Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Οι Ρώσοι «δεν συγχωρούν» την εξέγερση στην Ουκρανία


Πορεία διαμαρτυρίας κατά του «πραξικοπήματος» πραγματοποιείται στη Μόσχα

Ένας χρόνος έχει περάσει από την πιο αιματηρή ημέρα της εξέγερσης στο Κίεβο. Στην Ουκρανία πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων, με εκατοντάδες πολίτες να σπεύδουν να αφήσουν ένα λουλούδι στην πλατεία Μεϊντάν.

Στη Ρωσία το κλίμα είναι διαφορετικό. Πορεία διαμαρτυρίας κατά του «πραξικοπήματος» -όπως το αποκαλούν- πραγματοποιείται στη Μόσχα.

«Δεν ξεχνάμε. Δεν συγχωρούμε» είναι το σύνθημα των ρώσων διαδηλωτών, υποδεικνύοντας ότι παρά τις προσπάθειες για εκεχειρία ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους φιλορώσους αυτονομιστές, οι εντάσεις παραμένουν αυξημένες.

Οι αιματηρές διαδηλώσεις στη Μεϊντάν οδήγησαν στην ανατροπή του Γιανούκοβιτς, την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και σε αιματηρές συγκρούσεις δίχως τέλος στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, από τον περασμένο Απρίλιο περίπου 5.700 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και 1,5 εκατομμύριο έχουν εγκαταλείψει τις εστίες του.

Η πορεία στη Μόσχα διαφημίζεται ως η «αντι-Μεϊντάν» πορεία. «Η Μεϊντάν είναι αρρώστια - Θα τη θεραπεύσουμε» έγραφε ένα από τα συνθήματα. Το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι χιλιάδες άτομα αναμένεται να λάβουν μέρος στην πορεία.

Την Παρασκευή -για πρώτη φορά από τον περασμένο Φεβρουάριο - ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο έκανε λόγο για «σαφή σύνδεση της Ρωσίας» με τους πυροβολισμούς στη Μεϊντάν.


Πηγή : tovima.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου