Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Νέα εξέλιξη για το Airbus: Κλειδωμένος έξω από το πιλοτήριο ένας από τους κυβερνήτες


Την απεγνωσμένη προσπάθεια ενός από τους πιλότους του γερμανικού Airbus που συνετρίβη στις γαλλικές Άλπεις με τραγικό απολογισμό το θάνατο 150 ανθρώπων, να επιστρέψει στη θέση του στο πιλοτήριο κατέγραψε το «μαύρο κουτί», σύμφωνα με την εφημερίδα NYT, μια εξέλιξη δίνει νέα τροπή στο μυστήριο της πτώσης του αεροσκάφους της Germanwings.

Η αποκάλυψη της αμερικανικής εφημερίδας New York Times επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν στοιχεία από τον καταγραφέα συνομιλιών στο θάλαμο διακυβέρνησης, δεν διευκρινίζεται αν ο πιλότος που είχε σηκωθεί από τη θέση του ήταν ο κυβερνήτης του αεροσκάφους ή ο συγκυβερνήτης του.
«Ο χειριστής που ήταν έξω από το πιλοτήριο χτυπά ελαφρά την πόρτα χωρίς να του απαντήσει κανείς», είπε ένας ερευνητής του καταγραφέα των συνομιλιών. «Και τότε χτυπά την πόρτα πιο δυνατά αλλά και πάλι δεν λαμβάνει απάντηση. Δεν υπήρξε καμία απάντηση», λέει ο ερευνητής που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.
«Μπορεί κανείς να ακούσει ότι προσπαθεί να σπάσει την πόρτα», πρόσθεσε ο ερευνητής χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με την πηγή που μετέχει στην αποκωδικοποίηση του καταγραφέα πτήσης και την οποία επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα η γλώσσα που ακούγεται είναι τα γερμανικά. Επίσης στο τέλος της ηχογράφησης ακούγεται ένας συναγερμός που προφανώς είναι το σήμα που προειδοποιεί για την προσέγγιση του αεροσκάφους στο έδαφος.
Επίσης μια άλλη πηγή των ερευνών δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο συγκυβερνήτης της πτήσης είχε μπει «πρόσφατα στην εταιρεία Germanwings που είναι θυγατρική της Lufthansa». Η πρόσληψή του έγινε περί τα τέλη του 2013 και στο βιογραφικό του είχε μερικές εκατοντάδες ώρες πτήσης.

Η εθνικότητα του δεν έχει αποσαφηνιστεί δήλωσε η ίδια πηγή.


Θρήνος για τους 150 νεκρούς
Το πρωί της Τετάρτης, συγγενείς των 150 ανθρώπων που χάθηκαν στις γαλλικές Άλπεις άρχισαν να καταφθάνουν στον τόπο της τραγωδίας, ενώ από τα ξημερώματα άρχισαν εκ νέου οι έρευνες που διακόπηκαν τη νύχτα.

Οι εικόνες που καταφθάνουν συνεχώς από τον τόπο της τραγωδίας αποτυπώνουν την απόλυτη φρίκη: χιλιάδες συντρίμμια του αεροπλάνου και πτώματα είναι διασκορπισμένα στην πλαγιά του βουνού, μακριά από κατοικίες και δρόμους πρόσβασης.

Το έργο των ομάδων διάσωσης δυσχεραίνουν τόσο οι καιρικές συνθήκες, όσο και το δύσβατο της περιοχής.

Το αεροσκάφος φέρεται να προσέκρουσε βίαια στα βουνά με ταχύτητα μεγαλύτερη των 430mph, κάτι που το διέλυσε σε μικρά κομμάτια. Οι ερευνητές ανέλαβαν το θλιβερό καθήκον για την ανεύρεση των πτωμάτων των 150 επιβαινόντων, μεταξύ των οποίων δύο μωρά και 16 μαθητές.
Ο ακριβής αριθμός των εθνικοτήτων των θυμάτων δεν είναι πλήρως διασταυρωμένος ακόμη και υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες για τον αριθμό των Ισπανών νεκρών. Ο διευθύνων σύμβουλος της Germanwings, Τόμας Βίνκελμαν, δήλωσε ότι νεκροόι είναι 72 Γερμανοί και 35 Ισπανοί. Ωστόσο, η ισπανική κυβέρνηση με ανακοίνωσή της σήμερα το απόγευμα έκανε λόγο για 51 νεκρούς Ισπανούς. Επίσης, τουλάχιστον τρεις είναι οι νεκροί από τη Βρετανία, καθώς και τρεις Αμερικανοί, όπως επιβεβαίωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ανθρώπινες απώλειες έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά από 16 χώρες.

Στο Σεΐν λεζ Άλπ, το μαγευτικό αυτό αλπικό χωριό των 1.500 κατοίκων, έγινε το ορμητήριο των ομάδων διάσωσης, καθώς και του προσωπικού που την Τετάρτη μετέφερε τους πρώτους συγγενείς των θυμάτων στο σημείο.

Πολλές ήταν οι οικογένειες που επέλεξαν να πετάξουν στη Μασαλία κατά τη διάρκεια της νύχτας και να μεταβούν με λεωφορείο στις Άλπεις, ώστε να βρεθούν όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τόπο της συντριβής, περιμένοντας να φτάσουν στα χέρια τους οι σοροί των ανθρώπων τους.
Το απόγευμα της Τετάρτης έφτασαν στο σημείο η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και οι πρόεδροι Γαλλίας και Ισπανίας, Φρανσουά Ολάντ και Μαριάνο Ραχόι.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου