Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Πότε θα ξεμείνει η Ελλάδα από λεφτά; Η εφημερίδα Guardian δίνει την απάντηση αναλυτικά


Πότε η Ελλάδα θα ξεμείνει από ρευστό; Ο Guardian δίνει ορισμένες απαντήσεις για ένα θέμα που προκαλεί φόβο σε όλη τη χώρα.
Ωστόσο, τα απανωτά δημοσιεύματα κατά της Ελλάδας δείχνουν επίσης ότι από το εξωτερικό και την πλευρά των δανειστών ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις με όπλο ακριβώς αυτόν το φόβο.   Αναλυτικά τα ερωτήματα και οι απαντήσεις:   Πόσα χρωστάει η Ελλάδα και σε ποιόν «Για να απαντηθεί το ερώτημα του πότε μπορεί η Ελλάδα να ξεμείνει από ρευστό, ας αρχίσουμε από την κορυφή του βουνού του χρέους», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα. «Η χώρα χρωστά 323 δισεκατομμύρια ευρώ, που είναι πάνω από το 175% του ΑΕΠ της. Περίπου τα τρία τέταρτα του ελληνικού χρέους οφείλεται στην ΕΕ και το ΔΝΤ, δύο από τα μέλη της Τρόικα που έχουν διασώσει τη χώρα με ένα αμφιλεγόμενο πακέτο διάσωσης».  
Το ρευστό εξαντλείται στις 24 Φεβρουαρίου Αφού αναλύει τις απόψεις των δύο πλευρών, ο Guardian συνεχίζει ότι χωρίς συμφωνία, η Ελλάδα πιθανότατα θα ξεμείνει από ρευστό. Το ερώτημα είναι πότε. Και η απάντηση είναι περίπλοκη. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Τρίτη η Τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι τα ταμειακά αποθέματα θα εξαντληθούν στις 24 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, χρησιμοποιώντας τα αποθεματικά των δημόσιων φορέων, για να καλυφθούν οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες, αυτό μπορεί να καθυστερήσει μέχρι το Μάρτιο.  
Τι έχουμε να πληρώσουμε τον Μάρτιο Από τώρα έως και στα τέλη Μαρτίου, η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ και να μετακυλήσει 7,5 δισεκατομμύρια σε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου και σύμφωνα με εκτιμήσεις η χώρα θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 4,3 δισεκατομμυρίων.  
Στο παρελθόν, έγιναν δύο γύροι ανακούφισης του ελληνικού χρέους, που επέκτειναν τη διάρκειά του σε κατά μέσο όρο 16,5 χρόνια, διπλάσιο από εκείνο της Γερμανίας και της Ιταλίας και επίσης έγινε μείωση των επιτοκίων. Το επιτόκιο για το ελληνικό δημόσιο χρέος το 2014 ήταν 2,6%, μόλις πάνω από εκείνο της Γαλλίας (2,2%). 6,7 δις σε ομόλογα λήγουν φέτος Εξαιτίας αυτού, στη θεωρία τουλάχιστον, οι πληρωμές της Ελλάδας για το 2015 δεν είναι υπερβολικές. Συνολικά, 6,7 δισεκατομμύρια σε ομόλογα λήγουν φέτος, αποπληρωμές ύψους 9,8 δισεκατομμυρίων οφείλονται στο ΔΝΤ και η χώρα πρέπει να μετακυλήσει 14,5 δισεκατομμύρια σε έντοκα γραμμάτια, τα οποία ως επί το πλείστον κατέχουν οι εγχώριες τράπεζες.  
7 δις της ΕΚΤ λήγουν τον Αύγουστο Ολα αυτά βέβαια είναι σχετικά. Οπως έχουν τα πράγματα, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα ομόλογα 7 δισεκατομμυρίων της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αν δεν λάβει επιπλέον βοήθεια. Για να γίνουν πιο περίπλοκα τα πράγματα, το δημόσιο χρέος είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης. Οι ελληνικές τράπεζες κινδυνεύουν επίσης να ξεμείνουν από ρευστό και δεν έχουν καταρρεύσει χάρη στη στήριξη από το πρόγραμμα έκτακτης ρευστότητας της ΕΚΤ.
Αυτή η βοήθεια πρόσφατα αυξήθηκε κατά 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ, σε συνολικά περίπου 65 δισ., εξαιτίας της φυγής κεφαλαίων από τις τράπεζες τις τελευταίες εβδομάδες.   JP Morgan: Φεύγουν 2 δις την εβδομάδα από τις τράπεζες Σύμφωνα με την JP Morgan, οι ελληνικές τράπεζες χάνουν περίπου 2 δισ. σε καταθέσεις την εβδομάδα. Αν αυτός ο ρυθμός εκροών συνεχιστεί, ο τραπεζικός τομέας θα ξεμείνει από εγγυήσεις για νέα δάνεια μέσα σε 14 εβδομάδες. Η Ελλάδα χρησιμοποιεί την έκτακτη χρηματοδότηση γρήγορα και πλησιάζει με ταχύ ρυθμό το «ταβάνι» της ΕΚΤ, η οποία έχει ήδη πει στις ελληνικές τράπεζες ότι δεν θα δέχεται το ελληνικό δημόσιο χρέος ως εγγύηση.   Μέχρι τώρα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν πρόσβαση στον ELA κυρίως γιατί η χώρα έχει συμμορφωθεί με τους όρους της διάσωσης.
Αν, και αυτό είναι ένα μεγάλο αν, η ΕΚΤ «τραβήξει την πρίζα» από τις ελληνικές τράπεζες, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας θα καταρρεύσει και η Ελλάδα δεδομένα θα χάσει την τελευταία γραμμή πίστωσης.   «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς αυτός ο «πύργος από τραπουλόχαρτα» δεν θα καταρρεύσει. Για να το πούμε απλά, ο Μάριο Ντράγκι, κρατά ένα σπαθί πάνω από το κεφάλι της Ελλάδας.
Το να προβλεφθεί τι θα συμβεί μετά, είναι δύσκολο. Οπως πάντα στις υποθέσεις της ΕΕ, η οικονομία ανταγωνίζεται την πολιτική. Οι αριθμοί και οι δείκτες λένε μόνο τη μισή αλήθεια για μία ένωση που χτίστηκε και σχεδιάστηκε σε μία ιδέα, η οποία- σε αντίθεση με τα χρήματα- ήταν γραφτό να κρατήσει για πάντα» καταλήγει ο Guardian.

Πηγή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου