Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Κρησφύγετα των ναζί στη ζούγκλα της Αργεντινής ανακάλυψαν αρχαιολόγοι





Μπουένος Άιρες, Αργεντινή

Ερείπια, κάπου στο πουθενά της ζούγκλας της Αργεντινής. Κι εκεί, σημάδια παντού: πέντε γερμανικά νομίσματα με ημερομηνίες από το 1938 έως το 1941, ένα κομμάτι από πορσελάνινο πιάτο με την υπογραφή made in Germany και διάφορα ναζιστικά σύμβολα, περιλαμβανομένης μίας σβάστικας. Αυτά είναι τα ευρήματα που εντόπισαν αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Μπουένος Αϊρες, και τα οποία σε συνδυασμό με τις ύστατες προσπάθειες των ναζί να μην πέσουν μαζί με το Τρίτο Ράιχ, κάνουν τους αρχαιολόγους να πιστεύουν ότι τα «περίεργα» ερειπωμένα κτίρια στη ζούγκλα ήταν πράγματι κρησφύγετα των ναζί. 

«Προφανώς, στα μισά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ναζί είχαν ένα μυστικό σχέδιο, το οποίο προέβλεπε την κατασκευή καταφυγίων για τους ηγέτες του Τρίτου Ράιχ, σε περίπτωση ήττας. Επρόκειτο για απρόσιτες τοποθεσίες, μέσα σε ερήμους, σε βουνά, σε λόφους ή στη μέση της ζούγκλας, όπως στην Αργεντινή», επισημαίνει στην Guardian ο επικεφαλής της έρευνας Ντάνιελ Σαβελζόν. Η έρευνα επικεντρώνεται στο Πάρκο Τεγιού Κουάρε, στη Βόρεια Αργεντινή, κοντά στην Παραγουάη. 

Εν τέλει όμως, φαίνεται ότι τα κρησφύγετα δεν χρειάστηκαν. Χιλιάδες ναζί, καθώς επίσης κροάτες και ιταλοί φασίστες κατέφθασαν στην Αργεντινή με τις ευλογίες του προέδρου Χουάν Περόν, ο οποίος ηγήθηκε της χώρας από το 1946 έως το 1955 και για ένα μικρό διάστημα τη δεκαετία του ’70, σύμφωνα με το Κέντρο Simon Wiesenthal της Καλιφόρνιας. 

Πολλοί ήταν οι υποστηρικτές του Τρίτου Ράιχ που αναζήτησαν «απάγκιο» στη Νότια Αμερική. Η Αργεντινή ωστόσο είναι η χώρα, η οποία συγκεντρώνει τους περισσότερους μύθους, τις φήμες, αλλά και τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής. Διάφορες ιστορίες θέλουν τους ναζί να κατέφθασαν με φουσκωτές βάρκες στα ανοιχτά των ακτών της Παταγονίας, βρώμικοι και μουσκεμένοι από το μακρινό τους ταξίδι. Αλλες μιλούν για ναζί – ακόμη και τον ίδιο τον Χίτλερ - που κατέφθασαν κατάκοποι στις ακτές με κιβώτια γεμάτα χρυσό κι έπειτα χάθηκαν στα ομιχλώδη βουνά των Ανδεων. 

Σε κάθε περίπτωση, κάποιες ιστορίες κρύβουν πολύ μεγαλύτερη αλήθεια από τις παραπάνω. Το ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής υπό τον Περόν δέχθηκε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες ναζί, δεν αμφισβητείται. «Εκείνες τις μέρες, η Αργεντινή ήταν κάτι σαν παράδεισος», είχε παραδεχθεί το 1991 ο Εριχ Πρόμπκε, ο οποίος πέθανε το 2013 σε ηλικία 100 ετών. Αλήθεια είναι επίσης ότι κορυφαία σύμβολα του ναζισμού, όπως ο «αρχιτέκτονας» του Ολοκαυτώματος Αδόλφος Αϊχμαν, δραπέτευσε στην Αργεντινή. Το 1960 συνελήφθη στο Μπουένος Αϊρες και αργότερα εκτελέστηκε στο Ισραήλ.

Μάρω Βακαλοπούλου



Newsroom ΔΟΛ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου