είναι ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφών, τόσο περισσότερο θα πρέπει να περιμένετε να αυξηθεί το σάκχαρο στο αίμα σας μετά από την κατανάλωση του συγκεκριμένου γεύματος.

Το τυρί έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και έχει ελάχιστον αντίκτυπο στις τιμές του σακχάρου στο αίμα των διαβητικών. Είναι μια πολύ καλή επιλογή για σνακ, καθώς σε συνδυασμό με τις τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες αμβλύνει την ικανότητά τους να αυξήσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Επιλέξτε ποικιλίες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά για μια υγιεινή διατροφή.

Γλυκαιμικός δείκτης

Δεν μπορούν όλες οι τροφές να επηρεάσουν το σάκχαρο στο αίμα με τον ίδιο τρόπο. Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) αναπτύχθηκε ως μία μέθοδος αξιολόγησης για το πόσο πολύ και πόσο γρήγορα μια τροφή θα ανεβάσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωσή της. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο επεξεργασμένο είναι το φαγητό και όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο γλυκαιμικός δείκτης. Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη έχουν στην αντίστοιχη κατάταξη από 55 και κάτω, τα τρόφιμα με μέτριο γλυκαιμικό δείκτη έχουν στην κατάταξη από 56 έως 75 και τα τρόφιμα υψηλού GI έχουν στην κατάταξη από 76 έως 100 και συχνά πρόκειται για επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Τυρί και διαβήτης

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν γενικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και ταιριάζουν καλά σε μια διαβητική δίαιτα. Το τυρί είναι παρόμοιο με τις τροφές της ομάδας των πρωτεϊνών που περιέχουν κυρίως λίπος και πρωτεΐνη και έχει χαμηλότερο GI από το γιαούρτι ή το γάλα. Για ένα υγιεινό σνακ το οποίο έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λωρίδες αποβουτυρωμένου τυριού που έχει 80 θερμίδες και καθόλου γραμμάρια υδατανθράκων. Για να διατηρήσετε τις θερμίδες και τα κορεσμένα λιπαρά χαμηλά, επιλέξτε μια χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά έκδοση του αγαπημένου σας τυριού.

Επίδραση στη γλυκόζη των σύνθετων τροφών

Ο συνδυασμός τροφών αλλάζει το γλυκαιμικό δείκτη. Συνδυάστε ένα ζευγάρι που περιέχει μια τροφή χαμηλού και μία υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, για να δημιουργήσετε ένα γεύμα που θα επηρεάσει σε μέτρια επίπεδα το σάκχαρο στο αίμα. Με τον τρόπο αυτό οι τροφές με υψηλότερα ποσοστά πρωτεΐνης και λίπους θα έχουν συχνά ελάχιστη επίδραση στο σάκχαρο του αίματος. Για παράδειγμα, συνδυάζοντας μια τροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το τυρί με μια φέτα ψωμί, θα έχετε χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη απ’ ό,τι αν φάτε μόνο το ψωμί. Συγκεκριμένα, μια φέτα λευκό ψωμί με άπαχο τυρί έχει γλυκαιμικό δείκτη 55, όταν μια φέτα λευκό ψωμί έχει μόνη της γλυκαιμικό δείκτη 71.

Παράγοντες που επηρεάζουν την απόκριση του σακχάρου στο αίμα

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον γλυκαιμικό δείκτη της τροφής που τρώτε. Ορισμένοι από αυτούς τους παράγοντες είναι η φυσική μορφή των τροφών, δηλαδή ο βαθμός στο οποίο έχουν υποστεί επεξεργασία ή όχι, ο χρόνος μαγειρέματος (επειδή ο περισσότερος χρόνος μαγειρέματος μπορεί να αυξήσει το γλυκαιμικό δείκτη, όπως συμβαίνει με τα ζυμαρικά), η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (γενικά τα τρόφιμα με υψηλότερες διαλυτές φυτικές ίνες χωνεύονται πιο αργά και έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη) και αν η τροφή καταναλώνεται μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες τροφές. Εάν έχετε διαβήτη είναι σημαντικό να κρατήσετε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας υπό έλεγχο για να μειώσετε τον κίνδυνο συναφών ιατρικών προβλημάτων, όπως ασθένειες των νεφρών και της όρασης, καθώς και προβλήματα νευροπάθειας. Ένα τυρί με χαμηλά λιπαρά μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε πιο ισορροπημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αν αντικαταστήσετε τις θερμίδες από υδατάνθρακες με εκείνες από τυρί. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε ένα τέταρτο λιγότερο από ό,τι συνηθίζετε, από την ποσότητα των ζυμαρικών και προσθέστε τυρί με χαμηλά λιπαρά σε ένα ψημένο πιάτο ζυμαρικών.



Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου