Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Συμφώνησαν ότι διαφώνησαν Βαρουφάκης - Σόιμπλε



Απέκλεισε ο Σόιπμλε  το ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους

«Η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ. Δεν συμφωνούμε όμως επακριβώς για τον τρόπο που πρέπει να γίνει αυτό. Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην κοινή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον κ. Γιάνη Βαρουφάκη.

«Δεν συζητήσαμε το θέμα του χρέους αλλά θέσαμε το πλαίσιο για διαβουλεύσεις» είπε ο Βαρουφάκης, «δεν συμφωνήσαμε ούτε ότι διαφωνούμε», επισημαίνοντας  ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία και θεωρώ ότι μαζί με τους εταίρους μας θα καταφέρουμε να αποκλείσουμε αυτή τη λέξη από το λεξιλόγιό μας».

Ο κ. Σόιμπλε από την άλλη μεριά τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις θεσμούς που στηρίζουν το πρόγραμμα διάσωσης. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια γερμανική Ευρώπη αλλά να προσαρμοστούμε σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει».

«Πρέπει να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις, το καταλαβαίνουμε και κατανοούμε ότι και οι πλούσιοι πρέπει να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης, πρέπει να καταπολεμηθεί η διαφθορά και πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα στην δημιουργία ενός αποτελεσματικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού», πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε.

«Τα τελευταία χρόνια το ευάλωτο μοντέλο επιχειρείν στην Ευρώπη κατέρρευσε» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης λέγοντας επίσης ότι «το μήνυμά μου είναι ότι δεν θα προωθήσουμε τα συμφέροντα του μέσου Έλληνα αλλά του μέσου Ευρωπαίου».

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Δεν πρέπει να διαλύουμε την Δημοκρατία με μια βαριοπούλα λέγοντας ότι «οι εκλογές δεν μετράνε» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. «Τυπικά το πρόγραμμα έχει επεκταθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Η κυβέρνηση μας έχει εκλεγεί με νωπή εντολή και το μήνυμα ήταν ότι από το 2010 αμφισβητούσαμε τη λογική του προγράμματος προσαρμογής. Οι εταίροι μας μάς έδωσαν πάρα πολλά λεφτά που πήγαν στην εξυπηρέτηση του χρέους. Εχουμε κι εμείς το δικαίωμα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Αυτό που ζητάμε είναι μια ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας, όπως ένα πρόγραμμα-γέφυρα που θα μας δώσουν το χρόνο για διαβουλεύσεις και για να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία και θεωρώ ότι μαζί με τους εταίρους μας θα καταφέρουμε να αποκλείσουμε αυτή τη λέξη από το λεξιλόγιό μας.»







0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου