Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Προγραμματικές δηλώσεις Τσίπρα: Θα εφαρμόσουμε τις προεκλογικές δεσμεύσεις - Δεν θα ζητήσουμε παράταση του Μνημονίου - Εξεταστική για την κρίση



- Στα 12.000€ το αφορολόγητο, καταργείται ο ΕΝΦΙΑ αλλά "να πληρώσετε τις δόσεις του '14"
- Σταδιακά μέχρι το 2016 στα 751€ ο κατώτατος μισθός - "Θα επιδιώξουμε και συμφωνία με τους εταίρους"
- Απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί μέχρι να ψηφιστεί η νέα ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια
- Πωλούνται κυβερνητικά αυτοκίνητα και ένα από τα πρωθυπουργικά αεροσκάφη 
- Πρόταση να μην έχουν δικαίωμα αυτοκινήτου οι βουλευτές - Μειώνεται 30% το προσωπικό του Μαξίμου και 40% η φρουρά του πρωθυπουργού
- "Έχουμε ρεαλιστικό σχέδιο και δέσμευση μόνο το συμφέρον του λαού" είπε
- "Η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο ως πρωταγωνιστής και όχι ως κομπάρσος"
- Κατηγόρησε την κυβέρνηση Σαμαρά πως ήθελε δίμηνη παράταση του Μνημονίου για να εγκλωβίσει τον ΣΥΡΙΖΑ
- Επανασυστήνεται από μηδενική βάση η ΕΡΤ - Επιστρέφει ο αστυνομικός της γειτονιάς, αλλάζει όνομα η ΕΥΠ

"Έχω πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της ευθύνης, ότι το όραμα μιας Ελλάδας οικονομικά δύναμης περνά μέσα από τις συμπληγάδες μιας σκληρής και δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και από την αποφασίστηκότητά μας να συγκρουστούμε με το καθεστώς πολιτικής εξουσίας που βύθισε τη χώρα μας στην κρίση και τη διεθνή απαξίωση.

Θα κάνουμε το όραμα πραγματικότητα, με τη στήριξη να κάνουμε την Ελλάδα αυτοδύναμη, οικονομικά κυρίαρχη και ισότιμο εταίρο στην ευρωζώνη.

Θα πετύχουμε γιατί έχουμε ρεαλιστικό σχέδιο, στρατηγική διαπραγματευτική και δεν έχουμε δεσμεύσεις εκτός από το να υπηρετήσουμε το συμφέρον του λαού μας. Θα εφαρμόσουμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.

Ο λαός έκανε γενναία επιλογή παρά την εκστρατεία φόβου. Θα αποκαταστήσουμε τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, που είχε καταργηθεί μέσα από συνεχείς πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.
Η κυβέρνησή μας θα μείνει στην ιστορία ως η κυβέρνηση που τήρησε το λόγο της.

Η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο ως πρωταγωνιστής και όχι ως κομπάρσος. Ξέρουμε ότι ο δρόμος θα είναι δύσκολος αλλά έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Με ευθύνη προηγούμενων κυβερνήσεων και εταίρων επιβλήθηκε ένα πρόγραμμα λιτότητας που ξέραμε ότι θα αποτύχει.

Η προηγούμενη κυβέρνηση έφυγε καίγοντας τα σπαρτά, δημιουργώντας ασφυκτικά πλαίσια διαπραγμάτευσης για να πιέσει να μπει η χώρα σε βαθύ Μνημόνιο. Από τις επαφές μου με τους εταίρους ενημερώθηκα ότι πρόταση ήταν η εξάμηνη παράταση του Μνημονίου και ήταν πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης η παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Στόχος ήταν η αποτυχία της νέας κυβέρνησης προκεικένου οι ίδιοι να δικαιωθούν.

Αυτό που ξέχασαν να λογαριάσουν ήταν πως ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει μια τέτοια εξέλιξη. Η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική, είναι ευρωπαϊκή και η λύση θα είναι επίσης ευρωπαϊκή.

Στόχος να καταλήξουμε σε αμοιβαία αποδεκτή λύση. Η Ελλάδα θέλει να εξυπηρετήσει το χρέος της. Να έρθουν οι εταίροι στο τραπέζι να συζητήσουμε. Η εικόνα χρέους που ξεπέρασε το 180% του ΑΕΠ δεν επιτρέπει την εξυπηρέτησή του. Το πρόβλημα του χρέους δεν είναι τεχνικής φύσης αλλά πολιτικών επιλογών. Όσο οι εταίροι επιμένουν στη λιτότητα δε θα βρεθεί λύση.

Δεν έχουμε στόχο να απειλήσουμε καμία ισορροπία στην Ευρώπη. Είμαστε η ελπίδα για τις αλλαγές που πρέπει να συζητηθούν. Ο σεβασμός των δημοσιονομικών στόχων είναι υποχρέωσή μας, η λιτότητα όχι. Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και τη λαϊκή εντολή των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Το Μνημόνιο καταργήθηκε από την αποτυχία του και την ετυμηγορία του λαού. Η κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του Μνημονίου, του λάθος και της καταστροφής.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε συμφωνία για σχέδιο "γέφυρα" μέχρι τον Ιούνιο. "Οι επαφές που είχα με Ευρωπαίους αξιωματούχους με έπεισε ότι μπορούμε να βρούμε συμφωνία τις επόμενες 15 μέρες. Η κυβέρνηση έχει σχέδιο, έχει προτάσεις. Το νέο συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης θα σέβεται τους κανόνες αλλά δεν θα καταδικάζει την Ελλάδα σε αιώνια λιτότητα.
Θέλω να διαβεβαιώσω ότι επιδιώκουμε βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους και αισιοδοξώ πως θα το πετύχουμε".

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μέτρα ανακούφισης των πληγέντων από την κρίση και υποσχέθηκε δωρεάν ρεύμα, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. "Προχωράμε στην αποκατάσταση απολυμένων, καθαριστριών, διοκητικών ΑΕΙ και σχολικών φυλάκων. Θα γίνει στο πλαίσιο όσων προβλέπονται από τον προϋπολογισμό και δεν θα τον επιβαρύνουν".

Περιορισμός της σπατάλης

"Προχωράμε στον αποφασιστικό περιορισμό σπατάλης στο δημόσιο και τον περιορισμό προνομίων βουλευτών και υπουργών. Άμεσα αποσυμφορούμε τη δημόσια διοίκηση από στρατιές συμβούλων και μετακλητών υπαλλήλων, δίνουμε εντολή να πουληθούν αυτοκίνητα που κοστίζουν 700.000 ευρώ, να πουληθεί το ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη. Θα ζητήσω από την πρόεδρο της Βουλής να επανεξατάση και να καταργήσει το δικαίωμα βουλευτικών αυτοκινήτων.

Περιορίζεται κατά 30% το προσωπικό του Μαξίμου και κατά 40% το προσωπικό της ασφάλειας του πρωθυπουργού. Το ίδιο θα γίνει και με το υπουργικό συμβούλιο. Ο αστυνομικός πρέπει να φύγει από τα πολιτικά γραφεία και να πάρει στη γειτονιά όπου τον έχει ανάγκη ο πολίτης.

Φοροδιαφυγή

Κινητοποιούμε άμεσα το ΣΔΟΕ για να ελεγχούν οι λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενσάιτ
Συστείνεται υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου Τελωνείων για πάταξη λαθρεμπορίου καπνού και πετρελαίου
Κινητοποιούμε Σώμα Επιθεώρησης Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για να μπει τέλος στις υπερτιμολογήσεις και μίζες
Βάζουμε τέλος στα θαλασσοδάνεια

Τέλος η ασυλία - Εξεταστική για την κρίση

Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανέναν, δεν ξεχνάμε το αμαρτωλό παρελθόν. Καταργούμε διατάξεις που δίνουν ασυλία σε ΤΑΙΠΕΔ, ΤΧΣ και Τράπεζα της Ελλάδας. Όλοι οι Έλληνες ίσοι ενώπιον του νόμου.

Προχωράμε στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πως φτάσαμε ως εδώ.
Ξεκινάμε διαδικασία ελέγχου δημόσιων συμβάσεων

ΕΡΤ, Αστυνομία και ΕΥΠ

Επανασυστήνεται από μηδενική βάση και με πόρους από τα ανταποδοτικά τέλη η ΕΡΤ.
Εφαρμόζουμε άμεσα το θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο των ραδιοτηλεοτικών σταθμών. Βάζουμε τέλος στα χαριστικά δάνεια και προχωράμε σε διαγωνισμό για αδειοδότητη όλων των ραδιοφωνικών μέσων που υπάρχουν στην πατρίδα μας.

Η αστυνομία δεν θα έχει το ρόλο της καταστολής διαδηλώσεων. Επαναφέρουμε τον αστυνομικό της γειτονιάς. Αλλάζουμε τη διάρθρωση και τον τίτλο της ΕΥΠ, μετονομάζεται σε Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας με αποκλειστική προτεραιότητα την εξωτερική ασφάλεια.

Άμεση ψήφιση του νόμου για την χορήγηση ιθαγένεια των μεταναστών δεύτερης γενιάς. Το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών βέβαια δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, επείγει άμεσα ευρωπαϊκός συντονισμός για κοινή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου.

Φορολογικό

Η περίοδος της κρίσης και του μνημονίου βάθυνε η φοροδοτική ανισότητα. Η φορολογική δικαιοσύνη είναι άγνωστη λέξη για τη χώρα μας. Η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται να μπει τέλος στον κοινωνικό και οικονομικό παραλογισμό και την αδικία. Κάθε πολίτης θα προσφέρει ανάλογα με τη φοροδοτική του ικανότητα. Θα φτιάξουμε δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Καθιερώνουμε ενιαία φορολογική κλίμακα μεταφέροντας το βάρος στα υψηλά ισοδήματα
Θεσπίζουμε το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ
Καταγραφή της περιουσίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό μέσα από το περιουσιολόγιο
Καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ απο το 2015 και τον αντικαθιστούμε από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Καλώ όμως τους πολίτες να πληρώσουν τις τελευταίες δόσεις για το 2014
Ενισχύονται οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί
Αυστηρές τιμωρίες για όσους παραβαίνουν το καθήκον τους
Βάζουμε τέλος στις χαριστικές φορολογίες, κάθε αλλαγή στο φορολογικό θα κωδικοποιείται άμεσα.

Ρυθμίσεις οφειλών

Άμεση η ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων εσόδων. Προχωράμε άμεσα για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Καταργούμε τη ρύθμιση που μετατρέπει το αδίκημα της μη πληρωμής στο δημόσιο σε διαρκές για να τελείωσει το φαινόμενο να σύρωνται οι πολίτες στα κρατητήρια.
Επαναφέρουμε τις εγγυήσεις προστασίας από την αναγκαστική εκτέλεση μετά από χρέη στο δημόσιο

Εργασία και κατώτατος μισθός

Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε την άμεση αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επαναφορά των τριετιών, προστασία από μαζικές απολύσεις και την επαναφορά του θεσμού της διαιτησίας.
Θα μείνουμε πιστοί στη δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ που θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2016. θα επιδιώξουμε και τη συμφωνία των εταίρων.

Επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις

"Το μνημονιακό πρόγραμμα απέτυχε. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια συμφωνία που θα απελευθερώσει την ελληνική οικονομία", είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για την ανάγκη ισχυρού προγράμματος επενδύσεων. Θέλουμε τις επενδύσεις αλλά δεν θα συνεχίσουμε το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Δεσμευόμαστε ότι δεν ξεπουλάμε τα δίκτυα και τις υποδομές τις χώρας, τον φυσικό και ορυκτό μας πλούτο. Κάθε πρόταση για αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας θα εξετάζεται μενονωμένα.

Τα κόκκινα δάνεια: απαγορεύονται οι πλειστηριαμοί!

Θέλουμε οι τράπεζες να υπηρετούν την οικονομία και όχι συμφέροντα. Οι Τράπεζες μπορούν να παίξουν ρόλο στην καταπολέμηση διαφθοράς, φοροαποφυγής.
αναγκαία η ίδρυση φορέα για κόκκινα δάνεια, που θα προστατεύει μικρομεσαίους και θα μεριμνά και για τη μη επιβάρυνση των τραπεζών. Μέχρι να έρθει η ρυθμιση για τα κόκκινα δάνεια απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας και η μεταβίβαση ενυπόθηκων δανείων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του οφειλέτη

Συντάξεις: Όχι μειώσεις, όχι αύξηση ορίων ηλικίας - Επιστρέφει η 13η σύνταξη

Δεν θα εφαρμόσουμε αυτά που υποσχέθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση με το email Χαρδούβελη: καμία αύξηση ορίων ηλικίας, καμία μείωση κύριων ή επικουρικών συντάξεων. Πρώτο μέτρο για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων η χορήγηση της 13ης σύνταξης ως δώρο Χριστουγέννων στο τέλος του 2015 για όσους παίρνουν συντάξεις κάτω από 700 ευρώ.

Ιδρύουμε ταμείο Εθνικού Πλούτου και Δημόσιας Ασφάλισης. Από αυτό το ταμείο θα ενισχύσουμε τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων

Παιδεία

Καταργείται η Τράπεζα θεμάτων και τα συμβούλια στα Πανεπιστήμια.
Στόχος της κυβέρνησης η εκπόνηση σχεδίου για να επιστρέψουν στη χώρα νέες και νέοι ερευνητές, οι νέοι με τα πολλά πτυχία που απασχολούνται σε ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια του εξωτερικού.

"Ευχαριστώ τον Καμμένο"

Κλείνοντας τις προγραμματικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο για τη στήριξη στην κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. "Καλώ κάθε βουλευτή, ακόμη κι εκείνους που θα καταψηφίσουν τις προγραμματικές δηλώσεις, να στηρίξουν τις διαπραγματεύσεις. Εμείς δεν ζητάμε συναίνεση στην καταστροφή. Ζούμε στιγμές κρίσιμες και ιστορικές. Ο λαός δεν έκανε ανάθεση ευθύνης, πήρε την ευθύνη στα χέρια του".

Τι προηγήθηκε

Η διαδικασία ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 19:00 με την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αλλά καθυστέρησε μισή ώρα. Ακριβώς στις 19:30 μπήκε στην αίθουσα της Ολομέλειας ο κ. Τσίπρας. Θα είναι ο μοναδικός ομιλιτής. Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του, η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί και θα συνεχιστεί τη Δευτέρα στις 11:00 το πρωί.

Έκπληξη προκάλεσε το γεγονός πως στο ελληνικό κοινοβούλιο κατέφθασε για να παρακολουθήσει τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και ο επίτιμος προεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Είναι μία κίνηση που έχει μία μεγάλη βαρύτητα, δεδομένου ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν είχε πράξει το ίδιο στις προγραμματικές δηλώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά.

Ο Κων/νος Μητσοτάκης έφτασε στην Βουλή λίγο πριν τις 19:00 και αρκέστηκε να δηλώσει πως: "Ήρθα για να ακούσω τον πρωθυπουργό...".

Την ίδια ώρα, πολύ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης, αφού δεκάδες εκπρόσωποι ειδησεογραφικών μέσων από όλο τον κόσμο βρίσκονται... επί ποδός στην Βουλή για να καλύψουν το γεγονός.


Πηγή : newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου