Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Τούρκος ο σκηνοθέτης των αποτρόπαιων εκτελέσεων του Ισλαμικού Κράτους



Γιατί τα θύματα δείχνουν ήρεμα τη στιγμή της εκτέλεσης - «Ο Τζιχάντι Τζον είναι το "μεγάλο αφεντικό" και εγώ τον είδα να σκοτώνει» αποκαλύπτει αποστάστης του Ισλαμικού Κράτους

Τούρκος είναι ο σκηνοθέτης των άκρως σοκαριστικών και αποτρόπαιων εκτελέσεων στις οποίες έχει προχωρήσει το Ισλαμικό Κράτος και τις οποίες φροντίζει να μαγνητοσκοπήσει ούτως ώστε να αναπαραχθούν.

Στόχος των τζιχαντιστών είναι να σπείρουν τον τρόμο, ενώ συν τω χρόνω τα βίντεο δεν αποτυπώνουν απλώς τη στιγμή της εκτέλεσης, αλλά ο Τούρκος σκηνοθέτης φροντίζει να παράγει βίντεο υψηλών προδιαγραφών, χρησιμοποιώντας τουλάχιστον τρεις κάμερες για διαφορετικές λήψεις, ενώ αρκετές φορές χρησιμοποιεί μουσική και ειδικά εφέ για να προκαλέσει αγωνία.

Τις παραπάνω νέες πληροφορίες για το πώς λειτουργεί το Ισλαμικό Κράτος, όταν πρόκειται να προχωρήσει σε εκτέλεση, έφερε στο «φως» της δημοσιότητας ένα πρώην μέλος της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης.

Ο «Σαλέχ» αποφάσισε να εγκαταλείψει τους τζιχαντιστές - συντρόφους του στη Συρία και κατάφερε να φτάσει σώος στην Τουρκία. Εκεί, ήρθε σε επαφή με έναν δημοσιογράφο του βρετανικού, τηλεοπτικού δικτύου Sky News, στον οποίο και μίλησε για τη ζωή του δίπλα στον «δήμιο» των τζιχαντιστών, «Τζιχάντι Τζον». Σε δημοσίευμα του το Sky News παραθέτει τα πιο σημαντικά στοιχεία που αποκάλυψε ο αποστάτης «Σαλέχ» στη συνέντευξη που παραχώρησε.

«Ένας Τούρκος είναι ο σκηνοθέτης των προπαγανδιστικών βίντεο τρόμου», λέει, «αλλά ο 26χρονος Εμουάζι είναι το μεγάλο αφεντικό. Ο Τούρκος δίνει οδηγίες στο τηλεοπτικό συνεργείο για το πού και πώς θα στηθούν οι κάμερες».

Ο «Σαλέχ» επιβεβαίωσε ότι ο «Τζιχάντι Τζον» είναι πράγματι ο Μοχάμεντ Εμουάζι, ο οποίος μεγάλωσε στο Λονδίνο.  Όμως αποκάλυψε, επίσης, πως είναι το «μεγάλο αφεντικό» ή αλλιώς «ο αρχηγός-δολοφόνος των ξένων ομήρων», αφού είναι ο μόνος ο οποίος δίνει διαταγές στους άλλους. «Ο Εμουάζι τους έλεγε συνέχεια: "Πιο γρήγορα, πιο γρήγορα, πρέπει να τελειώνουμε" και όλοι τον ακούν με σεβασμό».

«Οι βιντεοσκοπήσεις των εκτελέσεων έγιναν με παρόμοιο τρόπο όπως και οι εικονικές. Μέχρι τη στιγμή του αποκεφαλισμού, οι όμηροι δεν περίμεναν πως θα θανατωθούν και τους χαλάρωναν για να φαίνονται ήρεμοι στην κάμερα».

Ακόμη είπε πως οι άλλοι τζιχαντιστές φοβούνται και σέβονται τον Εμουάζι, ίσως γιατί από την αρχή ήταν απόλυτα προετοιμασμένος να σκοτώσει ξένους.


Υπέβαλαν τους ομήρους συνεχώς σε εικονικές εκτελέσεις

Ο «Σαλέχ» είναι ο μόνος άνθρωπος που έχει δει τον «Τζιχάντι Τζον» να σκοτώνει. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, έχει παρακολουθήσει από κοντινή απόσταση την εκτέλεση του Ιάπωνα ομήρου, Κέντζι Γκότο.

Μιλώντας στο Sky News ο «Σαλέχ» μπήκε σε περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τις εκτελέσεις, λέγοντας ότι οι όμηροι δεν έτρεμαν το θάνατο και ήταν πολύ ήρεμοι γιατί δεν είχαν συνειδητοποιήσει πως επρόκειτο να πεθάνουν.

Ο λόγος είναι πως οι τζιχαντιστές τους υπέβαλαν συχνά σε ψεύτικες εκτελέσεις και τους είχαν κάνει να αισθάνονται ασφαλείς, να πιστεύουν πως στον τέλος, δεν θα τους σκότωναν.

Η δουλειά του «Σαλέχ» δίπλα στους ακραίους Ισλαμιστές ήταν να μεταφέρει στους
ομήρους τα λόγια των τζιχαντιστών.

«Ο Τζιχάντι Τζον μου έλεγε να τους λέω να μην ανησυχούν, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, ότι γυρίζουν απλά ένα βίντεο, ότι δεν θα τους σκοτώσουμε, ότι θέλουμε απλά να σταματήσει η κυβέρνησή τους να επιτίθεται στη Συρία, ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα μαζί τους γιατί είναι απλά επισκέπτες μας», είπε στο Sky News ο «Σαλέχ».

Επίσης, οι τζιχαντιστές έδιναν στους ομήρους αραβικά ονόματα για να τους κάνουν να πιστέψουν ότι ήταν φίλοι τους και να τους ηρεμήσουν.

Μάλιστα, στον Ιάπωνα Κέντζι Γκότο είχε δοθεί το όνομα «Αμπού Σαάμπ».



«Κάθε φορά που τον αποκαλούσαν έτσι εκείνος έδειχνε πιο ήρεμος», είπε, προσθέτοντας ότι ίσως έτσι πίστευε ότι ήταν πιο κοντά στους τζιχαντιστές και ότι εκείνοι δεν θα τον σκότωναν.

Ο «Σαλέχ» είπε ότι ο έλεγχος της συριακής πόλης Ράκα είναι κατά 70% στα χέρια ξένων τζιχαντιστών και κατά 30% σε Σύρους, σημειώνοντας ότι συνεχώς καταφτάνουν και νέοι μαχητές.

Να σημειωθεί πως οι δηλώσεις του «Σαλέχ» εναρμονίζονται πλήρως με όσα δήλωνε αξιωματούχος της CIA στη Washington Post τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο Aki Peritz έλεγε και εκείνος πως οι αιχμάλωτοι δεν γνώριζαν πως θα θανατωθούν μπροστά στο τηλεοπτικό συνεργείο.


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου