Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Το Βήμα επιμένει για Κατρούγκαλο, οι καταγγελίες, οι εξηγήσεις και η κάλυψη από το Μαξίμου



Πολιτική αναταραχή προκάλεσε δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, σύμφωνα με το οποίο  το δικηγορικό γραφείο του Γιώργου Κατρούγκαλου είχε κατοχυρώσει προμήθεια ύψους 12% με βάση ιδιωτικά συμφωνητικά που υπογράφτηκαν με υπαλλήλους που απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από την προηγούμενη κυβέρνηση και διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους.


Το Μέγαρο Μαξίμου παρείχε πολιτική κάλυψη στον Γ.Κατρούγκαλο μετά τις απαντήσεις που έδωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου κατά την οποία δήλωσε ότι το επίμαχο συμφωνητικό αφορά μισθολογική διαφορά δημοσίου υπαλλήλου και όχι διεκδίκηση επαναπρόσληψης, τονίζοντας ότι έχει παραιτηθεί από οποιοδήποτε δικαίωμα εργολαβικών που θα εισπράξει η εταιρεία στην οποία εργαζόταν πριν εκλεγεί ευρωβουλευτής. 


«Αν ήταν αληθείς οι καταγγελίες, δεν θα υπήρχε θέμα παραίτησης, θα έπρεπε να φύγω από τη χώρα, θα έπρεπε να είχα αυτοκτονήσει» δήλωσε ο Γ.Κατρούγκαλος κατά τη συνέντευξη Τύπου που συγκάλεσε στις 19:00 το απόγευμα του Σαββάτου μετά το δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής.


Ο κ. Κατρούγκαλος, αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που έχει εξαγγείλει την επαναπρόσληψη όσων βρέθηκαν εκτός Δημοσίου, είχε απαντήσει νωρίτερα με ανακοίνωσή του ότι το δημοσίευμα υπονομεύει την κυβέρνηση, κι όχι τον ίδιο.


Στην συνέντευξη Τύπου ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για πρωτοφανές γεγονός, προβοκάτσια και πλαστογραφία, λέγοντας πως όλες οι σχετικές αγωγές υπαλλήλων που απολύθηκαν από το Δημόσιο ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα είχαν ασκηθεί από το 2013 και το 2014.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το συμφωνητικό που αναφέρεται στο δημοσίευμα δεν αφορά διεκδίκηση επαναπρόσληψης, αλλά μικρή μισθολογική διαφορά ήδη εργαζόμενου στο Δημόσιο μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.


Προσέθεσε ότι κατά το παρελθόν συμμετείχε σε δικηγορική εταιρεία, η οποία είχε αναλάβει τις υποθέσεις περίπου 20 σχολικών φυλάκων που είχαν απολυθεί ή είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Στις περιπτώσεις εκείνες θα εδίδετο αμοιβή μισού μισθού σε περίπτωση δικαστικής νίκης και όχι νομοθετικής ρύθμισης, είπε.


Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος έχει αποχωρήσει από την εταιρεία αυτή τον Ιούλιο του 2014, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής και εντάχθηκε σε μια άλλη δικηγορική εταιρεία από την οποία επίσης αποχώρησε όταν ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα. Η συγκεκριμένη εταιρεία, επισήμανε, έχει διαλυθεί και όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις, όπως και οι αμοιβές, έχουν περάσει στη δικηγόρο με την οποία υπήρξε συνέταιρος.


«Πιστεύω ότι κανένα τέτοιο έγγραφο δεν έχει κατατεθεί το 2015 ούτε από άλλο δικηγορικό γραφείο. Ωστόσο, αν μου φέρουν έστω και ένα που να αφορά τις ημερομηνίες 26 και 27 Ιανουαρίου, που αναφέρει το δημοσίευμα, υπογεγραμμένο από μένα ή άλλο συνεργάτη μου τότε θα παραιτηθώ» επισήμανε.


«Αν ήταν αληθείς οι καταγγελίες, αν είχα σπεύσει να αξιοποιήσω την αναγγελία του ορισμού μου ως υπουργού, να το διαφημίσω για να προσελκύσω πελάτες και μετά να υπογράψω συμφωνητικά, δεν θα γεννάτο θέμα παραίτησης, θα έπρεπε να φύγω από τη χώρα, θα έπρεπε να είχα αυτοκτονήσει» δήλωσε.


Για «μυθεύματα» μίλησε ο Γ.Κατρούγκαλος μιλώντας εν συνεχεία και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.


Το Μέγαρο Μαξίμου παρέχει στήριξη στον Γιώργο Κατρούγκαλο και κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποσύρουν τις ανακοινώσεις τους κατά του αναπληρωτή υπουργού μετά τις εξηγήσεις του τελευταίου.

«Όσο για τον υπουργό των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, λογικό είναι να έχει πρόβλημα καθώς έχασε τη 'δουλειά' του» αναφέρουν κύκλοι του Μαξίμου προσθέτοντας ότι «καλά θα κάνουν, λοιπόν, όλοι να θυμούνται ότι το 'ψέμα έχει κοντά ποδάρια', όπως λέει και ο λαός μας».

«Εάν αληθεύουν όσα καταγγέλλονται εις βάρος του κου Κατρούγκαλου πρέπει να αποπεμφθεί» είχε τονίσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης, λέγοντας ότι «τελικώς η 'ελπίδα' δεν ήταν αγωνιστικό αίτημα ήταν εμπορική συναλλαγή που κοστολογείται 12%».


Το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι ο Κ.Κατρούγκαλος πρέπει να αποπεμφθεί άμεσα. Και το Ποτάμι ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό και αποφάσεις από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.


«Είναι όλα αυτά νόμιμα και επιπλέον ηθικά;» επανήλθε το ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας τις απαντήσεις του Γ.Κατρούγκαλου στο ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής, λέγοντας ότι εάν έπεισαν οι εξηγήσεις του τον Αλέξη Τσίπρα, τότε επαναλαμβάνει το πρόσθετο ερώτημα εάν υπάρχουν και άλλα κυβερνητικά ή κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με ανάλογες σχέσεις.


Το Βήμα επανέρχεται


Το Βήμα, πάντως, στην ηλεκτρονική του έκδοση επανέρχεται διατυπώνοντας τρία ζητήματα ηθικής τάξεως και ορθής πολιτικής συμπεριφοράς, που κατά την εφημερίδα παραμένουν ανοιχτά και αφήνουν πολιτικά εκτεθειμένο τον υπουργό.

1.  Ο κ. Κατρούγκαλος υποστηρίζει ότι το έγγραφο που αποκάλυψε το «Βήμα της Κυριακής» και με το οποίο ο υπουργός κατοχυρώνει αμοιβή 12% εφόσον ο πελάτης του δικαιωθεί, δεν αφορά επαναπρόσληψή του στο δημόσιο, αλλά αποκατάσταση μισθολογικών του διαφορών με το δημόσιο. Με άλλα λόγια, ο υπουργός ομολογεί, ότι την ημέρα που ο πρωθυπουργός του ανέθετε υπουργικό χαρτοφυλάκιο, η συνεργάτης του στο δικηγορικό του γραφείο, κατέθετε προσφυγή κατά του δημοσίου και κατά του υπουργείου του επιδιώκοντας δικαίωση και αμοιβή! Για πρώτη φορά υπουργός ομολογεί ότι ενώ θα έπρεπε να υπερασπίζεται το δημόσιο, υπερασπίζεται όσους αντιδικούν με το δημόσιο.

2.  Ο υπουργός ομολογεί ότι έχει υπογράψει ιδιωτικά συμφωνητικά τουλάχιστον με 20 σχολικούς φύλακες για να κάνει ότι είναι δυνατόν να επαναπροσληφθούν. Παραδέχεται ότι τα συμφωνητικά αυτά παραμένουν σε ισχύ, παρότι πλέον ο ίδιος είναι υπουργός. Απλώς αν οι υπάλληλοι αυτοί δικαιωθούν, η προβλεπόμενη από τα συμφωνητικά αυτά αμοιβή, δεν θα καταβληθεί στον ίδιο, αλλά στην συνεργάτη του!

3.  Ο υπουργός δηλώνει ότι αν βρεθεί έστω κι ένα συμφωνητικό με την υπογραφή του κατατεθειμένο στον δικηγορικό σύλλογο, τότε θα παραιτηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, υπάρχουν κατατεθειμένα πολύ περισσότερα από ένα, από το δικηγορικό γραφείο του οποίου ήταν μέτοχος, όχι μόνο μέχρι την ημερομηνία υπουργοποίησής του, αλλά και μερικές εβδομάδες αργότερα.

Επίσης, η εφημερίδα στην ηλεκτρονική έκδοσή της, λέει ότι «η  συνέχεια θα δοθεί την Δευτέρα που το Βήμα, θα ζητήσει από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, όλα τα εργολαβικά συμφωνητικά που έχουν κατατεθεί από το πρώην, ή το νυν γραφείο Κατρούγκαλου».


Πηγή : Κέρδος online  


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου