Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Βαρουφάκης: "Αν χρειαστεί θα μπουν έκτακτοι φόροι - Καμία αύξηση ΦΠΑ στο Αιγαίο, στα φάρμακα και στα τρόφιμα"



Μία ημέρα μετά το μαραθώνιο υπουργικό συμβούλιο, κατά το οποίο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε τα πέντε πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη μίλησε για όλα.

Ο "τσάρος" της οικονομίας, σε συνέντευξή του στην εκπομπή Καλημέρα, του τηλεοοτικού σταθμού skai, ρωτήθηκε για το αν θα επιβληθούν έκτακτοι φόροι.

"Ελπίζω πως όχι", ήταν η αρχική του απάντηση, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να συμπληρώνει: "Έχουμε δεσμευτεί για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και θέλουμε να επανακτήσουμε την εθνική ανεξαρτησία και την λαϊκή κυριαρχία, εξασφαλίζοντας να μην έχουμε ποτέ την αναξιοπρέπεια να έχουμε πρωτογενή ελλείματα".

Επανερχόμενος στο ενδεχόμενο έκτακτης φορολογίας, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως είναι κάτι που αν χρειαστεί θα γίνει. "Αλλά σε αυτούς που έχουν να πληρώσουν, δηλαδή με όριο και στοχευμένα", συμπλήρωσε ο Γιάνης Βαουφάκης.

"Θα ξημερώσουμε μια μέρα που η χώρα δεν θα μποεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις;", ρωτήθηκε επίσης ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος απάντησε κατηγορηματικά και μονολεκτικά: "όχι", ενώ ακόμη τόνισε πως το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα επανέρθει σταδιακά.

Για ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ

"Οι 100 δόσεις θα πάρουν μία προτεραιότητα. Όσοι έχουν κάποια χρήματα με τα οποία μπορούν να ξεκινήσουν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους μπορούν να το κάνουν, ωστόσο όσοι έχουν ήδη πληρώσει θα έχουν ένα μπόνους", τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης σχετικά με τις 100 δόσεις.

"Δεν αλλάζει ο ΦΠΑ στο Αιγαίο, στις παραμεθόριους, στον τουρισμό, στα φάρμακα, στα τρόφιμα. Σοβαρολογούμε; Έχουμε ανθρωπιστική κρίση και θα αυξήσουμε το ΦΠΑ στα φάρμακα;", συμπλήρωσε ο κ. Βαρουφάκης.

"Η συμφωνία είναι για 4 μήνες. Δεν θα τραβήξουμε το χαλί στους ανθρώπους λίγες μέρες πριν την τουριστική περίοδο. Το κείμενο αυτό το γράψαμε με ασάφεια για να περάσει από διάφορα κοινοβούλια, ώστε να υπάρχει σταθεροποίηση", συμπλήρωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ.


Πηγή : newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου