Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Εφιαλτική νύχτα στην Κοπεγχάγη - τρεις νεκροί, πέντε τραυματίες


Αστυνομικοί σκότωσαν μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών έναν άνδρα σε συνοικία μεταναστών στην Κοπεγχάγη. Προηγήθηκε μία νύχτα ανθρωποκυνηγητού που ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου με την φονική επίθεση σε καφετέρια όπου πραγματοποιείτο εκδήλωση για την βλασφημία, με έναν νεκρό πολίτη και τρεις τραυματίες αστυνομικούς και κλιμακώθηκε με ένα ακόμη περιστατικό όπου ένοπλος σκότωσε έναν άνδρα σε Συναγωγή και τραυμάτισε δύο αστυνομικούς τα ξημερώματα.

Νωρίς το πρωί η αστυνομία της Δανίας ανακοίνωσε ότι θεωρεί πως ο άνδρας που έχασε την ζωή του σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με τους αστυνομικούς στη συνοικία Νορέμπρο είναι ο δράστης των επιθέσεων που συγκλόνισαν την Κοπεγχάγη, με 2 νεκρούς και 5 τραυματίες, μετέδωσαν το πρακτορείο Ρόιτερς και το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Εκτιμούμε ότι πρόκειται για τον ίδιο δράστη και στα δύο συμβάντα, ο οποίος σκοτώθηκε από τους αστυνομικούς», είπε ο επικεφαλής επιθεωρητής της Αστυνομίας Τόρμπεν Μόλγκααρντ.

Σύμφωνα με τις αρχές δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να καταδεικνύει ότι υπάρχουν και άλλοι ύποπτοι.
Η αιματηρή αυλαία έπεσε στις 5 τα ξημερώματα στο Νορέμπρο, κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό. Εκεί, αστυνομικοί παρακολουθούσαν συγκεκριμένη κατοικία, στην περιοχή που κατοικείται κυρίως από μετανάστες και δεν είναι μακριά από τις δύο επιθέσεις που προηγήθηκαν. Οταν ο άνδρας προσέγγισε το σημείο και αντελήφθη τους αστυνομικούς και αυτοί ανταπέδωσαν τα πυρά σκοτώνοντάς τον.



Επίθεση αντισημιτικού χαρακτήρα

Προηγήθηκε τα μεσάνυχτα ένοπλη επίθεση σε Συναγωγή της δανέζικης πρωτεύουσας, κατά την οποία ένας άνδρας που επιτηρούσε την είσοδο σκοτώθηκε από σφαίρα που δέχθηκε στο κεφάλι, ενώ δύο ακόμη αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα χέρια και τα πόδια.
Ο πρόεδρος της οργάνωσης, του Εβραϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας των Σκανδιναβικών Χωρών, Μίκαελ Γκέλβαν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μία τελετή βρισκόταν σε εξέλιξη εντός της συναγωγής τη στιγμή της επίθεσης και ότι ο «νεαρός άνδρας» που σκοτώθηκε από τα πυρά επέβλεπε τις εισόδους του κτιρίου.

Χτύπησαν και την ελευθερία του λόγου

Τα παραπάνω έγιναν ενώ στην πόλη ήταν σε εξέλιξη τεράστια επιχείρηση εντοπισμού του δράστη της πρώτης επίθεσης. Ελικόπτερα χτένιζαν την πρωτεύουσα της Δανίας μέχρι αργά τη νύχτα και μεγάλος αριθμός αστυνομικών βρισκόταν στους δρόμους εις αναζήτηση του ύποπτου ή των υπόπτων.
Το καφέ το οποίο έγινε στόχος της επίθεσης φιλοξενούσε εκδήλωση για την βλασφημία και την ελευθερία του λόγου. Ενας 55χρονος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του ενόπλου, ενώ τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν.



Οι εκτιμήσεις των Αρχών θέλουν κύριος στόχος να ήταν ο Λαρς Βιλκς, ο Σουηδός σκιτσογράφος που από το 2007 έχει βρεθεί στο στόχαστρο των ισλαμιστών λόγω σκίτσων του Μωάμεθ τα οποία δημιούργησε με στόχο ακριβώς να καταδείξει τα όρια της αυτολογοκρισίας στην Τέχνη. Ο Βιλκς ήταν παρών στην εκδήλωση, όπως και άλλοι ακτιβιστές, μεταξύ τους η Ουκρανή Ιννα Σεβτσένκο των FEMEN.
Ο δράστης που φορούσε κουκούλα άδειασε το αυτόματό του στην βιτρίνα της γεμάτης από κόσμο καφετέριας, όπου γινόταν η εκδήλωση για τον ισλαμισμό και την ελευθερία της έκφρασης. Συνολικά φέρεται να έριξε περίπου 40 σφαίρες, ενώ στη συνέχεια διέφυγε με αυτοκίνητο. Αρχικά οι πληροφορίες ήθελαν να υπάρχει και δεύτερος δράστης, αλλά στη συνέχεια οι διασταυρωμένες μαρτυρίες έδειξαν ότι υπήρξε μόνο ένας ένοπλος.

Το όχημά του, ένα VW Polo, ταυτοποιήθηκε αργότερα (η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τον αριθμό του) και τελικά βρέθηκε εγκαταλελειμένο κοντά στο σημείο της επίθεσης.
Αν και σύμφωνα με πληροφορίες μαρτύρων, πρόκειται για άτομο αφρικανικής καταγωγής που μιλούσε δανέζικα, η φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία δεν είναι σαφής ως προς την φυλετική του καταγωγή.
Η ταυτότητα του νεκρού. που είναι ένας 55χρονος άνδρας από τους παριστάμενους, δεν είναι προς το παρόν γνωστή, ενώ οι τραυματίες είναι οι αστυνομικοί που ήταν επιφορτισμένοι με την ασφάλεια της εκδήλωσης.

Στο λογαριασμό του twitter που διατηρεί ο Γάλλος πρέσβης Φρανσουά Ζιμερέι, εμφανίστηκε λίγο αργότερα μήνυμα που αναφέρει ότι δεν υπέστη κανένα τραυματισμό.

Οι χώροι που σημειώθηκαν οι δύο επιθέσεις και το σημείο στο οποίο έγινε η αντιπαράθεση των αστυνομικών με τον ένοπλο πριν τον σκοτώσουν βρίσκονται σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, σε μία ακτίνα περίπου 5 χλμ.
«Ηθελαν νέο Charlie Hebdo»
«Μας πυροβόλησαν απ΄έξω. Είχαν τις ίδιες προθέσεις με το Charlie Hebdo, αλλά δεν κατόρθωσαν να μπουν», δήλωσε ο Ζιμερέ. «Ενστικτωδώς θα έλεγα ότι υπήρξαν τουλάχιστον 50 πυροβολισμοί, αλλά οι αστυνομικοί εδώ μάς λένε ότι ήταν 200», υποστήριξε ο γάλλος πρεσβευτής. «Οι σφαίρες διαπέρασαν τις πόρτες και όλοι έπεσαν στο έδαφος ... Καταφέραμε να φύγουμε από την αίθουσα, αλλά παραμένουμε στο εσωτερικό, διότι η κατάσταση είναι κρίσιμη ακόμη. Οι δράστες διέφυγαν και μπορεί να βρίσκονται ακόμη στην περιοχή», όπως προσέθεσε.

«Υπήρχαν δεκάδες άνθρωποι» στην αίθουσα, έγραψε στο Twitter η Ινα Σεβσένκο, μέλος της οργάνωσης Femen, που συμμετείχε στην εκδήλωση.
«Το φοβόμασταν» μετά το μακελειό στο Παρίσι
"Είναι κάτι που φοβόμασταν μετά το Charlie Hebdo", δήλωσε από το Παρίσι ο Γενικός Γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα Κριστόφ Ντελουάρ.
"Είναι προφανές ότι ακραίες οργανώσεις διεξάγουν έναν πόλεμο κατά της ελευθερίας της έκφρασης, κατά της ελευθερίας της ασεβούς κριτικής των θρησκειών και κατά της ελευθερίας της συζήτησης για το θέμα".

"Ολο και περισσότεροι δημοσιογράφοι και σκιτσογράφοι βρίσκονται υπό προστασία...Αντιμετωπίζουν δύο κινδύνους: τον κίνδυνο της δολοφονίας και τον κίνδυνο της σταδιακής αυτολογοκρισίας...πρέπει να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τους δύο αυτούς κινδύνους", πρόσθεσε.
«Ενέργεια κυνικής βίας»
Η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ χαρακτήρισε "τρομοκρατική ενέργεια" τη σημερινή επίθεση στην Κοπεγχάγη κατά πολιτιστικού κέντρου που φιλοξενούσε εκδήλωση για το ισλάμ και την ελευθερία της έκφρασης.

"Η Δανία επλήγη σήμερα από μία ενέργεια κυνικής βίας. Ολα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μία πολιτική επίθεση και, κατά συνέπεια, για τρομοκρατική ενέργεια", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρωθυπουργός της Δανίας.
Διεθνείς αντιδράσεις
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισε την πρώτη από τις επιθέσεις «μία ακόμη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση με στόχο τις θεμελιώδεις αξίες και ελευθερίες μας, μεταξύ τους και την ελευθερία της έκφρασης».
Η αμερικανική κυβέρνηση καταδίκασε την «ελεεινή» επίθεση σε ένα πολιτιστικό κέντρο της Κοπεγχάγης που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι 3 χθες κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης με επίκεντρο τον ισλαμισμό και την ελευθερία της έκφρασης. «Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την ελεεινή επίθεση σήμερα στην Κοπεγχάγη» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Μπερναντέτ Μίχαν σε ένα δελτίο τύπου, όπου προστίθεται ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια στις έρευνες.
Την αλληλεγγύη της Γαλλίας εξέφρασε προς την πρωθυπουργό της Δανίας Τόρνινγκ-Σμιτ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά τη σημερινή φονική επίθεση στο καφέ της Κοπεγχάγης όπου πραγματοποιείτο συζήτηση για το Ισλάμ, παρουσία του σκιτσογράφου Λαρς Βιλκς που είχε απεικονίσει τον Μωάμεθ ως σκύλο το 2007.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από τη γαλλική προεδρία ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ αναμένεται να μεταβεί το συντομότερο στη Δανία, ενώ την κατηγορηματική του καταδίκη για το νέο αυτό χτύπημα εξέφρασε και ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λωράν Φαμπιούς δηλώνοντας ότι η χώρα του βρίσκεται στο πλευρό της κυβέρνησης και του λαού της Δανίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση:

Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας και καταδικάζουμε απερίφραστα την ένοπλη τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κοπεγχάγη κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης για την ελευθερία του λόγου.

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του θύματος, καθώς στην Κυβέρνηση και στο φίλο λαό της Δανίας.

Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται ούτε τρομοκρατείται.

Πηγή : ethnos.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου