Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Προειδοποίηση Ρέγκλινγκ για πρωτογενή ελλείμματα το 2015




Τον προβληματισμό του για την πορεία του φετινού προϋπολογισμού εκφράζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος προειδοποιεί για επιδείνωση των μεγεθών και ενδεχόμενη επιστροφή σε πρωτογενή ελλείμματα το 2015. Επί της ουσίας ο κ. Ρέγκλινγκ αποτυπώνει την ανησυχία που επικρατεί στην Ευρώπη και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την κατάρρευση των εσόδων τους τελευταίους μήνες, αλλά και για τις διάφορες εξαγγελίες της κυβέρνησης σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να εφαρμόσει και έχουν κόστος για τον προϋπολογισμό.

Μάλιστα, ο κ. Ρέγκλινγκ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα πρωτογενή πλεονάσματα των προηγούμενων ετών να μετατραπούν σε ελλείμματα φέτος, δημιουργώντας ακόμα πιο ασφυκτικές συνθήκες για την οικονομία. «Το πρωτογενές πλεόνασμα, που μέχρι πρότινος εθεωρείτο δεδομένο, εξανεμίζεται», σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, που δημοσιεύεται σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να φροντίσει να καταβάλουν οι Ελληνες τους φόρους που χρωστούν. Υποστήριξε, δε, ότι «σε αυτό το σημείο δεν έχω ακούσει μια σαφή δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη».

Για φέτος, ο προϋπολογισμός της Ελλάδας προβλεπόταν να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ. Στόχος, όμως, ο οποίος είναι υπό συζήτηση για αναθεώρηση βάσει της πρόσφατης συμφωνίας της Αθήνας με το Eurogroup. Αλλά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης έχει δηλώσει ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1%-1,5% του ΑΕΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνθήκες για την επίτευξη ακόμα και του στόχου που θέτει ο κ. Βαρουφάκης δεν είναι ευνοϊκές. Το 2014, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 0,6% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 1,5% του ΑΕΠ, εξαιτίας κυρίως της κατάρρευσης των εσόδων από τον Δεκέμβριο και μετά. Αυτή η εξέλιξη από μόνη της καθιστά δύσκολη την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1%-1,5% του ΑΕΠ φέτος και φέρνει προ των πυλών τη συζήτηση για ενδεχόμενη ανάγκη λήψης νέων μέτρων. Αν σε αυτή την εικόνα προστεθεί και η σημαντική υστέρηση των εσόδων στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2015 κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, είναι σαφές ότι το πρόβλημα επιτείνεται.

Για τους λόγους αυτούς, οι εκπρόσωποι των Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ επιμένουν να πραγματοποιηθεί αποστολή τεχνικού επιπέδου στην Αθήνα από την ερχόμενη εβδομάδα. Θέλουν να εξεταστεί ενδελεχώς τόσο η κατάσταση του προϋπολογισμού όσο και οι προθέσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα που θέλει να εφαρμόσει και κυρίως για να διαπιστωθεί το κόστος τους. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να λάβει ισοδύναμα μέτρα για ό,τι κόστος προκληθεί από τις παρεμβάσεις που θα προωθήσει. Πάντως, η Αθήνα προς το παρόν δεν δέχεται μια τέτοια αποστολή, με το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώνει χθες πως «οι αναφορές περί έλευσης κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα είναι εκτός πραγματικότητας».

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ESM προειδοποίησε ότι διακυβεύεται η άρτι ανακτηθείσα ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. «Αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε αυξήσεις του κατώτατου μισθού και των συντάξεων, θα προκαλέσει αύξηση του κόστους εργασίας και των δημοσίων δαπανών», επισήμανε ο κ. Ρέγκλινγκ.



Πηγή : kathimerini.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου