Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

ΠΓΔΜ: Πολιτική αναταραχή λόγω διώξεων σε βάρος του αρχηγού της αντιπολίτευσης



O Ζόραν Ζάεβ κατηγορείται ότι σε συνεργασία με μυστική υπηρεσία ξένης χώρας είχε στην κατοχή του τηλεφωνικές συνομιλίες κυβερνητικών παραγόντων και άλλων κρατικών λειτουργών και ότι επιχείρησε να τον εκβιάσει τον Γκρούεφσκι ζητώντας να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση και να προκηρυχτούν νέες εκλογές

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις διώξεις στις οποίες προχώρησε η αστυνομία της ΠΓΔΜ εις βάρος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Ζόραν Ζάεβ. Ο κ. Ζάεβ κατηγορείται ότι σε συνεργασία με μυστική υπηρεσία ξένης χώρας είχε στην κατοχή του τηλεφωνικές συνομιλίες κυβερνητικών παραγόντων και άλλων κρατικών λειτουργών και ότι σε συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2014, επιχείρησε να τον εκβιάσει ζητώντας να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση και να προκηρυχτούν νέες εκλογές.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας κρίνει ότι η δίωξη κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεβ, θέτει υπό αμφισβήτηση τη λειτουργία της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στη χώρα.

«Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα για την ποινική δίωξη κατά του "Μακεδόνα" ηγέτη της αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεβ και τριών άλλων ακόμη προσώπων εξαιτίας υποτιθέμενης απόπειρας πραξικοπήματος. Η λειτουργία της δημοκρατικής αντιπολίτευσης τίθεται έτσι υπό αμφισβήτηση. Καλούμε τις αρχές της "Μακεδονίας" να εξετάσουν τις σοβαρές αυτές κατηγορίες στο πλαίσιο δίκαιης και διαφανούς διαδικασίας και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, στα οποία εννοείται, συμπεριλαμβάνεται και η αρχή του τεκμηρίου της αθωότητας. Η σημασία της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και των διωκτικών αρχών οργάνων θα είναι τώρα ιδιαίτερα σημαντική», δήλωσε στην εφημερίδα «Vest» των Σκοπίων, ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια, ανέφερε ότι παρακολουθεί με ανησυχία την ποινική υπόθεση εναντίον του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεφ, που φέρεται να προσπάθησε να θέσει σε κίνδυνο τη συνταγματική τάξη.«Καλούμε τις αρχές να τηρούν τα πρότυπα του κράτους δικαίου, της διαφάνειας, της προστασίας της ελευθερίας του λόγου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στο πλαίσιο της διασφάλιση της ακεραιότητας των δημοκρατικών διαδικασιών στη χώρα», αναφέρεται ακόμη σε ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Την ανησυχία τους για την πολιτική κατάσταση στα Σκόπια, με αφορμή την δίωξη εις βάρος του αρχηγού της αντιπολίτευσης, εξέφρασαν επίσης οι πρεσβείες της Μεγάλης Βρετανίας και της Ρωσίας στα Σκόπια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξέφρασε σήμερα, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες, την ανησυχία της για τις πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή του στοιχεία που επιβεβαιώνουν την «πλαστογράφηση» των εκλογών στη χώρα από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, όπως και στοιχεία για "τεράστια" οικονομικά σκάνδαλα, στα οποία εμπλέκονται κυβερνητικοί παράγοντες και κρατικοί λειτουργοί της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, η αστυνομία της ΠΓΔΜ γνωστοποίησε ότι σε επιχείρηση της, με την κωδική ονομασία «Πραξικόπημα», απέτρεψε προσπάθεια κατάλυσης της συνταγματικής τάξης της χώρας, στην οποία εμπλέκονται τέσσερα άτομα, μεταξύ αυτών και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι τρεις από τους τέσσερις υπόπτους κρίθηκαν προφυλακιστέοι, ενώ ο κ.Ζάεβ προσήλθε στον ανακριτή, όπου του απαγορεύθηκε η έξοδος από την χώρα και υποχρεώθηκε να παραδώσει το διαβατήριό του.

Το κόμμα του κ.Ζάεβ συμμετείχε στις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν στην ΠΓΔΜ τον Απρίλιο του 2014, όμως δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμά τους, καθώς θεωρεί ότι αυτό αποτελεί προϊόν νοθείας από την μεριά του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, του Νίκολα Γκρούεφσκι και απέχει από την Βουλή. Ο κ.Ζάεβ ζητά τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία θα διεξάγει νέες εκλογές στη χώρα, αίτημα το οποίο απορρίπτει κατηγορηματικά ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι επιδιώκει να προκαλέσει πολιτική κρίση στη χώρα.

Τους τελευταίους μήνες, ο κ.Ζάεβ έχει αναφέρει επανειλημμένως ότι στην "κατάλληλη στιγμή", θα γνωστοποιήσει μία σειρά σκανδάλων της κυβέρνησης του Ν.Γκρούεφσκι, εξαιτίας των οποίων ο τελευταίος θα αναγκαστεί να παραιτηθεί μέσα σε τρεις ημέρες. Η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) είναι ο βασικός αντίπαλος του συντηρητικού κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2006.


Πηγή : protothema.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου