Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Αναζητούν ρευστότητα στα αποθεματικά των ΔΕΚΟ



Πρόταση προς τις μεγάλες ΔΕΚΟ να επενδύσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα σε κρατικούς τίτλους έχει απευθύνει η κυβέρνηση στα πρότυπα της αντίστοιχης πρότασης που έχει ήδη κατατεθεί προς ασφαλιστικά ταμεία και νομικά πρόσωπα του Δημοσίου. 

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η “Καθημερινή», η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται από το οικονομικό επιτελείο να εξευρεθούν πόροι για να καλυφθούν οι ταμειακές ανάγκες του κράτους, ενώ χθες καλύφθηκε επιτυχώς η έκδοση των εντόκων γραμματίων στην οποία συμμετείχαν και Κινέζοι επενδυτές, αλλά για πολύ μικρά ποσά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η κυβέρνηση έχει ενημερώσει τις μεγάλες ΔΕΚΟ (ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ.) σχετικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν να επενδύσουν σε κρατικούς τίτλους βραχυπρόθεσμης διάρκειας (π.χ. repos) με ευνοϊκές αποδόσεις δεδομένων των συνθηκών. Κάτι αντίστοιχο, δηλαδή, με τις προτάσεις που έχουν γίνει προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία προς το παρόν αρνούνται να τοποθετήσουν τα διαθέσιμά τους σε κρατικούς τίτλους, παρά το γεγονός ότι το Δημόσιο εγγυάται την κάλυψη των απωλειών τους σε περίπτωση που καταγράψουν ζημιά από την επένδυσή τους. 

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της διασφάλισης ρευστότητας για το Δημόσιο, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα είναι σε οριακή κατάσταση. Δεδομένου ότι όσο καθυστερεί να καταλήξει η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και δανειστών της χώρας, δεν προβλέπεται η χρηματοδότηση της χώρας μέσω των δόσεων που εκκρεμούν, η ανάγκη για εξεύρεση εναλλακτικών πηγών εσόδων είναι επιτακτική.


Πηγή:capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου