Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Δεν κάνει πίσω ο Βαρουφάκης στο τελεσίγραφο του Euroworking group




Του Κωστή Πλάντζου

Οι Ευρωπαίοι εταίροι στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Euroworking Group έστειλαν τελεσίγραφο για συμφωνία «εδώ και τώρα» μέχρι το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, το οποίο η ελληνική πλευρά φαίνεται να απορρίπτει.

Αμέσως μετά την είδηση, το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφει απώλειες 3%, εξαιτίας και των φημολογιών ότι επίκειται υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Moody's.

Το κλίμα στο υπουργείο Οικονομικών είναι βαρύ. Πληροφορίες λένε πως "έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό" και πίεσαν για αίτηση "παράτασης" και υπογραφή του υφιστάμενου προγράμματος στο επόμενο Eurogroup, δηλαδή στις 11 Φεβρουαρίου, το οποίο θα επισημοποιηθεί στο μεθεπόμενο Eurogroup στις 16 του μήνα» έλεγαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο Eurogroup αν και υπήρχαν χώρες φιλικά προσκείμενες στην Ελλάδα, ήταν διστακτικές και φοβήθηκαν, επομένως δεν υπήρξε άμεσα καμία στήριξη από τις κυβερνήσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters, στη χθεισινή σύσκεψη η Ελλάδα ήταν απομονωμένη, μια χώρα απέναντι σε 18 άλλες. "Δεν υπήρξε κανένα συμπέρασμα από τις χθεσινές συζητήσεις. Μένει να μας πει η ελληνική κυβέρνηση τι θέλει να κάνει" ανέφερε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος στο διεθνές πρακτορείο.

Ο κύριος Βαρουφάκης πάντως φαίνεται ότι θα επιμένει «μέχρι τέλους». Το πνεύμα του φαίνεται να είναι "δεν υπογράφουμε το πρόγραμμα, δεν γίνεται να υπογράψουμε, είναι ξεφτίλα, θα πέσει η Κυβέρνηση. Θα υποστούμε όποιες συνέπειες και εκείνοι αντιστοίχως. Το πρόγραμμα είναι πράξη υποταγής".

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ σχολίαζαν ότι ακόμη και η προηγούμενη κυβέρνηση αντιστάθηκε επί 8 μήνες σε μεταρρυθμίσεις που θα είχαν διαλύσει την κοινωνική ασφάλιση παρά τα τρωτά της σημεία.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, θα υπάρξει νέα πρόταση που θα την φτιάξουν στο κυβερνητικό συμβούλιο και η Ελλάδα θα παρουσιάσει έτοιμο φάκελο στο Euroworking Group.

"Οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να αντανακλούν τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά θα πρέπει να έχουν μια λογική, να στέκουν οικονομικά" ανέφερε ένας δεύτερος αξιωματούχος στο Reuters.

Στόχος της κυβέρνησης είναι μία «χρηματοδότηση γέφυρα» αλλά βάσει προγράμματος «που θα συμφωνήσουμε εμείς και η ορολογία δεν έχει σημασία. Όχι όμως νέο δάνειο», λένε στην κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως στόχος της είναι να παραμένει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.


Πηγή : newmoney.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου