Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Δεν αποκλείεται να πληρώσουν έκτακτο φόρο οι έχοντες και κατέχοντες



Ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιβολής ενός "στοχευμένου" έκτακτου φόρου στους έχοντες, από ένα όριο εισοδήματος και πάνω, άφησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας το Σάββατο το πρωί στην τηελόραση του ΣΚΑΪ.

"Εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι θα έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι θέλουμε να επανακτήσουμε την ανεξαρτησία της χώρας και τη λαϊκή κυριαρχία επί των τειχών μας εξασφαλίζοντας ότι ποτέ δεν θα ξαναμπούμε στην αναξιοπρέπεια του να έχουμε πρωτογενή ελλείμματα" τόνισε και πρόσθεσε:

"Εάν χρειαστεί να βάλω έκτακτο φόρο γι' αυτό, θα το κάνω, αλλά θα το κάνω σ' αυτούς που έχουν να πληρώσουν όχι σ' αυτούς που δεν έχουν".

Σε άλλο σημείο, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι "θα χτυπηθούν αλύπητα" οι έχοντες και κατέχοντες που "δεν έχουν δώσει ποτέ χρήματα και είναι μέρος του προβλήματος και βασικές αιτίες που βρεθήκαμε εδώ".

Για το θέμα του ΦΠΑ, ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε και πάλι πως "δεν αλλάζει στο Αιγαίο, στις παραμεθόριες, στον τουρισμό, στα τρόφιμα, στα φάρμακα και στα βιβλία", συμπληρώνοντας πως "θα βρούμε κάποιο προϊόν που δεν θα το θυμάται κανένας ότι έχει φορολογικό συντελεστή για να δείξουμε καλή θέληση".

Για το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ δήλωσε πως θα επανέλθει γρήγορα αλλά σταδιακά, ενώ αναφερόμενος στη ρύθμιση των 100 δόσεων επισήμανε ότι θα προβλέπεται επιβράβευση των συνεπών.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα βρεθεί λύση για το χρηματοδοτικό κενό το επόμενο διάστημα και τόνισε ότι το μικρό αυτό κενό δεν θα αφεθεί να ανατρέψει ό,τι πετύχαμε τις τελευταίες εβδομάδες, δηλώνοντας ότι ήδη γίνονται συζητήσεις με τους εταίρους.

"Εκεί που έχουμε πρόβλημα ρευστότητας είναι στις αποπληρωμές μας προς το ΔΝΤ, του Μαρτίου, και είναι κάτι το οποίο έχουμε αρχίσει ήδη να το συζητάμε με τους εταίρους μας" ανέφερε και έκανε ιδιαίτερη αναφορά και πάλι στα 2 δισ. ευρώ που οφείλει η ΕΚΤ να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Μας λένε θα δούμε αν θα σας τα δώσουμε, γιατί έτσι απεφάνθη η προηγούμενη κυβέρνηση, που δέχθηκε ότι τα χρήματα των επιστροφών θα δίνονται μόνο μετά από αξιολόγηση της τρόικα, είπε και πρόσθεσε: Εμείς λέμε ότι αυτό είναι απαράδεκτο (...) και προτείνουμε να δοθούν απευθείας στο ΔΝΤ. Λένε ότι δεν υπάρχει διαδικασία, λέμε να τη φτιάξετε και πως δεν υπήρχε ούτε για το μνημόνιο.


Πηγή : megatv.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου