Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Δίκη Παπακωνσταντίνου: Τι κατέθεσε η γυναίκα που παρέλαβε το cd με τη λίστα Λαγκάρντ


«Με αυτά που λέτε αυτοδιαψεύδεστε» είπε εις εκ των δικαστών προς την Χρυσή Χατζή, στενή συνεργάτιδα του πρώην υπουργού Οικονομικών - Νόθευση εγγράφου και απόπειρα απιστίας, τα δύο κακουργήματα που αντιμετωπίζει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Η «καρδιά» του γραφείου του πρώην υπουργού Οικονομικών, Χρυσή Χατζή, ήταν η τρίτη μάρτυς που κατέθεσε σήμερα στο ειδικό δικαστήριο.

Η κυρία Χατζή ήταν ειδικός σύμβουλος του Συνηγόρου του Πολίτη και είχε αποσπαστεί από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Ιούνιο του 2011 στο γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου.

Στο γραφείο του υπουργού βρισκόταν από το πρωί στις 9 έως τις 12 το βράδυ ακόμα και τα Σάββατα. Όπως κατέθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου της τηλεφώνησε για να της πει ότι περιμένει έναν εμπιστευτικό φάκελο από την πρεσβεία μας στη Γαλλία και ήθελε να παραδοθεί στα χέρια της.

Πράγματι, το απόγευμα της ίδιας ημέρας ήρθε ένας υπάλληλος από την πρεσβεία και μου παρέδωσε ένα φάκελο αλληλογραφίας, όχι όμως μεγάλου μεγέθους, περίπου να χωράει ένα χαρτί τύπου Α4. Είχε την ένδειξη “εμπιστευτικό”, είπε η μάρτυρας.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Νίκος Πάσσος, ερωτά τη μάρτυρα: Ο φάκελος πέρασε πρωτόκολλο;

Χατζή: Όχι δεν πρωτοκολλήθηκε. Είχα εντολή να το παραδώσω στα χέρια του υπουργού.

Πρόεδρος: Σας είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου τι περιέχει ο φάκελος;

Χατζή: Ναι μου είπε ότι είναι στοιχεία που περιμένει από το εξωτερικό.

Πρόεδρος: Υπάρχει ο ισχυρισμός του κ. Παπακωνσταντίνου ότι κάπου το έδωσε και χάθηκε. Ποιος ήταν το κοντινότερο πρόσωπο που μπορούσε να το παραδώσει; Εσείς είστε κοντινό του πρόσωπο. Υπήρχαν άλλα κοντινά πρόσωπα; Ήταν σύνηθες να παραλαμβάνει στοιχεία συνωμοτικά;

Χατζή: Ο υπουργός το παρέλαβε στο γραφείο του. Το παρέδωσα και έφυγα από το γραφείο του. Ο υπάλληλος της πρεσβείας που παρέδωσε τον φάκελο μου ζήτησε και υπέγραψα σε ένα λευκό χαρτί ότι το παρέλαβα.

Πρόεδρος: Τις επόμενες ημέρες έδωσε το περιεχόμενο του φακέλου σε κάποιο συνεργάτη του;
Χατζή: Όχι δεν ξέρω. Τους εμπιστευτικούς φακέλους τους άνοιγε ο ίδιος και στη συνέχεια περνούσαν από το πρωτόκολλο.

Πρόεδρος: Ξέρετε πολλά περισσότερα από αυτά που λέτε. Υποστηρίζετε όμως ότι δεν θυμάστε πότε παραλάβατε τον φάκελο. Υποστηρίζετε ότι ήταν αρχές Οκτωβρίου ενώ προκύπτει ότι ήταν σε άλλη ημερομηνία.

Ακόμα η κυρία Χατζή ανέφερε ότι στο υπουργείο Οικονομικών έγινε σύσκεψη μετά την παραλαβή του CD, στην οποία συμμετείχε ο τέως υπουργός, η ίδια, όπως και οι Πλασκοβίτης, Καπελέρης, και Μπάνος. Η ίδια είπε ότι στη σύσκεψη ο κ. Παπακωνσταντινου ανέφερε ότι παρέλαβε εμπιστευτικά στοιχεία από τράπεζα της Ελβετίας 2 δισ. περίπου.

Αποτέλεσμα της σύσκεψης ήταν να συνεχιστεί ο έλεγχος των ονομάτων που ήταν στη λίστα και αν χρειαζόταν θα γινόταν η σύσταση ειδικού κλιμακίου του ΣΔΟΕ για την πραγματοποίηση των ελέγχων.

Η εισαγγελέας της Έδρας κυρία Δημητρίου έθεσε τον προβληματισμό-ερώτημα στη μάρτυρα, αν συνάδει η παρουσία της στις συσκέψεις, αφού γινόταν αναφορά σε προσωπικά δεδομένα. Και έθεσε το ρητορικό ερώτημα: «Το Κράτος διοικείται από διευθυντές υπουργού; Πόσους υπαλλήλους είχε το γραφείο του υπουργού Οικονομικών; Εγώ από τον πίνακα που έχω στα χέρια μου βλέπω 48-50».

Συνεχίζει η εισαγγελέας: Από όλους τους συνεργάτες που είχε ο κ. Παπακωνσταντίνου ποιοι ήταν  της εμπιστοσύνης του; Εσάς πήρε για να παραλάβετε το CD. Πώς δεν έδωσε σε εσάς το CD για να το φυλάξετε;

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης της μάρτυρος ανέφερε ότι ο πρώην υπουργός της είπε ότι έδωσε τα στοιχεία στον Καπελέρη και τα πλήρη στοιχεία στον Διώτη. Το μέλος του δικαστηρίου Αρεοπαγίτης Κων/νος  Τσόλας, ρώτησε τη μάρτυρα τι ώρα έφυγε από το υπουργείο ο κ. Παπακωνσταντίνου εκείνο το βράδυ που παρέλαβε τον φάκελο από την πρεσβεία μας στη Γαλλία αν ήταν μόνος του στο γραφείο του, όπως και αν υπήρχε υπολογιστής.

Η μάρτυρας απάντησε ότι υπήρχε υπολογιστής.

Ακόμη ο κ. Τσόλας ρώτησε αν στο γραφείο του τέως υπουργού υπήρχε χρηματοκιβώτιο και αν το γραφείο του είχε συρτάρια που κλείδωναν. Θετική ήταν και πάλι η απάντηση της μάρτυρος.

Η επόμενη ερώτηση του κ. Τσόλα ήταν αν ο κ. Παπακωνσταντίνου «και εσείς κυρία Χατζή ξέρετε από υπολογιστή. Δηλαδή ξέρετε να κάνετε μια αντιγραφή;» Και πάλι η απάντηση της μάρτυρος ήταν θετική.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μέλος της σύνθεσης του δικαστηρίου, ρώτησε αν ο υπολογιστής του κ. Παπακωνσταντίνου είχε κωδικό πρόσβασης, αν τον γνώριζε και αν τον είχε εμπιστευτεί σε κάποιο πρόσωπο από το γραφείο του. Η απάντηση ήταν αρνητική.

Ο Δημήτρης Κράνης, μέλος του δικαστηρίου επεσήμανε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου το επίμαχο βράδυ που παρέλαβε τον φάκελο ήρθε εσπευσμένα στο γραφείο του για να παραλάβει το CD χωρίς άγχος. «Δεν σας έδωσε την εντύπωση ότι συμβαίνει κάτι το εξαιρετικό;» ρώτησε και η μάρτυς απάντησε «όχι».

Το αναπληρωματικό μέλος του δικαστηρίου, Αθανάσιος Ράντος, ρώτησε την κυρία Χατζή πόσες φορές και πόσα έγγραφα το διάστημα που ήταν υπουργός ο κ. Παπακωνσταντίνου ήρθαν από την πρεσβεία ως εμπιστευτικά με «ταχυδρόμο». Η μάρτυς απάντησε ότι ήταν η μοναδική φορά.

Ο κ. Ράντος ρώτησε πόση ώρα έμεινε στο γραφείο του ο κ. Παπακωνσταντίνου αφού παρέλαβε τον φάκελο. Η μάρτυρας απάντησε ότι εκείνη έφυγε στις 12 το βράδυ χωρίς να γνωρίζει την ώρα αποχώρησης του υπουργού.  Ο κ. Ράντος έθεσε το ερώτημα στην κυρία Χατζή πώς είναι δυνατόν όπως η ίδια έχει πει να θεωρεί ότι το  CD περιέχει πολύ ευαίσθητες πληροφορίες και να το δίνει σε μια γραμματέα του να το αντιγράφει;

Στο τέλος των απαντήσεων ο κ. Ράντος είπε στη μάρτυρα ότι «με αυτά που λέτε αυτοδιαψεύδεστε».

Ο αναπληρωματικός εισαγγελέας της Έδρας, Γεώργιος Μπομπόλης απευθυνόμενος στη μάρτυρα είπε «δεν ρωτήσατε τον κατηγορούμενο τί αρχείο είναι αυτό; Εσάς για τί σας είχε; Για μόστρα; Ήταν κλεμμένο αρχείο; Ήταν CD ή στικάκι; Εσείς τι καταλάβατε;»

Και η μάρτυρας απάντησε : «Δεν κατάλαβα»

Επανέρχεται ο κ. Μπομπόλης και ρωτά: Μπορεί κάποιος να κλέψει από το γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου κάτι; Και η μάρτυς απαντά: 'Οχι υπάρχει ασφάλεια.

Και συνεχίζει ο κ. Μπομπόλης: Στη Βουλή ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η λίστα Λαγκάρντ ήταν σε CD  και μετατράπηκε σε στικάκι. Στον κ. Διώτη τελικά τι έδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου; CD ή στικάκι;

Η κυρία Χατζή απαντά «Δεν ξέρω».

Η δίκη συνεχίζεται με την εξέταση μαρτύρων αύριο το μεσημέρι στις 3.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως να εξεταστούν νέοι μάρτυρες. Έτσι στις 3 Μαρτίου θα καταθέσουν οι Καπελέρης, Πλασκοβίτης και Μπάνου. Και την επόμενη ημέρα ο Διώτης και ο Στασινόπουλος. Αντίθετα το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει αν θα κάνει δεκτό το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης του κ. Παπακωνσταντίνου να εξεταστούν ως μάρτυρες ο πρώην πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους  Φωκίων Γεωργακόπουλος και ο παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για την πάταξη της φοροδιαφυγής Παναγιώτης Νικολούδης.


Πηγή : protothema.gr




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου