Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

"Εξι φορολογικοί νόμοι με 177 άρθρα σε 30 μήνες, 250 σε 40 έτη"




Του Παναγιώτη Στάθη

Την υπερνομοθέτηση εκ μέρους της πολιτείας, οι αριθμοί της οποία είναι συντριπτικοί, κατέδειξε ως μια από τις βασικές αιτίες για το αργοπορημένο και αναποτελεσματικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης, η πρόεδρος της ένωσης διοικητικών δικαστηρίων Ειρήνη Γιανναδάκη, στην ετήσια γενική συνέλευση τους των Δικαστών των διοικητικών δικαστηρίων, τα οποία άλλωστε σηκώνουν και το βάρος της εκκαθάρισης των φορολογικών – τελωνειακών υποθέσεων.

Εκεί όπου στοιβάζονται δις ευρώ από ανείσπρακτα πρόστιμα! Οι αριθμοί άλλωστε για την υπερνομοθέτηση εκ μέρους του Κράτους είναι ενδεικτικοί:

"Τους τελευταίους 30 μήνες έχουν ψηφιστεί:

-έξι αμιγώς φορολογικοί νόμοι με 177 άρθρα.

-17 νόμοι στους οποίους συμπεριλήφθηκαν 71 νέες φορολογικές διατάξεις.

- Για αυτά εκδόθηκαν 111 υπουργικές αποφάσεις και 138 διευκρινιστικές εγκύκλιοι!"

Κι όλα αυτά όταν σύμφωνα με την κ. Γιανναδάκη όταν στις ΗΠΑ έχουν ψηφιστεί 10 νόμοι τα τελευταία .... 250 χρόνια όταν στην Ελλάδα από το 1975 μέχρι σήμερα, δηλαδή μόνο σε 40 χρόνια, ψηφίσθηκαν 250 φορολογικά νομοθετήματα και τροπολογίες μαζί με άλλους 3.450 νόμους και 115.000 υπουργικές αποφάσεις :

«Βεβαίως, άγνοια νόμου δεν επιτρέπεται. Αλλά πώς να γνωρίζεις έναν νόμο του οποίου το κείμενο έχει υποστεί αλλεπάλληλες αντικαταστάσεις, συμπληρώσεις, τροποποιήσεις, σε παραγράφους, εδάφια περιπτώσεις, υποπεριπτώσεις, εξαιρέσεις αλλά και με την επιφύλαξη άλλων διατάξεων όπως και αυτές έχουν τροποποιηθεί και συμπληρωθεί», είπε η δικαστής και συμπλήρωσε:

«Σ΄ αυτό το πλαίσιο μπαίνουν και οι υπάλληλοι της Δημόσιας Διοίκησης οι οποίοι αδυνατούν να ενημερωθούν να ερμηνεύσουν και να εφαρμόσουν το νόμο, αλλά και οι εγγενείς αδυναμίες του συνόλου του δημόσιου διοικητικού μηχανισμού, στις οποίες συγκαταλέγονται η αδιαφάνεια, η διαφθορά, η απαράδεκτη συμπεριφορά, η άρνηση ή η βραδύτητα λήψης έγκαιρων και ορθών αποφάσεων».

Στοκ απόψεων 

Υπό αυτό το πρίσμα είναι χαρακτηριστικό ότι «στα Διοικητικά πρωτοδικεία, μέχρι την 31-12-2014 οι εκκρεμείς υποθέσεις ήταν 356.498 από τις οποίες οι φορολογικές, που φαίνεται να έχουν δημοσιογραφικό ενδιαφέρον είναι 67.678.

Στο πρωτοδικείο της Αθήνας λόγω της μνημονιακής υποχρέωσης για τον κατά προτίμηση προσδιορισμό των φορολογικών υποθέσεων, μεγάλος αριθμός υποθέσεων με άλλα αντικείμενα εκκρεμούν από το 2009.

Στα εφετεία την ίδια ημερομηνία οι εκκρεμείς υποθέσεις ήταν 47.593 από τις οποίες οι 13.382 είναι φορολογικές».

Ταυτόχρονα η πρόσβαση στη δικαιοσύνη έχει γίνει πιο δυσχερής αφού τα παράβολα για την πρόσβαση στη διοικητική δικαιοσύνη αυξήθηκαν ενώ παράλληλα αυξάνονται και τα αιτήματα για χορήγηση ευεργετημάτων πενίας, γεγονός που καταδεικνύει την αδυναμία πρόσβασης στη δικαιοσύνη. Όλα αυτά βέβαια αντανακλώνται στον δικαζόμενο πολίτη.

Όπως είπε μάλιστα «η δικαιοσύνη βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα και αυτό φαίνεται τόσο από τα χρήματα του προϋπολογισμού που προορίζονται για αυτή όσο και από τα μισθωμένα και απαράδεκτα κτίρια που στεγάζονται τα διοικητικά δικαστήρια.

Γι΄ αυτό άλλωστε «όσον αφορά την ποιότητα του συστήματος δικαιοσύνης σε μια κλίμακα που κυμαίνεται από το 0 έως το 4 η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ε.Ε. με επίδοση 1,5 και η Κύπρος προτελευταία με επίδοση 2».

Ο νυν και ο πρώην 

Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος στον χαιρετισμό του δήλωσε ενθουσιασμένος με το φρόνημα και τον αλτρουισμό των δικαστών, ενώ η πρόεδρος της βουλής Ζωή Κωμσταντοπουλου ξεκίνησε με αιχμές την ομιλία της δηλώνοντας ότι "οι προηγούμενες κυβερνήσεις προσπάθησαν να κάμψουν το φρόνημα των δικαστών και να τους καταστήσουν εργαλεία αντισυνταγματικών πρακτικών.

Αιχμές όμως ακούστηκαν και από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, ο οποίος απάντησε στις προγραμματικές δηλώσεις του διαδόχου του, πως θα κάνει διάλογο με όλους ακόμη και τους κουκουλοφόρους.

"Δεν έχουμε να πούμε τίποτα με αυτούς που κρατάνε καλάσνικωφ. Δεν τους ξέρουμε άλλωστε". Ο κ. Αθανασίου δήλωσε για μια ακόμη φορά ότι τα αιτήματα των δικαστών όσον αφορά τα μισθολογικά τους ήταν δίκαια και πως η κυβέρνηση προσπάθησε να τα ικανοποιήσει ενώ όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση δεν ψήφισε το νομοσχέδιο για την επιστροφή των αναδρομικών των δικαστών.


Πηγή : capital.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου