Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Σαν σήμερα: Μιχάλης Φιλόπουλος..Νεκρός, ετών 22... (Εικόνες-Βίντεο)





Σαν σήμερα πριν από 8 χρόνια συνέβη ένα από τα πιο τραγικά περιστατικά που είχε ως φόντο τον αθλητισμό και ως βάση τη λεγόμενη οπαδική βία που όμως είχε προ πολλού ξεφύγει από τα στενά όρια των αθλητικών χώρων και την πραγματική αντιπαράθεση που υφίσταται μεταξύ των ομάδων.


Ο 22χρονος οπαδός του «τριφυλλιού», Μιχάλης Φιλόπουλος αφήνει την τελευταία του πνοή στη Λεωφόρο Λαυρίου στην Παιανία αιμόφυρτος από μαχαιριές που δέχθηκε από χούλιγκαν των «ερυθρολεύκων», αποτέλεσμα ραντεβού θανάτου είχαν δώσει οι δύο πλευρές.

Το ραντεβού προγραμματιζόταν μέρες πριν από την 29η Μαρτίου του 2007 με αφορμή τον τελικό Κυπέλλου βόλεϊ γυναικών ανάμεσα στους δύο «αιωνίους».

 Στη λεγόμενη «πιάτσα» το συναπάντημα των δύο πλευρών ήταν γνωστό. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ εκείνων των ημερών, η Ομοσπονδία βόλεϊ και ο Δήμος Παιανίας είχαν προειδοποιήσει την Αστυνομία έγκαιρα για τον κίνδυνο συμπλοκών σώμα με σώμα, αλλά κανείς δεν νοιάστηκε, αφού «επρόκειτο απλά για βόλεϊ γυναικών».

Τα αποτελέσματα εκείνης της ημέρας αποτελούν πειστήριο ότι η οπαδική βία βρίσκει απλά ένα καλό... ανάχωμα στο χώρο του αθλητισμού. Υπολογίζεται ότι περίπου 400 άτομα ήξεραν τι θα συμβεί, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε επί της ουσίας.

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού συγκεντρώθηκαν στον Πειραιά και οι αντίστοιχοι του Παναθηναϊκού στο Χαλάνδρι με την κάθε πλευρά να ξεκινάει κομβόι με μηχανές μέχρι την Παιανία. Βάσει όλων αυτών, η κατάληξη ήταν μοιραία. Ο Μιχάλης Φιλόπουλος μαχαιρώθηκε και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου, χωρίς έλεος. Το περιστατικό καταγράφηκε από κάμερα κινητού, βίντεο το οποίο διαδώθηκε μέσα στους κύκλους των οργανωμένων οπαδών.

Όπως γίνεται στην Ελλάδα σε αυτές τις περιπτώσεις, η Πολιτεία έπεσε από τα... σύννεφα, έβαλε το... μαχαίρι στο κόκκαλο και κατόπιν εορτής άκουσε για «οργανωμένους στρατούς», για «ραντεβού θανάτου», για «οπλοστάσια σε συνδέσμους». Εν συνέχεια, αποφάσισε τη διακοπή κάθε αθλητικής δραστηριότητας για δύο εβδομάδες, εξαπολύοντας μία πρωτοφανή είναι η αλήθεια έφοδο σε πολλούς συνδέσμους, από την οποία ήρθαν στην επιφάνεια με αποδείξεις όλα αυτά που πάντα «ψιθυρίζονται», αλλά ποτέ δεν λέγονται. Όπλα, ναρκωτικά, μαχαίρια, ρόπαλα, μολότοφ είναι μόνο μερικά από τα ευρήματα που προέκυψαν.


Σήμερα, 8 χρόνια μετά το τραγικό συμβάν και αφού κατέθεσαν 27 κατηγορούμενοι, κατόπιν και αναιρέσεων των πρωτόδικων αποφάσεων στη φυλακή βρίσκονται 4 άτομα: Χρήστος Σακάτης, Βασίλης Ρουμπέτης, Νίκος Βαγιόπουλος και Βασίλης Ψυκάκος.

Ο Σακάτης καταδικάστηκε σε 16ετή κάθειρξη με μειωμένο καταλογισμό λόγω τοξικομανίας, ο Ρουμπέτης που πρωτόδικα είχε αθωωθεί (έχοντας εκτίσει 18 μήνες προφυλάκισης), καταδικάστηκε με 12ετή καθειρξη για απλή συνέργεια λόγω ελαφρυντικών, ενώ οι Βαγιόπουλος και Ψυκάκος καταδικάστηκαν με 10ετή κάθειρξη.

Το 2008, η εφημερίδα «Το Βήμα» αναφέρεται σε πεπραγμένα της δίκης, αλλά και στο προφίλ των μετέπειτα καταδικασθέντων.

«Βασίλειος Ρουμπέτης: Ήταν ταξιτζής το επάγγελμα, λέγεται ότι ήταν αυτός που στους αγώνες "καβάλαγε τα κάγκελα" και ορμούσε στο γήπεδο. Γνωστός και ως "Ράμπο", "με προϊστορία στα μαχαιρώματα"(...) Στο βούλευμα αναφέρεται ότι "έλαβε ενεργό μέρος στα επεισόδια και μάλιστα έλαβε μέρος στον βαρύτατο και θανάσιμο τραυματισμό του Μιχάλη Φιλόπουλου τον οποίο χτύπησε με μαχαίρι που έφερε μαζί του". Σύμφωνα με μια μαρτυρία: "... μετά το περιστατικό διατυμπάνιζε σε φίλους και γνωστούς ότι έχει βίντεο με τη δολοφονία του οπαδού του Παναθηναϊκού και ότι ήταν και αυτός μπροστά"».


«Βασίλειος Ψυκάκος: Πρόκειται για τον Μανιάτη της "παρέας" των Ολυμπιακών, ο οποίος ζει στη Νίκαια. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται για αυτόν στο βούλευμα, καταλήφθηκε να βρίσκεται πάνω στον Φιλόπουλο, βαστώντας στο χέρι του μια σιδερόβεργα, την ώρα που εκείνος μόλις είχε πέσει χτυπημένος στο έδαφος, ενώ ακούστηκε και καταγράφηκε σε βίντεο να λέει τη φράση "έτσι γ... τα Μανιατάκια". Μάλιστα, την Παρασκευή, προσκομίστηκε στο δικαστήριο πραγματογνωμοσύνη με την οποία πιστοποιήθηκε πως πράγματι η φωνή που ακούγεται στο βίντεο να λέει αυτήν τη φράση είναι η δική του φωνή. Ο ίδιος έχει δικαιολογηθεί ότι απλώς προσπαθούσε να προφυλάξει τον Φιλόπουλο από τους μαινόμενους οπαδούς του Ολυμπιακού που πήγαν να τον χτυπήσουν και ότι την επίμαχη φράση δεν την είπε στο θύμα αλλά στους θύτες, με άλλο τόνο. Οι δικαστές όμως είναι κατηγορηματικοί: "Με τη φράση του αυτή ο κατηγορούμενος επαινεί τον εαυτό του. Το θεωρεί κατόρθωμα και υπερηφανεύεται".

«Χρήστος Σακάτης: Μέλος του συνδέσμου του Ολυμπιακού στο Ίλιον(...) παραδέχτηκε ότι ήταν στη συμπλοκή και ότι "έδωσε μία" στον Φιλόπουλο αλλά, όπως εξήγησε, στη συνέχεια έφυγε γιατί λυπήθηκε που τον χτυπούσαν όλοι οι άλλοι. Ο πατέρας του Φιλόπουλου έχει καταθέσει για αυτόν: "Γυρνάω με το αυτοκίνητό μου και μαθαίνω τι συνέβη. Ο Σακάτης τον χτύπησε με σιδερολοστό και μετά πέρασαν οι υπόλοιποι και τον μαχαίρωσαν"».










Πηγή : eglimatikotita.gr


                                                                             


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου