Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων μετά τις προγραμματικές


Λίγο μετά την ολοκλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια της Βουλής, τα κοινοβουλευτικά κόμματα πήραν μια πρώτη θέση για όσα ανέγνωσε, ανοίγοντας έτσι τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που θα ολοκληρωθούν τα μεσάνυχτα της Τρίτης με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

«Ήταν μια σημαντική στιγμή. Εγώ προσωπικά συγκινήθηκα» ήταν το μόνο σχόλιο που έκανε ο υπουργός Οικονομίας Γιάνης Βαρουφάκης, αμέσως μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ απέφυγε να πει οποιοδήποτε άλλο, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, σχετικά με το τι περιμένει από τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους.

ΑΝΕΛ: Αλλάζουν όλα

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, δήλωσε μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ότι η ομιλία του ήταν ειλικρινής και με σαφήνεια. Αλλάζουν όλα, είπε, και τόνισε ότι αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση σέβεται την εθνική κυριαρχία της χώρας.

«Η αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού δικαίωσε τις προσδοκίες του Ελληνικού λαού. Αφήνοντας πίσω τη μνημονιακή περίοδο η κυβέρνηση εθνικού σκοπού όντως πρωτοτυπεί αρνούμενη να κάνει τις γνωστές κωλοτούμπες και δηλώσεις μετανοίας στον ξένο παράγοντα που είδαμε τα τελευταία 5 χρόνια. Η Πατρίδα μας πλέον διαθέτει όρθιους κυβερνήτες που κάνουν τους Έλληνες υπερήφανους», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

ΝΔ: Στηρίζει την προσπάθεια για επωφελή συμφωνία - Βαθύτατος παραμένει ο προβληματισμός

Οπως ανέφεραν πριν από λίγο κύκλοι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την εθνική προσπάθεια για επωφελή συμφωνία». Οι ίδιοι κύκλοι, αφού σημείωσαν ότι «για πρώτη φορά ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι προϋπόθεση της εθνικής κυριαρχίας και ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας, ξεχνώντας όμως ότι αυτό ήταν επίτευγμα της προηγούμενης κυβέρνησης που ο ίδιος πολέμησε συστηματικά», για να προσθέσουν, πάντως, πως το κόμμα «εκφράζει βαθύτατο προβληματισμό για το αν θα υπάρξει επιτυχής διαπραγμάτευση με όσα ακούστηκαν απόψε (από τον πρωθυπουργό)».

ΠΑΣΟΚ: Γενικόλογες κοινοτοπίες οι προγραμματικές

Αναφερόμενο στις προγραμματικές δηλώσεις που ανέγνωσε ο Πρωθυπουργός, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ έκανε το ακόλουθο πρώτο σχόλιο:

«Ο κ. Τσίπρας μίλησε με την άνεση της αντιπολίτευσης και όχι με την υπευθυνότητα της κυβέρνησης.

Πίσω από την στομφώδη αλαζονεία της αντίληψης πως η δημοκρατία στη χώρα αρχίζει να λειτουργεί στις 25 Ιανουαρίου με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, κρύφτηκε η αδυναμία να ειπωθεί κάτι συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο. Γενικόλογες κοινοτοπίες χωρίς ψαχνό :

- Οι παροχές προς τους πολίτες όλες αόριστες, δεν έχουν καμία σχέση με το λεγόμενο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

- Πλήρης αδυναμία να παρουσιασθεί σοβαρή και ολοκληρωμένη πρόταση προς την ευρωζώνη για τα επόμενα βήματα, δηλαδή για το τι εννοεί η κυβέρνηση με την έκφραση «πρόγραμμα γέφυρα». Γέφυρα προς τα πού, με ποια χρηματοδότηση, ποιες επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα; Και κυρίως δεν βρέθηκε ούτε μια λέξη για το τρέχον πρόγραμμα ( μνημόνιο ) με το ΔΝΤ !

Πιο χαρακτηριστικό από όλα η καταγγελία κατά της προηγούμενης κυβέρνησης γιατί επιδίωξε παράταση του μνημονίου μόνο για δυο και όχι για έξι μήνες !
Η νέα κυβέρνηση αρνείται να ζητήσει παράταση, αλλά θα ήθελε να έχει βρει τη χώρα σε καθεστώς εξάμηνης και όχι δίμηνης παράτασης του μνημονίου! Καταπληκτικό.

Είναι συνεπώς ευπρόσδεκτη η πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την ένταξη στο Μνημόνιο 1, τη μετάβαση στο Μνημόνιο 2, αλλά και το επιδιωκόμενο Μνημόνιο 3 - γέφυρα που ελπίζουμε να μη μετατραπεί σε εκρηκτική ύλη για την πλήρη καταστροφή της οικονομίας. Τα υπόλοιπα αύριο».


Πηγή : kathimerini.gr




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου