Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

«Βόμβα» από την ΕΚΤ: Σταματά να δέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα




Ηχηρό μήνυμα της Φρανκφούρτης στην ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει τώρα τις προτάσεις της, για να υπάρξει συζήτηση και συμφωνία επί ενός προγράμματος οικονομικής βοήθειας - Υποχωρεί το ευρώ, εκτινάσσονται τα spreads - Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από τις 11 Φεβρουαρίου - Διαβάστε την ανακοίνωση της ΕΚΤ στα ελληνικά και τα αγγλικά

Με μια αιφνιδιαστική απόφαση, αργά το βράδυ της Τετάρτης, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι, αρχής γενομένης από τις 11 Φεβρουαρίου, δεν θα δέχεται ως ενέχυρα (collateral) ελληνικά ομόλογα.


Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, μέσω ενεχύρων, θα συνεχιστεί κανονικά, αλλά μέσω του μηχανισμού ELA, δηλαδή από την Τράπεζα της Ελλάδος, με την έγκριση της EKT.

Η απόφαση αυτή της ΕΚΤ σημαίνει πως η Φρανκφούρτη εκτιμά ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.

Πρακτικά, από τις 11 Φεβρουαρίου, η ΕΚΤ σταματάει να παίρνει τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών και οποιοδήποτε ομόλογο έχει εκδωθεί από το ελληνικό Δημόσιο ή έχει την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Η απόφαση αυτή επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαρτίου, δηλαδή μετά το τέλος της δίμηνης παράτασης του υφιστάμενου μνημονίου. Η αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΚΤ, που σταματά να δέχεται τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου από τις 11 Φεβρουαρίου, είναι ένα ηχηρό μήνυμα της Φρανκφούρτης στην ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει τώρα τις προτάσεις της, για να υπάρξει συζήτηση και συμφωνία επί ενός προγράμματος οικονομικής βοήθειας.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ, «η αναστολή αποδοχής των ελληνικών ομολόγων είναι σύμφωνη με τους κανόνες του ευρωσυστήματος, επειδή σε αυτή τη συγκυρία δεν είναι δυνατόν να υποτεθεί ότι θα υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση και αναθεώρηση του προγράμματος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, συνεπώς δεν υπήρχε -προφανής- λόγος να τεθούν οι ελληνικές τράπεζες, εκτός των πράξεων χρηματοδότησης της ΕΚΤ, 17 μέρες νωρίτερα από τη λήξη του προγράμματος.

Τι σημαίνει η απόφαση Ντράγκι - Το παρασκήνιο και οι ερμηνείες

- Η ανακοίνωση έγινε την ίδια ημέρα και ενώ έχει προηγηθεί η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, με τον Μάριο Ντράγκι.

Το γεγονός ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε επίσημη αντίδραση, ανακοίνωση κ.τ.λ μετά τη συνάντηση και λίγες ώρες μετά ακολούθησε ο αποκλεισμός των ελληνικών τραπεζών από τις τακτικές πράξεις ρευστότητας της ΕΚΤ, αποτελεί προφανή έκφραση δυσαρέσκειας και αποδοκιμασίας των όσων είπε ο κ. Βαρουφάκης στον κεντρικό τραπεζίτη, Μάριο Ντράγκι.

- Έχει ενδιαφέρον, επίσης, η χρονική σύμπτωση ότι ο συγκεκριμένος αποκλεισμός των ελληνικών τραπεζών ξεκινά στις 11 Φεβρουαρίου, ημέρα που είναι προγραμματισμένο το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα. Δηλαδή, την ημέρα που η ευρωζώνη συγκεντρώνεται για να συζητήσει εκτάκτως ειδικά για την Ελλάδα, ταυτόχρονα οι ελληνικές τράπεζες τίθενται εκτός χρηματοδότησης.

- Οι ελληνικες τράπεζες, από τις 11 Φεβρουαρίου, βρίσκονται πλέον στο έλεος του Μάριο Ντράγκι, καθώς η χρηματοδότησή τους εξαρτάται πλέον αποκλειστικά από την έγκριση του ELA, που θα δίνει η ΕΚΤ.

- Να σημειωθεί ότι, στις 13 Φεβρουαρίου, υπάρχει έκδοσης εντόκων 1,4 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει και έκτακτη χρηματοδότηση, για να καλύψει το μέρος των εντόκων που θα ζητήσουν να πληρωθούν στη λήξη τους, οι ξένοι επενδυτές.

Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ στα αγγλικά


4 February 2015 - Eligibility of Greek bonds used as collateral in Eurosystem monetary policy operations

ECB’s Governing Council lifts current waiver of minimum credit rating requirements for marketable instruments issued or guaranteed by the Hellenic Republic

Suspension is in line with existing Eurosystem rules, since it is currently not possible to assume a successful conclusion of the programme review

Suspension has no impact on counterparty status of Greek financial institutions

Liquidity needs of affected Eurosystem counterparties can be satisfied by the relevant national central bank, in line with Eurosystem rules

The Governing Council of the European Central Bank (ECB) today decided to lift the waiver affecting marketable debt instruments issued or fully guaranteed by the Hellenic Republic. The waiver allowed these instruments to be used in Eurosystem monetary policy operations despite the fact that they did not fulfil minimum credit rating requirements. The Governing Council decision is based on the fact that it is currently not possible to assume a successful conclusion of the programme review and is in line with existing Eurosystem rules.

This decision does not bear consequences for the counterparty status of Greek financial institutions in monetary policy operations. Liquidity needs of Eurosystem counterparties, for counterparties that do not have sufficient alternative collateral, can be satisfied by the relevant national central bank, by means of emergency liquidity assistance (ELA) within the existing Eurosystem rules.

The instruments in question will cease to be eligible as collateral as of the maturity of the current main refinancing operation (11 February 2015).

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ στα ελληνικά
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να άρει την εξαίρεση για τα αξιόγραφα που εκδίδονται ή έχουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Η εξαίρεση επέτρεπε στα χρεόγραφα αυτά να χρησιμοποιούνται στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Η απόφαση του Δ.Σ. βασίζεται στο γεγονός ότι δεν είναι αυτήν την στιγμή δυνατό να προβλεφθεί μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και ευθυγραμμίζεται με τους υφιστάμενους κανόνες του ευρωσυστήματος.

Η απόφαση δεν έχει επιπτώσεις για την συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις νομισματικής πολιτικής. Οι ανάγκες ρευστότητας για τις τράπεζες, για τις τράπεζες που δεν έχουν επαρκή collateral, μπορούν να ικανοποιηθούν από την αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα, μέσω του ELA εντός των προβλεπόμενων κανονισμών του ευρωσυστήματος.

Τα εν λόγω αξιόγραφα θα πάψουν να γίνεται αποδεκτά ως collateral με την λήξη της τρέχουσας πράξης αναχρηματοδότησης (11 Φεβρουαρίου 2015).


Πηγή : protothema.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου