Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Μαξίμου και ΤτΕ αισιοδοξούν για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων


Αισιοδοξία για θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους μεταφέρεται τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, ανώτερες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου απέδιδαν εξαιρετική σημασία στις προσπάθειες του νέου προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ. Χουλιαράκη, ο οποίος κατέθεσε συγκροτημένες προτάσεις στη συνεδρίαση του Euro Working Group την Πέμπτη και επέμεινε στη συνέχιση των διαβουλεύσεων με ομολόγους του και συνεργάτες του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Χουλιαράκης, παρ' ότι έδρασε σε καθεστώς έντονων πιέσεων και αμφισβητήσεων, κέρδισε σημεία επαφής και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τα γραφεία του πρωθυπουργού, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών, προκειμένου να μεταδώσει στην Αθήνα τα σήματα και τα μηνύματα των Βρυξελλών που θα άνοιγαν ένα παράθυρο συμφωνίας με τους εταίρους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός είναι ενήμερος και πρόκειται να ενσωματώσει στις προγραμματικές δηλώσεις μέτρα και πολιτικές, που θα πείθουν τις Βρυξέλλες κυρίως για τις μεταρρυθμιστικές διαθέσεις της κυβέρνησης.

Η στρατηγική της κυβέρνησης για τις προγραμματικές και ως εκ τούτου για τις διαπραγματεύσεις θα καθοριστεί το Σάββατο σε συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου (15:00). Αμέσως μετά έχει προγραμματιστεί κλειστή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (17:00), προκειμένου να γίνει ο συντονισμός εν όψει της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Οι ίδιες πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επιμένουν ότι οι πολιτικές που θα αναδείξει την Κυριακή με τις προγραμματικές θα διαμορφώνουν και το πεδίο συμβιβασμού με τις Βρυξέλλες.

Αισιοδοξία και στην ΤτΕ

Παρόμοια μηνύματα -σύμφωνα με Το Βήμα- εκπέμπονται και από την Τράπεζα της Ελλάδας. Ο Γ.Στουρνάρας θεωρεί ότι έχουν ανοίξει δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας και ότι οδεύουμε προς συμβιβασμό, έστω την τελευταία στιγμή, στη συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου.

Όπως μεταφέρει σε συνομιλητές του, εκτιμά ότι αυτή την ώρα διεξάγονται εντατικές συνομιλίες μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των υπευθύνων του Euro Working Group.

Ουσιαστικά ο κ. Στουρνάρας επιβεβαιώνει ότι εντός του Σαββατοκύριακου μπορούν να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους. Και βεβαίως υπολογίζει ότι ο πρωθυπουργός με τις προγραμματικές δηλώσεις του την Κυριακή θα δώσει δείγματα γραφής.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο κ. Στουρνάρας εμφανίζεται αυτή τη στιγμή πιο αισιόδοξος και από τον κ.Τσίπρα και μεταδίδει σχεδόν χωρίς επιφυλάξεις ότι την Τετάρτη το βράδυ θα υπάρχει συμφωνία στο Εurogroup.


Newsroom ΔΟΛ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου