Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Ολάντ: Σεβαστή η ψήφος των Ελλήνων, αλλά υπάρχουν και οι κανόνες



Η νέα κυβέρνηση, με καθαρή εντολή, εργάζεται από την πρώτη ημέρα για μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία με την Ευρώπη για την Ελλάδα, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το Μέγαρο των Ηλυσίων μετά τη συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ. Έχουμε συγκεκριμένο και εφαρμόσιμο πρόγραμμα που δεν απειλεί την Ευρώπη, σημείωσε.

Ο έλληνας πρωθυπουργός εξεφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα ότι στις επαφές των τελευταίων ημερών, η κυβέρνηση έχει βρει ευήκοα ώτα στις προτάσεις της για την ελάφρυνση του χρέους.

Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σημείωσε πως ναι μεν υπάρχει σεβασμός στην ψήφο των Ελλήνων, που σημαίνει ότι η λιτότητα ως μόνη πραγματικότητα και ως μόνη προοπτική δεν είναι πλέον ανεκτή, αλλά υπάρχει και ο σεβασμός στους κανόνες της ΕΕ.

Αναλυτικότερα, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως η μόνη μέθοδος για μια νέα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της είναι ο διάλογος και πως η Γαλλία είναι διατεθειμένη να παίξει ρόλο σε αυτό, πάντα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημείωσε ότι πρέπει να οριστεί ένα πλαίσιο χρηματοοικονομικό με διάλογο διαφανή και σε συνθήκες ηρεμίας, ενώ σε διμερές επίπεδο είπε ότι «είμαστε στη διάθεση της Ελλάδας» για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις γαλλικών εταιρειών σε ελληνικό έδαφος.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τη Γαλλία να παίξει τον ιστορικό της ρόλο στην αναζήτηση των ιδεών του Διαφωτισμού στην σύγχρονη Ευρώπη, όπου «η κοινή λογική έχει παραχωρήσει τη θέση της στην ιδεοληψία».

Η Γαλλία είναι παράγων σταθεροποίησης και οφείλει να ενώσει δυνάμεις, συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Συμπλήρωσε ότι η σταθερότητα στην Ευρώπη απαιτεί αλλαγή πολιτικής, μια νέα συμφωνία που θα κάνει στροφή προς την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας πως η νέα κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο και εφαρμόσιμο πρόγραμμα, που δεν απειλεί την Ευρώπη. Σημείωσε πως η ΕΕ είναι το κοινό μας σπίτι, που πρέπει να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες συγκατοίκησης, όπου όλοι είναι ισότιμα μέλη, δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές.

Στις επαφές μας, συνέχισε, καταθέσαμε μια πρόταση ρεαλιστική, που θα δώσει ανάσα στη χώρα για να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να γίνει το κράτος αξιόπιστο και η δημόσια διοίκηση λειτουργική.

Επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να πολεμήσει τη φοροδιαφυγή και το πελατειακό κράτος, ενώ για το χρέος είπε ότι πρέπει να βρεθε μαι κοινά αποδεκτή λύση, για να φύγει η Ελλάδα από την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση.

«Είμαι σίγουρος ότι έχουμε βρει ευήκοα ώτα» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Νένα Σώκου


Newsroom ΔΟΛ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου