Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Απίστευτο… Η ΕΚΤ αγοράζει 150 δις. ευρώ ομόλογα της Ιταλίας



Αν δε θέλουμε ας μη συμφωνήσουμε με τους εταίρους και δανειστές μας το συντομότερο δυνατό, εκβιάζουν από τις Βρυξέλλες και λένε πως κρατάμε «ομπρέλα» ενώ «έβρεχε» χρήμα στην Ευρωζώνη, το οποίο ανακούφιζε τις πιεσμένες από τις αγορές κεντρικές τράπεζες των υπερχρεωμένων χωρών του ευρωπαϊκού νότου… Τα νούμερα κυριολεκτικά ζαλίζουν, ενώ η επί τοις εκατό αναγωγή για να εκτιμηθεί το ποσό που θα δαπανούνταν για την αγορά ελληνικών ομολόγων, είναι εγχωρίως καταθλιπτική.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Τράπεζα της Ιταλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσουν συνολικά ιταλικά κρατικά ομόλογα αξίας συνολικά 150 δισεκ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που μόλις ξεκινά η ΕΚΤ, ανακοίνωσε το ιταλικό κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα χθες.
Ο ισολογισμός της Τράπεζας της Ιταλίας θα αυξηθεί κατά 30% ως τα τέλη του προγράμματος λόγω των αγορών κρατικών ομολόγων, εγγυημένων τιτλοποιημένων ομολογιών και καλυμμένων αξιόγραφων, ανέφερε η Τράπεζα της Ιταλίας σε ένα έγγραφο που δημοσίευσε στον ιστότοπό της.
Η ΕΚΤ άρχισε σήμερα τις αγορές τίτλων κρατικού χρέους χωρών μελών της ευρωζώνης, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας η οποία προβλέπεται να οδηγήσει στη χορήγηση ρευστότητας ύψους 1,1 τρισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας ανέφερε ότι θα αγοράσει κρατικά ομόλογα αξίας 130 δισεκ. ευρώ, ενώ η ΕΚΤ θα αγοράσει ομόλογα αξίας 20 δισεκ. ευρώ. Η Τράπεζα της Ιταλίας θεωρεί ότι ήδη, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει επιπτώσεις στις χρηματαγορές.
Οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν κατά 0,9% την περίοδο από την 5η Νοεμβρίου, λίγο πριν η ΕΚΤ αρχίσει να συζητάει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, και την 22η Ιανουαρίου, όταν ορίστηκε η ημερομηνία έναρξής του, εξήγησε η ιταλική κεντρική τράπεζα.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου